2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 

Már csak pár nap húsvétig, itt az ideje a nagybevásárlásnak. Sokféle hústermék fut sonka néven, ezért érdemes odafigyelni a kiválasztás során.

Hol és hogyan lehet hozzájutni a jó minõségû, Nemzeti Parki Termék védjeggyel ellátott élelmiszerekhez?

Korábban hírt adtunk arról, hogy felvidéki magyar vállalkozói befektetõkkel újraindul a tejporgyártás a berettyóújfalui gyárban. Az ünnepélyes átadót ma tartották.

Egyre többen keresik belföldön a magyar élelmiszert, amit az is mutat, hogy több mint hárommillió fogyasztó csak magyar élelmiszert hajlandó vásárolni - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

Növényi zsiradékok, tejipari melléktermékek, és még számos további olyan alapanyag található meg az utánzat ételekben, amik nagy mennyiségû fogyasztása nem feltétlenül van kedvezõ hatással szervezetünkre.

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet összegyûjtötte, hogy mely termékek elkerülésével iktathatjuk ki teljesen a szívgyilkos zsírokat az étrendünkbõl, illetve mivel helyettesítsük a kiiktatott élelmiszereket.

Vannak szerzõk, akik szerint nem is az alma, hanem a banán volt az Édenkert gyümölcse. Igaz viszont, hogy az utóbbiból fogy a legtöbb a világon. Miért?

Szórólapokkal és a kórházakban elhelyezett plakátokkal szeretné felhívni a figyelmet az egészségügyi kormányzat az élelmiszerekben lévõ transzzsírsavak káros hatásaira - mondta Szócska Miklós egészségügyért felelõs államtitkár.

A házi módszerekkel és a gyári technológiával készülõ tejfölök közti különbségrõl, valamint a tejfölnek látszó, de attól lényegesen eltérõ termékekrõl is szó volt.

Ollé Sándor biopékmester szerint a táplálkozást az élvezet irányítja, sokszor nem vagyunk tisztában azzal sem, mit is fogyasztunk. Míg Nyugat-Európában tradíciónak számít a barna kenyér, itthon a fehér hódít. A piac diktál, de vannak, akik szembemennek az árral. Lábatlanban, a Piszkei ökopékségben jártunk.

Járt már úgy, hogy egy élelmiszerboltban, a hûtõpult elõtt állva elgondolkodott, mibõl készült a felszeletelt, csomagolás nélküli felvágott? Mi van a helyben készült franciasalátában, vagy mióta áll ott a dobostorta? Na és a piacosok kézmûves termékeivel fogott már mellé? Vagy látott szmogban aszalódó szárazkolbászt, kérdezte, dejós vagy diós-e a bejgli a karácsonyi vásáron? Mit lehet tenni, ha nem kap választ? Most összefoglaljuk.

Pálma- vagy kókuszolajat fogyasztani sokkal jobb, mint transzzsírt, de messze károsabb, mint napraforgó- vagy olívaolajat - mondta a Nemzeti Szívalapítvány elnöke.

Együtt a rászorulókért2013-12-21 20:40:31

Hála legyen Istennek érte, ebben az évben széleskörû egyházmegyei összefogással több száz nélkülözõ embertársunk Karácsonyát sikerült egy kicsit örömtelibbé tenni.

Falu karácsonyi fõzésének nevezik azt a már hagyományos alkalmat, amikor meleg ételt osztanak Berekböszörményben aranyvasárnap elõtti szombaton.

Az Európai Bizottság hivatalosan felvette a "hagyományos különleges termékek" listájára a magyar tepertõs pogácsát - közölte csütörtökön az uniós javaslattevõ-végrehajtó intézmény.

boltok polcai roskadoznak a különféle élelmiszerektõl, amelyekrõl természetesen azt sem tudjuk, mibõl vannak. Ízletesek, drágák, olcsók, feltûnõek és hétköznapiak egyaránt vannak köztük, az egyetlen közös bennük a titokzatos összetétel.

Nem csak tudományos, hanem komoly gazdasági hozadéka is lehet a Fatty Pig elnevezésû, a zsírsertésekrõl – köztük az egyre híresebb magyar mangalicáról – szóló konferenciának.

Kilencven napos türelmi idõ után lép hatályba az élelmiszerek transzzsírsavtartalmát szabályozó rendelet, amely a Magyar Közlöny szerdai számában jelent meg.

Az összes zsírok közül ez jelenti a legnagyobb veszélyt az egészségre, és ma minden 5. élelmiszermintánál meghaladja a határértéket.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA) javaslatot tett arra, hogy tiltsák be a mesterséges transzzsírok (folyékony növényi olajból hidrogénezéssel elõállított szilárd zsírok) alkalmazását az élelmiszer-feldolgozásban.

Az átpecsételt, bizonytalan eredetû tojások visszaszorításáért hozták létre magyar tojástermelõk a korona tojásvédjegyet.

Fehér, rozs, teljes kiõrlésû, bio, paleo, update kenyeret szinte mindenki fogyaszt, csak az a kérdés, hogy ki milyet. A vélemények ugyanis megoszlanak.

Az országban egyelõre sok a külföldi tojás, bár, ha növelni tudnánk a tojótyúk-létszámot, hamar önellátóak lehetnénk.

Nagyon sok búza termett2013-09-24 20:02:59

Nagyon jó év volt az idei a kalászos gabonáknak, a búzatermes 17 százalékkal több, mint az elmúlt öt év átlagáé. A tavalyihoz képest még szebb az eredmény. Az idén több mint ötmillió tonna búza termett, 28,2 százalékkal több, mint 2012-ben. A termés mennyisége 17,4 százalékkal meghaladta az elõzõ öt év átlagát is - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A várakozásnak megfelelõ az idei búzatermés, jó minõségû, a 60 százaléka kenyérgabona. A pékek még nem tudják meghatározni a kenyér árát, hiszen a liszt ára sem ismert még.

« Előző « 3. oldal »  Következő »