2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

Tavaly 7612 lakás épült az országban, 8,9 százalékkal kevesebb, mint az elõzõ évben, a kiadott építési engedélyek száma azonban 29,9 százalékkal nõtt, és meghaladta a 12,5 ezret – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Nemsokára kiderül, mekkora problémát okoz az építõiparban a szakmunkások hadának külföldre vándorlása és a megfelelõ utánpótlás hiánya - írta a Költségvetési Felelõsségi Intézet Budapest (KFIB) tanulmánya.

Most készül a családi házak komplex energetikai korszerûsítését lehetõvé tevõ pályázatcsomag, a tulajdonosok várhatóan augusztustól pályázhatnak hitelre – válaszolta Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára Tóth Bertalan MSZP-s országgyûlési képviselõ írásbeli kérdésére.

A lakások áfájának 27-rõl 5 százalékra csökkentése miatt nõttek a készházgyártók, illetve forgalmazók megrendelései, a cégeknek azonban gondot jelent a szerelõ csapatok hiánya, mert nagy hányaduk a válságot követõ idõszakban külföldre ment dolgozni.

Az engedélyeztetés egyszerûsítésével könnyebben és gyorsabban épülhetnek majd a lakóházak, azonban az elõzetes kontroll nélkül megépülõ házak a szomszédoknak közvetlen károkat is okozhatnak. Az új szabályozás szerint három évig ingyenes az engedélyeztetés, azonban három év felett már fizetni kell a hatósági bizonyítványért, ha pedig tíz év alatt sem fejezik be a ház építését, akkor azt még el is kell bontani.

Októberben tovább emelkedett a GKI-Erste konjunktúraindexe, és ezzel megközelítette tavaly év végi szintjét. A fogyasztói várakozások nagyon jelentõsen javultak, az üzletiek viszont romlottak, de az utóbbiak körében is megmaradt a korábban tapasztalt optimizmus, közölte az Európai Unió támogatásával végzett felmérésének eredményeit a GKI Gazdaságkutató Zrt.

Idén októberig duplájára nõtt a kondenzációs gázkazánok iránti kereslet, a szeptember 26-án életbe lépett kazáncsere-rendelet és az ingatlanpiaci beruházások hatására pedig 10 százalékkal emelkedtek az eladások.

Az építõipari szakemberek kapnak hideget, meleget a megrendelõktõl a Mapei Kft. szerint. A kínos beszélgetéseket ugyanakkor néhány alapszabállyal és idõben feltett kérdéssel könnyen elkerülhetik azok, akik lakásfelújítás elõtt állnak.

A vizsgált cégek többségénél találtak szabálytalanságot, a munkások több mint felét szabálytalanul alkalmazták, leginkább a feketefoglalkoztatás jellemzõ.

A jegybank úgy módosította a növekedési hitelprogramot (nhp), hogy nemcsak bérbeadásra, hanem eladásra szánt lakóparki lakásokra is kiterjesztette hitelfelvétel lehetõségét – mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelõs ügyvezetõ igazgatója, a napi.hu gazdasági portál által rendezett ingatlan konferencián szerdán Budapesten.

Óránként 2500 forintos építõipari minimális rezsióradíjat határozott meg az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) a vonatkozó jogszabályokkal összhangban.

Mind többen vélik úgy, hogy idén megtorpan a két éve tartó építõipari növekedés.

Októberben az építõipar termelése kiigazítatlan adatok szerint és munkanaptényezõvel kiigazítva egyaránt 15,8 százalékkal nõtt az egy évvel korábbival szemben a szeptemberi 7,3 százalékos emelkedést követõen. Az épületek építése 6,5 százalékkal csökkent, míg az egyéb építmények építése 35,2 százalékkal nõtt - jelentette hétfõn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az augusztusi 13,1 után szeptemberben 7,3 százalékkal bõvült a termelés az elõzõ év azonos idõszakához képest - jelentette a KSH. Most is az infrastrukturális beruházások húztak, az épületek építése tizenkilenc hónapja elõször csökkent.

Az épületek építése 4,1 az egyéb építményeké 22,5 százalékkal haladta meg a tavaly augusztusit, utóbbit az ország több területén folyó útépítési, vasút-felújítási munkákkal, valamint közmûfejlesztésekkel magyarázta a KSH.

Az idén május 12. és június 30. között ellenõrzött építõipari munkáltatók 91 százaléka nem tett eleget a jogszabályban elõírt valamennyi munkavédelmi kötelezettségének – állapította meg a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóságának vizsgálata.

Az ipar majdnem 11 és fél százalékkal bõvült az egy évvel korábbihoz képest, a húzóágazat továbbra is a jármûgyártás. Az építõipar júniusban csaknem 10 százalékkal emelkedett éves összevetésben. Az adatokból kiderül, hogy az út és vasút mellett már a lakásépítés is bõvül.

Az építõipar lassú tisztulása pozitív üzenet minden vállalkozás számára.

Májusban 28,7 százalékkal nõtt az építõipari termelés volumene az elõzõ év azonos idõszakához képest mind a kiigazítatlan, mind a munkanaptényezõvel kiigazított adatok szerint, míg az év elsõ öt hónapjában a termelés 27,8 százalékkal bõvült 2013 azonos idõszakához mérten - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Az év elsõ három hónapjában a termelés 27,6 százalékkal bõvült 2013 azonos idõszakához képest.

Az építõipar termelése 28,3 százalékkal szárnyalta túl februárban az egy évvel korábbit mind a kiigazítatlan nyers, mind a munkanaptényezõvel kiigazított adat szerint. Az épületek építése 21,3, az egyéb építményeké 39,2 százalékkal nõtt - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal.

Az ingatlanpiac erõsödését és a lakásépítések beindulását is segítheti, hogy a munkaadók mától adó- és járulékmentesen adhatnak dolgozói vissza nem térítendõ támogatást lakásvásárlásra vagy építésre. Az öt éven át legfeljebb 5 millió forintos támogatást hiteltörlesztésre is fordíthatják a munkavállalók, így az intézkedés a devizahiteleseken is segíthet - mondta el a köztévé Híradójának a nemzetgazdasági miniszter.

Januárban tavalyhoz képest 15,9 százalékkal bõvült az építõipari termelés a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. A növekedés a korábbi hónapokhoz hasonlóan a vasút-felújítási és az útépítési munkáknak köszönhetõ. Elemzõk szerint az is kedvezõ jel, hogy az építõipari vállalkozások meglévõ szerzõdésállománya 66 százalékkal haladja meg a tavalyit.

Novemberben a korábbi hónapok trendjével összhangban az építõipar termelése mind a kiigazítatlan, mind a munkanaptényezõvel kiigazított adatok szerint 18,9 százalékkal haladta meg a 2012. novemberi alacsony bázist, amikor 13,6 százalékkal esett vissza - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Októberben 10,7 százalékkal nõtt az építõipar termelése az egy évvel korábbihoz képest a szeptemberi 9,3 százalékos emelkedés után - jelentette hétfõn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

« 1. oldal »  Következő »