2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 

Nyolcvanöt büntetõeljárás indult a tavaly októberi önkormányzati választással összefüggésben választási csalás gyanúja miatt – derül ki a legfõbb ügyész egyik írásbeli válaszából, amelyet kedden tettek közzé a parlamenti honlapon.

Nyolcvanöt büntetõeljárás indult a tavaly októberi önkormányzati választással összefüggésben választási csalás gyanúja miatt – derül ki a legfõbb ügyész egyik írásbeli válaszából, amelyet kedden tettek közzé a parlamenti honlapon.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint 38 olyan tízezernél több lakosú város van, ahol a vasárnapi önkormányzati választás után a polgármestert adó jelölõ szervezetnek nincs többsége a képviselõ-testületben. A fõvárosban a VII., a XIV., a XV. és a XXIII. kerületben állt elõ ilyen helyzet.

November 10-éig is elhúzódhat az önkormányzati választások végleges eredményének megállapítása, ha minden jogorvoslati lehetõséget kihasználnak a jelöltek és jelölõszervezetek - mondta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke Pálffy Ilona vasárnap éjjel az MTI-nek.

Mintegy 6 ezren jelezték eddig, hogy a helyi önkormányzati képviselõk és polgármesterek választásán a lakóhelyüktõl távol, de egy másik magyarországi településen kívánnak szavazni. Az átjelentkezési kérelmeket még három hétig lehet benyújtani.

Bár a települési képviselõ-testületek, polgármesterek megválasztásában nemcsak a magyar és az uniós állampolgárok, hanem bevándorlók, letelepedõk és menekültek is részt vehetnek, ha van bejelentett magyarországi lakóhelyük, összességében mégis kevesebben voksolhatnak október 12-én, mint a parlamenti szavazáson.

Várhatóan kedden délután megkezdõdhet az október 12-i önkormányzati és nemzetiségi választás szavazólapjainak nyomtatása - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

A nemzetiségi önkormányzati választáson a jelöltet, listát állító nemzetiségi szervezetek egyetlen választási bizottságba sem bízhatnak meg tagot.

Hétfõn kaphatják meg a nemzetiségi választáson induló jelölõszervezetek a nemzetiségiként nyilvántartásba vett választók adatait az ajánlásgyûjtéshez. A nemzetiségi jelölõszervezetek ezen kívül még kétszer juthatnak hozzá a választók adataihoz a célzott és takarékos kampány érdekében.

Szombaton hivatalosan megkezdõdött az októberi önkormányzati választás kampánya. A kampányidõszakában a jelölõszervezetek és a jelöltek engedély és bejelentés nélkül készíthetnek plakátot és a Kúria álláspontja szerint a plakátok elhelyezhetõk villanyoszlopokon is.

Megjelent az önkormányzati választási eljárás határidõirõl és határnapjairól szóló igazságügyi miniszteri rendelet csütörtökön a Magyar Közlönyben.

Hétmilliárd forint az októberi önkormányzati és nemzetiségi választás tervezett költségvetési elõirányzata – közölte az MTI érdeklõdésére a Nemzeti Választási Iroda (NVI).

Három hét múlva kezdik kézbesíteni az érintett több mint nyolcmillió választópolgárnak az októberi önkormányzati választásról szóló értesítõt.

Október 12-ére írta ki az önkormányzati választást Áder János köztársasági elnök. Az államfõ hivatalának holnapján szerdán közzétett nyilatkozatában a legújabb kori demokrácia nélkülözhetetlen tartópilléreinek nevezte a falvak, városok, megyék önkormányzatait.

Áder János köztársasági elnök kitûzte az önkormányzati választás idõpontját. Az október 12-ei választáson több változás is lesz a korábbiakhoz képest.

Október 12-ére írta ki az önkormányzati választást Áder János köztársasági elnök.

Tart a szavazókörök felülvizsgálata az önkormányzati választásra. A helyi választási irodák vezetõi, a jegyzõk a választás kitûzéséig a megváltozott körülményekhez alkalmazkodva módosíthatják az egyes szavazókörök határát.

Amennyiben az elsõ lehetséges napon, október 5-én lesz az önkormányzati választás, akkor akár már másfél hét múlva, június 27-én is kiírhatja Áder János köztársasági elnök a voksolást, ezt követõen pedig a Nemzeti Választási Bizottság is kitûzheti a nemzetiségi önkormányzati képviselõk választását.

Fideszes és KDNP-s képviselõk pénteken benyújtott törvénymódosítása szerint az eddig közvetlenül, listán megválasztott Fõvárosi Közgyûlést a fõpolgármester, a 23 kerületi polgármester és 9 listás képviselõ alkotná.

Az MSZP fõvárosi frakcióvezetõje szerint Budapest további széttagoltságát erõsítené a választási rendszer átalakítására vonatkozó fideszes javaslat. A Jobbik úgy véli, minden eddiginél brutálisabban torzítana a Fidesz javára az a budapesti választási rendszer. A Magyar Liberális Párt szerint pedig a kormánypárt attól fél, hogy a fõvárosi közgyûlésben többségbe kerülne az ellenzék.

« 1. oldal »