2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Karácsonyozás cukorbetegen: nem kell lemondani az élvezetekrõl!Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-22 17:50:26
Az év végi ünnepi idõszak közeledtével talán még nehezebb eligazodniuk a cukorbetegségben érintetteknek a kalóriák és szénhidrátértékek útvesztõjében, nem is beszélve a bõséges karácsonyi fogásokról és a rokonlátogatásokról.

Senkinek sem kell azonban idegesen várnia a januári orvosi ellenõrzést, ha odafigyel a megfelelõ ételek fogyasztására, a kiadós vacsorák után egy kellemes sétát is beiktat, valamint a nagyobb étkezések elõtt és után is ellenõrzi vércukorszintjét. A Tartsd a szintet! Facebook oldal összegyûjtötte a leghasznosabb tippeket, hogy az ünnep a cukorbetegek számára is a kellemes élményekrõl szóljon.

Az ünnepek a legtöbb családban egyet jelentenek a kiadós vacsorákkal, baráti összejövetelekkel, véget nem érõ nassolással és pihenéssel. Az újév beköszöntével aztán mindenki a felszedett kilókat és a kihagyott edzéseket számolgatja. A hazánkban élõ, megközelítõleg 1 millió cukorbetegnek azonban ez nem hiúsági kérdés, hiszen számukra a megfelelõ anyagcsere-egyensúly elvesztése már rövid távon is komoly egészségügyi kockázatokkal járhat. A karácsonyi idõszakban különösen fontos a helyes étrend követése és a megfelelõ mennyiségû testmozgás, mellyel a kisebb táplálkozási bûnök természetes módon orvosolhatók.

"A kontroll nélküli étkezések, esetleg alkoholos italok fogyasztása nemcsak a vércukorszint emelkedését eredményezhetik, hanem ronthatják egyéb anyagcsere-mutatók értékét is. A cukorbetegek számára viszont ez azért veszélyes, mert a vércukorértékük ingadozása gyakran semmilyen érzékelhetõ tünettel nem jár, így a napi többszöri önellenõrzés szerepe az ünnepi idõszakban még fontosabb. A nagyobb energiabevitel természetesen kompenzálható több mozgással bizonyos mértékig, azonban 15 mmol/l feletti érték esetén már egyáltalán nem javasolt a sportolás. Alapvetõen mindent lehet fogyasztani, csak arra kell ügyelni, hogy mit mivel kombinálunk, hogyan készítjük el a fogásokat, illetve mibõl mennyit eszünk"- mondta el Gyurcsáné Kondrát Ilona, dietetikus.

Nehéz a karácsonyozás cukorbetegen

A karácsonyi fogásokra már hetekkel korábban érdemes felkészülni receptekkel. Ma már számos olyan gasztronómiai magazin létezik, melyek speciális, cukorbetegek számára is veszélytelen ételeket gyûjtenek, gyakran tápanyag-számítással is kiegészítve.

A kifejezetten ünnepi ételekkel kapcsolatban is érdemes tájékozódni. A halászlé például önmagában alig tartalmaz szénhidrátot, azonban természetesen nem mindegy, hogy mennyi kenyeret, tésztát eszünk hozzá. A rántott hal fogyasztható alacsony szénhidráttartalmú salátával, a pulykasült pedig változatos köretekkel, rostonsült zöldségekkel. A savanyú káposztából készült ételek - ahol szükséges, kevesebb rizzsel - szintén bátran fogyaszthatók.

Az édességekkel már más a helyzet: a bejglibõl, süteményekbõl még cukor nélkül is csak egy-egy szeletet lehet enni az étkezés végén vagy közben. Még a diétás édességeknél is fontos ellenõrizni a vércukorszintet étkezés elõtt és után is!

Mi a helyzet az alkoholfogyasztással? Ha nincs egészségügyi állapothoz kapcsolódó kizáró ok, akkor a férfiak naponta 2-3 dl, a nõk 1-2 dl száraz bort vagy pezsgõt is elfogyaszthatnak. A sörrel már óvatosabbnak kell lenni, hiszen magasabb a szénhidráttartalma.

A karácsony talán a cukorbeteg gyermekek számára a legnehezebb. Mivel az étkezési szokások gyermekkorban alakíthatók leginkább, sokat segíthet, ha nem tradicionális ételek készülnek minden évben, hanem szénhidráttartalom alapján válogatott újdonságok. Ha a család is ezeket eszi, akkor a gyermekek számára is ez lesz a természetes.

A legtöbben igyekeznek hasznos karácsonyi ajándékkal meglepni szeretteiket, a cukorbetegeknek pedig mindig szükségük lehet egy-egy újabb, az állapotuk karbantartásához nélkülözhetetlen eszközre. A megfelelõ vércukormérõ készülék kiválasztásánál például számos praktikus szempontot kell mérlegelni, így például az eszköz vércseppigényét, a mérési idõt, de a legfontosabb minden esetben a készülék pontossága és megbízható származási helye legyen.

Hasznos, ha a cukorbetegek az ünnepek során felszabaduló idejüket több mozgással töltik ki. Itt is fontos azonban a rendszeres vércukorszint-ellenõrzés, bizonyos értékeknél pedig a hideg levegõn sem ajánlott túl sokáig sportolni, sétálni. Arra is figyelni kell, hogy a vércukormérõt mûködési tartományának megfelelõ hõmérsékleten tárolják.

Karácsony, húsfogyasztás, cukorbetegség


Kétségtelen, hogy a húsfélék szénhidráttartalma a cukorbetegek étrendjének tervezésekor figyelmen kívül hagyható, a zsír- és fehérjetartalmuk azonban nem mellékes. A húsfélék igen eltérõ zsír- (és ebbõl eredõen energia-) tartalmának szemléltetésére nézzünk néhány példát. 10 dkg csirkemell 110, liba- vagy kacsamell 350-380, sovány marhahús 120, sertéshús fajtájától függõen 160-320 Kcal-t tartalmaz. Tonhal esetében ugyanez a mennyiség csak 90, ponty esetében 100 Kcal-t jelent. Ugyanilyen különbség fedezhetõ fel a húskészítmények, a felvágottak vonatkozásában is. A sovány gépsonka 10 dekányi mennyisége 160, a párizsi 210-230, a kenõmájas 310, a téliszalámi 520, angolszalonna 490, a füstölt szalonna 700 Kcal-t tartalmaz. A húsfélék nagyobb arányú fogyasztása a zsírbevitel megoszlása szempontjából sem kedvezõ

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!