2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Növekvõ fogyasztásra számít a jegybankForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-21 20:33:30
Címkék: Bihari hírek, mnb
A lakossági fogyasztás és a beruházások gyorsuló növekedésével számol a csütörtökön közzétett legfrissebb inflációs jelentésében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az elõzetesen közölt MNB-prognózisból kedden már kiderült, hogy a szeptemberben kiadott inflációs jelentéshez képest a jegybank javította idei inflációs és növekedési elõrejelzését. 2014-re 2,1 százalékos növekedést prognosztizál a jegybank az idei 0,7-rõl 1,1 százalékosra javított növekedést követõen.

A csütörtökön közölt részletes jelentésbõl kitûnik, hogy a szeptemberben várt 1,2 százalékkal szemben jövõre 1,5 százalékkal nõnek a háztartások fogyasztási kiadásai és az idei 3,5 százalékos növekedés után 7,4 százalékos lendületet vesznek a beruházások.

A szeptemberben még 3,4 százalékosra becsült idei exportnövekedéssel szemben most 5,2 százalékot vár az MNB, a következõ két évben pedig még nagyobb 5,4, illetve 2015-ben 6,1 százalékkal nagyobb kivitelt prognosztizál.

A költségvetési egyensúlyt tekintve erre az évre változatlanul a GDP 2,6 százalékára teszi az államháztartás uniós módszertannal számolt hiányát, a jövõ évi várakozását viszont a szeptemberben megjelölt 2,9 százalékosról 2,5 százalékosra javította az MNB.

Gyorsul a növekedés

A jegybank inflációs alappályája szerint gyorsul a növekedés, a tovább erõsödõ export mellett a belsõ kereslet is élénkül majd a magyar gazdaságban - mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója a jegybank csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Virág Barnabás kifejtette: erõsödik ugyan a lakosság fogyasztási hajlandósága, de a fennmaradó magas megtakarítási ráta miatt a fogyasztás csak lassan élénkül.

Megjegyezte, hogy a következõ hónapokban is nagyon alacsony lehet az infláció, és 2015-ben is csak alulról közelíti majd az MNB 3 százalékos inflációs célját a pénzromlás üteme.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!