2024. április 16. Kedd, Csongor.
 

December második felében és január elsõ napjaiban 64 százalékkal nõtt a magánszemélyek által feladott lakáshirdetések száma, ami elsõsorban a családok otthonteremtési kedvezményének kibõvítésével magyarázható. Budapesten a csoknak megfelelõ új lakások átlagos négyzetméterára 535 ezer forint, Székesfehérváron 380 ezer forint, Debrecenben pedig 345 ezer forint.

Nem ezt várták az OTP-tõl2015-11-15 11:48:40

Bár a várakozásoknál erõsebb harmadik negyedéves egyszeri tételektõl tisztított adózott eredményt közölt az OTP péntek reggel, de egy váratlan korrekciós tétel veszteségbe taszította a korrigált adózott eredményt és a negyedik negyedévben újabb ukrán leírás várható.

A Magyar Nemzeti Bank "haladéktalanul elvárja" a pénzügyi intézményektõl, hogy alkalmazzák az október 21-én hatályba lépett, a panaszkezelési tevékenységet szabályozó jegybanki ajánlást - közölte az MNB.

2015-ben már több mint tízezer pénzügyi startup jelent meg, és készül arra, hogy elvegye a bankok kenyerét. Kik õk, hol vannak, és hogyan csinálják? Ezekre válaszolt Lemák Gábor, a Magyar Mobiltárca Szövetség fõtitkára, a Mobil Weekend egyik idei elõadójaként.

Az idei év a devizahitelek forintosításától (volt) hangos. Ennek köszönhetõen közel 300 ezer forintban felvett lakáshitel helyzete szorult háttérbe, miközben a kamatcsökkentések és a bankpiaci verseny fokozódása hatalmas változásokat hozott. A Bankmonitor.hu oldal számításai szerint az átlag hitelfelvevõ egy jó döntés eredményeként 900 ezer forintot spórolhat meg. Mutatjuk hogyan!

A július elseje óta igényelhetõ Családok Otthonteremtési Kedvezménye az érdeklõdõ ügyfelek egyik legfõbb kérdése, hogy önerõnek számít-e a megújult „szocpol”, vagy mindenképpen fel kell mutatni legalább 20 százalék készpénzt a vásárláshoz. A Bankmonitor megkérdezte a támogatást már nyújtó bankokat és eltérõ válaszokat kapott.

Több mint két napig nem lesz elérhetõ az Erste netbankja – közölte az ügyfeleknek küldött levélben a pénzintézet. Pénzt felvenni és bankkártyával fizetni természetesen lehet majd.

Május végéig, vagyis máig kell elkölteni a SZÉP-kártyákra 2013-ban utalt összegeket, de a Nemzetgazdasági Minisztérium hét közepi összesítése szerint még 1,47 milliárd forint volt meg a feltöltött 67,8 milliárdból.

Naponta 45-60 új fogyasztói kérelem érkezik a Pénzügyi Békéltetõ Testülethez (PBT) az elszámolással, forintosítással kapcsolatban, a május 26-ig beadott 419 kérelem többsége a helyes elszámolás megállapítását kérte – tájékoztatta Kovács Erika, a testület elnöke az MTI-t.

Azok a banki ügyfelek, akik a devizahiteles elszámolás kapcsán elégedetlenek a bankoktól kapott értesítõ levelekben szereplõ elszámolással, elõször a bankjukhoz, majd a Pénzügyi Békéltetõ Testülethez forduljanak – mondta Balogh László, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügypolitikáért felelõs helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán pénteken este.

Akár revíziót is kérhetnek azok az ügyfelek, akik bankjuktól megkapták a levelet, amelybõl kiderül, hogy mennyivel csökken a törlesztõrészletük – mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter csütörtökön az M1 aktuális csatorna hírmûsorában.

A banki elszámolás után minden devizahiteles jobb helyzetbe kerül, mint korábban volt – mondta a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen beszámolt az elõzõ napi kormányülés döntéseirõl. Megerõsítette: jövõ héten benyújtják a Háznak a 2016-os költségvetési javaslatot. Ismertetett továbbá tervezett adóváltozásokat, így például azt, hogy mentesülhetnek a háziorvosok az iparûzési adó alól.

Az utóbbi napokban nõtt az ügyfélérdeklõdés a Raiffeisennél – közölte a pénzintézet szerdán az MTI kérdésére, kiemelve, hogy elsõsorban értelmezési kérésekkel fordulnak hozzájuk az ügyfelek, hiszen a jogszabályi mintának megfelelõen nagyon komplexek a kiküldött értesítõ levelek.

A megnövekedett ügyfélforgalom miatt a CIB a gördülékeny ügyintézés érdekében azt javasolja érintett ügyfeleinek, hogy a bankfiókban történõ készpénzkifizetés helyett az átutalást válasszák, így gyorsabban juthatnak hozzá az elszámolás után visszajáró pénzösszeghez – olvasható a CIB Csoport kedden az MTI-hez eljutatott sajtóközleményében.

A Budapest Bank csoport a jogszabályi határidõt betartva elszámolt devizahiteles ügyfeleivel, és ennek keretében deviza jelzáloghiteles ügyfeleinek 32 milliárd forintot, míg deviza alapú autóhiteles ügyfeleinek 27 milliárd forintot térített vissza – közölte a pénzintézet hétfõn az MTI-vel.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tizenhat pénzügyi intézménnyel szemben indít közérdekû keresetet a forintalapú és ténylegesen devizában törlesztett hitel-, kölcsön- és lízingszerzõdéseikkel kapcsolatos, tisztességtelennek minõsített egyoldalú kamat-, díj- vagy költségemelések miatt – közölte az MNB.

A devizahiteles elszámolási és forintosítási tájékoztató levelek egységes elveken, tartalmi és formai követelményeken alapulnak, így minden ügyfél számára átlátható információt tartalmaznak – hangsúlyozta Fülöp Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivõ-helyettese szerdán az M1 aktuális csatornán.

A pénzügyi intézmények április 30-ig, vagyis jövõ hét csütörtökig küldhetik ki devizahiteles ügyfeleiknek az elszámolási és forintosítási tájékoztatókat, a küldemények több mint felét, 1 millió 130 ezer levelet az utolsó héten adják postára a bankok.

A devizahiteles ügyfeleknek az elszámoló levél átvételétõl számított 30 nap áll rendelkezésére a panaszok jelzésére, a pénzintézetek pedig legkésõbb az elszámolást követõ 15 napon belül kötelesek az elszámolás pénzügyi teljesítésére – jelezte az MTI érdeklõdésére Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség fõtitkára.

A pénzintézetek a devizahiteles levelek negyedét adták fel eddig – közölte a Magyar Posta Zrt. pénteken az MTI-vel.

A K&H Bank március második felében a lízinges ügyfelekkel kezdte meg az elszámoló levelek kiküldését, a CIB Bank pedig jövõ héten kezdi a tájékoztatók kiküldését – közölték a pénzintézetek az MTI érdeklõdésére.

A Fõvárosi Ítélõtábla helybenhagyta az elsõfokú bíróság ítéletét a CIB Banknak, valamint a Merkantil Váltó és Vagyonkezelõ Bank Zrt.-nek, és a Merkantil Car Gépjármû Lízingnek a magyar állam ellen indított, forintalapú szerzõdésekkel kapcsolatos pereiben.

A Magyar Nemzeti Bank lezárta elõzetes vizsgálatát a legnagyobb ügyfélkörrel rendelkezõ hitelintézeteknél, a jelentõs aránnyal bíró, az érintett ügyletek kiemelkedõ részét lefedõ szerzõdés-típusok esetében, és megállapította, hogy a vizsgált esetekben a bankok megfelelõen ültették át az elszámolási képletet – közölte a jegybank az MTI-vel kedden.

Az AXA Bank megkezdte a devizaalapú kölcsönügyletek elszámolásáról szóló értesítõlevelek postázását ügyfeleinek, az elsõ pénzügyi teljesítések már megtörténtek, és a továbbiakban a levelek kiküldésével párhuzamosan zajlanak – közölte a hitelintézet.

Már csak két napjuk van a kedvezményesen végtörlesztõ ügyfeleknek, hogy tízezer forintos díj ellenében igényeljék pénzügyi intézményüktõl az elszámolást.

« 1. oldal »  Következő »