2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

Február 15-én lejár a felsõoktatási jelentkezési határidõ. Sokak számára a felsõoktatás megkezdése súlyos anyagi kérdésekkel is párosul. Ha a család nem képes anyagilag támogatni a plusz 3–5 tanulmányi évet, akkor megkerülhetetlenné válik a diákhitel. Megéri azonban már a felnõttkor legelején eladósodni? A diplomával elérhetõ többletjövedelem fedezetet nyújt a törlesztésre? Mik a valós kockázatok? A Bankmonitor.hu elemzése abban segít, hogy a pénzügyi hátteret tisztán látva lehessen dönteni a felsõfokú tanulmányok megkezdésérõl.

Az idei év a devizahitelek forintosításától (volt) hangos. Ennek köszönhetõen közel 300 ezer forintban felvett lakáshitel helyzete szorult háttérbe, miközben a kamatcsökkentések és a bankpiaci verseny fokozódása hatalmas változásokat hozott. A Bankmonitor.hu oldal számításai szerint az átlag hitelfelvevõ egy jó döntés eredményeként 900 ezer forintot spórolhat meg. Mutatjuk hogyan!

Átlagosan fejenként 2,1 millió forintos megtakarítással rendelkeznek a magyarok, az összeg jelentõsen elmarad a nyugat-európai 23,9 millió forintos átlagtól, és lényegesen alacsonyabb a kelet-közép-európai térségben élõk átlagosan 3 millió forintos megtakarításánál is – derül ki a Bankmonitor.hu kedden nyilvánosságra hozott felmérésébõl.

Átlagosan több, mint 40 százalékkal nõ a legolcsóbb számlacsomagok havidíja a bankok szeptemberben kezdõdõ díjemeléseinek köszönhetõen, amivel többségük a tranzakciós adó augusztusi növekedésére reagál – derül ki a Bankmonitor.hu legfrissebb felmérésébõl.

 

Tavaly õsz óta folyamatosan nõ a lakástakarékok vonzereje a bankbetétekhez képest a jegybanki alapkamat-csökkentések miatt – figyelmeztet elemzésében a Bankmonitor.hu. A változást az okozza, hogy a Magyar Nemzeti Bank kamatvágásai jelentõsen csökkentették a bankbetéti kamatszintet, ezzel szemben a lakástakarékok teljes hozama nem változott az elmúlt egy évben, mivel az azt meghatározó jogszabályok változatlanok maradtak.

« 1. oldal »