2024. április 16. Kedd, Csongor.
 

A jegybank tovább csökkentette az alapkamatot, ami miatt már 5 százalékos szint környékét is alig érik el a betéti kamatok. A bankok ezért több kis apró trükkel próbálhatják megnyerni maguknak a megtakarítással rendelkezõket.

A lehetségesnél kevesebb ingatlant jelöltek ki kényszerértékesítésre a bankok
Budapest, 2012. november 15., csütörtök (MTI) – A pénzintézetek a negyedik negyedévre 2712 hitelfedezetként szolgáló lakóingatlant jelöltek ki kényszerértékesítésre, 4,5 százalékkal – 127 darabbal – kevesebbet, mint a harmadik negyedévben, 2011. október 1-je óta pedig összesen 13 599-et – derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) statisztikáiból.

Néhány nap múlva a pénzforgalom elmúlt 15 évének legjelentõsebb fejlesztése valósul meg Magyarországon. A hazai bankok ugyanis képesek lesznek az elektronikusan benyújtott átutalásokat a jelenlegi egy munkanap helyett legfeljebb négy órán belül eljuttatni a címzettekhez. A rendszer napokon belül élesedik, a bankok - saját bevallásuk szerint - felkészültek, a Pénzcentrum.hu pedig mutatja a részleteket.

Közel száz célvizsgálatot és egyedi fogyasztóvédelmi beadvány nyomán indult eljárást folytatott le a PSZÁF eddig a fix árfolyamú végtörlesztéssel kapcsolatos problémák miatt.

A várhatóan százezres nagyságrendû végtörlesztési ügyletek kezelése komoly szervezési feladatot jelent a bankok számára, a PwC könyvvizsgáló számításai szerint a bankredszer pótlólagos munkaerõ kapacitásigénye 1000 és 2500 fõ között alakul a következõ hónapokban.


Budapest, 2011. október 21., péntek (MTI) – A kormány figyelemmel kíséri a végtörlesztéssel kapcsolatos esetleges problémákat, de az Országgyûlés feladata “ezeket az anomáliákat orvosolni” – mondta újságírói kérdésre a pénteki kormányszóvivõi tájékoztatón Giró-Szász András.

A legnagyobb hazai bankoknál már megszületett a válasz a végtörlesztésre: október elejétõl megugrottak a kamatok, megszûntek az akciók és bizonyos hitelajánlatok eltûntek, így egyre nehezebb körülmények között szerezhetnek forinthitelt azok, akik végtörleszteni szeretnének. Eddig egyetlen kisebb banknál látszik, hogy versenyezne a forinthitelbõl végtörleszteni próbáló ügyfelekért.


Budapest (MTI) - A devizahitelek végtörlesztésének rögzített árfolyamon történõ lehetõségét elfogadhatatlannak tartja a Magyar Bankszövetség, de a többi, a bankokat érintõ javaslatról készek tárgyalni - derül ki a szervezet közleményébõl.

Egyre-másra jelennek meg a jegybanki alapkamathoz vagy a budapesti bankközi kamatlábhoz (Bubor) alkalmazkodó jelzáloghitel-konstrukciók a hazai hitelintézetek termékpalettáján.

A legtöbb, Magyarországon mûködõ bank még mérlegeli, mit tegyen a devizahitelekkel, miután az MKB Bank hétfõn bejelentette, hogy határozatlan idõre felfüggeszti a lakossági devizahitelezést -írja összeállításában a Napi Gazdaság.

A magyarországi pénzintézetek és az állami intézmények (MNB, PSZÁF) nem számítanak az Amerikában és Nyugat-Európában történt bankbukásokra a hazai piacon, amelyet stabilnak tartanak. Emellett a források drágulását és a kamatszint emelkedését várják. Arról eltérõek a nézeteik, hogy a kamatok mekkora emelkedése várható és mennyire esik vissza a hitelek iránti kereslet. Abban pedig végkép különböznek a vélemények, hogy a betétállomány nõ vagy csökken az események hatására.

« Előző « 3. oldal »