2024. április 19. Péntek, Emma.
 

A parlamenti szavazás elõtt kikerült a kéményseprõtörvénybõl az a kétharmadot igénylõ paragrafus, ami kiszedte volna az önkormányzatok feladatai közül a kéményseprést. A kormány szerint ez nem probléma, mert a feladatokat a törvény nem elõírja, csak lazán felsorolja. Ráadásul egyelõre és elvben a katasztrófavédelem és az önkormányzatok osztozni fognak a feladaton. Ha az önkormányzatok meglévõ szerzõdései kifutnak, és már minden kéményseprõ otthagyta a cégét, csak a katasztrófavédelem marad majd a piacon.

Döntõen honvédelmi, belügyi és rendõrségi feladatokra csoportosítja át a kormány azt a 25 milliárd forintot, amit az Országvédelmi Alapból vesz ki.

A Belügyminisztérium 2014-ben meghirdetett pályázata nyomán 463 önkormányzat 3,6 milliárd forintot kap térfigyelõ kamerák telepítésére.

A Belügyminisztérium (BM) pénteki közlése szerint a sajtóhírekkel ellentétben a kéményseprõ-ipari tevékenységrõl és az ezzel, valamint a tûz elleni védekezéssel összefüggõ egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatban nem szerepel, hogy a lakossági kémények tisztításának feladata a kéményseprõktõl a katasztrófavédelemnél alkalmazott “közmunkásokhoz” kerülne.

A magyar autósok által külföldön elkövetett közlekedési szabálysértések – többek között gyorshajtás, ittas vezetés – miatt kiszabott bírságot három országban is behajthatják a jövõben – közölte a Belügyminisztérium (BM) csütörtökön az MTI megkeresésére.

A kormány megbecsüli és nagyra értékeli a rendõrök és a tûzoltók munkáját, és a jövõben is azon fog dolgozni, hogy mindkét szervezetnek a rendelkezésére álljon minden feltétel nemcsak a napi munka végzéséhez, de a szakma rangjának emeléséhez is – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a rendõrség és a tûzoltóság napja alkalmából tartott minisztériumi ünnepségen csütörtökön Budapesten.

A kormány döntése értelmében 9,6 milliárd forintot kapnak azok a kétezer lakosnál nagyobb települések, amelyek kimaradtak az adósságkonszolidációból, a pályázatok a nyár elején jelennek meg – jelentette be Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A kormány rendkívüli mûködési támogatásban részesíti azokat az önkormányzatokat, amelyek 2008-2009-ben játszótérépítésre igényeltek támogatást, de az igényelt pénzeket az Európai Unió csalás elleni hivatala (OLAF) által feltárt szabálytalanságok miatt vissza kell fizetniük – közölte a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A múlt évinél lényegesen több közfoglalkoztatott bevonását teszi lehetõvé a Start-munkaprogram tavalyinál nagyobb, 270 milliárd forintos kiadási elõirányzata - közölte a Belügyminisztérium (BM) szerdán az MTI-vel.

A 64 ezres hivatásos állományt érintõ illetményfejlesztést is tartalmazza a rendvédelmi dolgozók életpályamodelljérõl szóló, a Belügyminisztérium (BM) által elõkészített törvénytervezet, amelyet a tárca elõzetes szakmai véleményezésre bocsátott.

Országos hajléktalan közfoglalkoztatási program indítását tervezi 2015-ben a Belügyminisztérium (BM) Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkársága.

A Belügyminisztérium idén már harmadik alkalommal díjazta azokat a települési önkormányzatokat vagy közfoglalkoztatókat, amelyek példaértékû tevékenységükkel elõsegítették a közfoglalkoztatás rendszerének innovatív, önfenntartásra ösztönzõ irányába történõ elmozdulását.

Csütörtökön megkezdte munkáját a kormány ukrajnai válsággal kapcsolatos döntéseinek elõkészítése érdekében létrehozott operatív törzs - közölte a Belügyminisztérium (BM) csütörtökön az MTI-vel.

Magyarországon is kiépítenék a nemzeti utasadat-információs rendszert, amelynek révén kiszûrhetõek lehetnek azok az utasok, akiknek az adatai arra utalnak, hogy érintettek lehetnek valamilyen meghatározott bûnözési formában.

Iskolaõröket alkalmazhatnának a nevelési és oktatási intézmények a Belügyminisztérium tervei szerint; az õrök megakadályozhatnák, hogy a diákok a tanítás vége elõtt - igazolatlanul - elhagyják az iskolát, jogosultak lennének betartatni a házirendet, elfogni azokat, akik bûncselekményt vagy szabálysértést követtek el.

« 1. oldal »