2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 

Bárkivel elõfordulhat olyan szituáció, hogy hirtelen pénzre van szüksége. Erre célszerû az elõtt felkészülni, mielõtt ténylegesen jelentkezne a baj. Az egyik ilyen végsõ mentsvár lehet az önkéntes nyugdíjpénztárban félretett nyugdíjcélú megtakarítás. Nagyon nem javasolt a malacpersely feltörése, de van olyan élethelyzet, amikor muszáj, ezért a Bankmonitor megvizsgálta, hogyan lehetséges ez.

A saját, nyugdíj elõtti havi keresetének 83 százalékával lenne maradéktalanul elégedett nyugdíjjáradékként a magyarok többsége – derült ki az OTP Öngondoskodási Indexébõl. A legtöbben viszont nem számítanak arra, hogy ennyi nyugdíjuk lesz.

Mintegy havi 50 ezer forint nyugdíjra számíthatnak azok a középkorú adózók, akik egész életükben minimálbérre voltak bejelentve, vagy kényszervállalkozóként dolgoztak ekkora jövedelem mellett, derül ki az Aegon Magyarország felmérésébõl.

Hogyan tudjuk biztosítani gyerekünk jövõjét, ha velünk történik valami? Milyen lehetõségeink vannak, és egyáltalán: mennyit érdemes félretenni egy ilyen helyzetre?

Hogyan tudjuk biztosítani gyerekünk jövõjét, ha velünk történik valami? Milyen lehetõségeink vannak, és egyáltalán: mennyit érdemes félretenni egy ilyen helyzetre?

Az európai népesség folyamatosan elöregszik, így egyre kevesebb aktív korú polgár befizetéseibõl kell egyre több nyugdíjas részére állami nyugdíjat fizetni, a nyugdíjaskori változatlan életszínvonal ezért csak öngondoskodással érhetõ el - mondta az ING Biztosító elnök-vezérigazgatója Budapesten.

 

Feltámadhat sokak gyermekkorának legendás megtakarítási eszköze, a takarékbélyeg. A TakarékPont TakarékMatrica néven - és bélyeg helyett matricás-bankszámlás formátumban - éleszti újjá a negyven évig élt, szimbolikus megtakarítási formát.

Alig fél órába kerül a számlanyitás az Államkincstárnál. Online regisztráció után, sorban állás nélkül percek alatt túl lehetünk az ügyintézésen, és akár azonnal vásárolhatunk állampapírt. Egyre többen akarják így megúszni az augusztus elsején bevezetett 6 százalékos új adót, a befektetéseket terhelõ EHO-t.

Nem csak 4 százalékos kamatok vannak a bankoknál. A hitelintézetek most gõzerõvel bevetik legkedveltebb kamattrükkjeiket, hogy magukhoz csábítsák a megtakarításainkat. A leginkább kiemelkedõ ajánlatokat szedtük össze és a trükk lényegérõl is lerántjuk a leplet a Pénzcentrum.hu-n.


A kormány szerdai ülésén meghozott döntése értelmében emelkedik a kommunista diktatúra által meghurcoltak juttatása - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium csütörtökön az MTI-vel.

A kormány szerdai ülésén meghozott döntése értelmében emelkedik a kommunista diktatúra által meghurcoltak juttatása - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium csütörtökön az MTI-vel.

Az elmúlt hónapok számai egyértelmûen azt mutatják, hogy csökkennek a forintbetétek kamatai. A legtöbb banknál már 4,5 százalékot sem adnak a pénzünkre, ráadásul ebbõl még fizetnünk kell a kamatadót, az augusztustól bevezetett egészségügyi hozzájárulást (EHO-t) és a tranzakciós illetéket, ami szintén most fog emelkedni. Mindezek miatt felmerül a kérdés, hogy érdemes-e inkább állampapírban tartani a pénzünk (egy részét), és ha igen, akkor milyen kockázatai vannak ezeknek a megtakarításoknak?

Augusztus 1-jétõl 6%-os ehót kell fizetni a 16%-os kamatadó mellett a kamatozó megtakarításaink és befektetéseink többségére. Egyes termékek viszont mentesülnek az extra teher alól: a forint állampapírok és a legalább 80%-ba ezekbe fektetõ alapok mellett mindazon befektetések, amelyekre még idõben, augusztus 1-je elõtt megnyitott tartós befektetési számlán helyezzük el idén a pénzünket. A szabályozás adta lehetõséggel így a Portfolio Online Tõzsde befektetõi is élhetnek még.

A Citibank sem bírta tovább, kijött az új hirdetmény, amiben a legtöbb számlacsomag esetén még a kártyás vásárlásért is fizetni kell. A díj az új adómértékkel megegyezõ, tehát 3 ezrelék az elektronikus pénzmozgások után és 6 ezrelék a készpénzfelvételre.


Az OTP is áthárítja a tranzakciós illetéket szeptembertõl. Az eddigi 87 forint helyett 101 forint lesz a rendszeres utalás, egyéb elektronikus pénzmozgások esetén 3 ezrelékes díjat számol fel a bank. A Simple csomagnál például megszûnik a 2 ingyenes készpénzfelvétel és még 6 ezrelékes díjat is számol fel ilyenkor a bank. 


A Magyar Nemzeti Bank évente 40-50 tonnányi megrongálódott, elhasználódott bankjegyet von ki a forgalomból, az elhasználódott bankók pótlása évente a 6 milliárd forintot is elérheti. A bankjegyek ugyanis a leggyakrabban a nem megfelelõ kezelés (gyûrés, hajtogatás, firkálás, nedvesség) miatt válnak forgalomképtelenné, ezért is fontos, hogy vigyázzunk rájuk. A Pénzcentrum.hu mutatja, mire figyelj.


 

Heteken belül forgalomba kerülnek azok a bankjegyek, amelyeken az új MNB-elnök, Matolcsy György aláírása szerepel. Elõször a 2000 forintos bankjegyeken találkozhatunk majd az új jegybankelnöki szignóval. 

 

« 1. oldal »