2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 

A 2015-ös országos és megyei éves autópálya-matricák 2016. január 31-ig érvényesek, így a legtöbben januárban döntenek arról, hogyan és milyen e-matricát szerezzenek be az új évre. 2016-ban az árak nem emelkednek, de több változás is lesz a díjmentesen használható útszakaszok listájában. A megyei éves matricák és az új fizetõs szakaszok bevezetése mellett a technológiai fejlõdés is felforgatta a vásárlási szokásokat.

Minden autópályamatrica-típusból többet adtak el 2015-ben, mint 2014-ben. Az új megyei matricákból az államnak 7,3 milliárd forint bevétele származott.

Három új gyorsforgalmi útszakasz került fel a nem fizetõs e-matrica-listára. Jövõre azonban itt fizetni kell.

Újra módosul az útdíj2015-07-01 10:10:03

A díjkategória tévesztés miatt az ez év elsõ napjától június 30-ig tartó idõszakban legfeljebb két pótdíj szabható ki - egyebek mellett ezeket tartalmazza az a jogszabály, amely a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató tapasztalatai szerint az egyik leggyakoribb tévesztés, hogy a januártól már D2-es kategóriába tartozó jármûvekre D1-es e-matricát váltanak.

Az útdíjrendelet módosítása óta eltelt három hónapban a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. tapasztalatai szerint az autósok egyik leggyakoribb tévesztése az volt, hogy a fizetõs útszakaszokon a januártól már D2-es kategóriába tartozó jármûvekre D1-es kategóriában váltottak e-matricát. Ez a szabályozás értelmében jogosulatlan úthasználatnak minõsül, és pótdíjfizetési kötelezettséget von maga után – hívta fel a figyelmet a NÚSZ.

Összesen 890 ezer megyei e-matricát vettek az autósok március 15-ig, és közel 18 ezer visszaváltását kezdeményezték a vasárnap éjfélkor lejárt határidõig - tájékoztatta a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NUSZ) Zrt. hétfõn az MTI-t.

A feleslegessé vált megyei e-matricák visszaváltása március 15-én éjfélig kezdeményezhetõ.

A jelenlegi feldolgozottság szerint a jogosulatlan úthasználat miatt pótdíjfizetésre kötelezettek egyötöde élt az átmeneti rendelkezés adta lehetõséggel, és vásárolt február 28-ig utólag megyei vagy országos e-matricát - tájékoztatott a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. hétfõn az MTI megkeresésére.

Összesen 829 ezer megyei e-matricát vettek az autósok és mintegy 13 ezer visszaváltását kezdeményezték február 28-ig - tájékoztatott a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NUSZ) Zrt. hétfõn az MTI megkeresésére.

Ellenzéki javaslatra elítélte a korábban ingyenes autópályák fizetõssé tételét a közgyûlés.

A díjköteles hálózat év eleji kiterjesztésével egy idõben a kormány 1,25 milliárd forintot különített el az útdíjszedési és -ellenõrzési rendszerek fejlesztésére - írja a Népszabadság.

A januári próbaüzemben csak gyûjtötte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NUSZ) Zrt. a jogosulatlan úthasználattal kapcsolatos adatokat, azok összesítése folyamatban van, januárban nem küldtek ki fizetési felszólítást az e-matrica nélkül autózóknak - közölte a NUSZ az MTI megkeresésére hétfõn.

A megyei matricák a megyehatár utáni elsõ csomópontig érvényesek.

Vasárnaptól változnak az útdíjfizetés január 1-jén életbe lépett szabályai, a többi között a megyei matricák a megyehatár utáni elsõ csomópontig érvényesek, a feleslegessé vált e-matricák visszaválhatók, a Liszt Ferenc repülõter pedig díjmentesen érhetõ el a fõváros felõl.

Elektronikusan is visszaválthatóak a feleslegessé vált megyei e-matricák február elsejétõl március 15-ig a véglegesített, február elsején hatályba lépõ díjrendelet értelmében a személyes vagy postai ügyintézés mellett - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) pénteki, MTI-hez eljuttatott közleményében.

A fizetõs utak „foglyai” február végéig éves matricával „kiválthatják” magukat.

Árnyalatnyi módosulások a megyei matrica-rendszerben február elsejétõl.

Országszerte több helyszínen tart demonstrációkat a Magyar Szocialista Párt a városokat elkerülõ útszakaszok díjmentességéért pénteken.

Péntektõl már nem csak Android, hanem iOS operációs rendszerrel mûködõ mobileszközökön is megvásárolhatók az autópálya-matricák - közölte a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. pénteken az MTI-vel.

Megjelent és február elsejével hatályba lép az e-matricás útdíjszedési rendszer végleges kereteit rögzítõ rendeletmódosítás - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) csütörtökön.

Az egy hónapos próbaüzemet követõen február 1-jétõl változik az útdíjrendszer, a döntés értelmében több szakasz ingyenes lesz, közöttük a ferihegyi gyorsforgalmi út - jelentette be Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára.

Díjköteles maradt a 4-es fõút és a Kishegyesi úti körforgalom közötti szakasz.

Februártól több szakasz újra ingyenes lesz, a megyei matricák pedig nemcsak a megyehatárig, hanem az azt követõ elsõ lehajtóig lesznek érvényesek. Emellett kedvezményt kapnak a díjból a négy vagy többgyermekes családok és a mozgáskorlátozottak. Eltörlik az 1470 forintos szolgáltatási díjat is.

Az MSZP helyi szervezeteinek kezdeményezésére félpályás útlezárás lesz január 30-án minden olyan útszakaszon, amely január 1-jétõl fizetõs lett - közölte az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetõje szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

« 1. oldal »  Következő »