2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 

Jelentõsen nõtt az érdeklõdõk száma az új családi otthonteremtési kedvezmény, azaz a csok miatt a bankoknál. A legtöbben új lakásra vennék fel a hitelt és rendelkeznek már a legmagasabb támogatás feltételéül szabott három gyerekkel.

A 2010. november 26. után közzétett általános szerzõdések alapesetben tisztességesek, de közérdekû keresetben az MNB pert indíthatott a bankok ellen, hogy mondják ki ezek tisztességtelenségét is. A Fõvárosi Törvényszék az MNB által képviselt álláspontot fogadta el ezeknek a közérdekû kereseteknek a döntõ többségében. A jegybank összesen tizenhat intézményt perelt az egyoldalú kamat-, díj- vagy költségemelést lehetõvé tevõ szerzõdési kikötések tisztességtelensége miatt a forintos vagy ténylegesen devizában törlesztett hitelek, kölcsönök, illetve a lízingszerzõdések vonatkozásában.

A görög idegenforgalom akár jól is járhat a válsággal, egészen olcsó lehet egy görögországi nyaralás, bár elemzõk szerint biztonságosabb, ha csak a jövõ évi szezonban utazunk.

A banki elszámolással összefüggésben növekedett az ügyfélforgalom az MTI által megkérdezett hitelintézeteknél, az érdeklõdõk többnyire értelmezési kérdéseket tesznek fel a bankok által kiküldött értesítésekkel kapcsolatban.

A bankszövetség és a bankok tájékoztatása szerint szerda estig 1 millió 600 ezer banki elszámolásról szóló levelet adtak át a postának – mondta Balogh László, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügypolitikáért felelõs helyettes államtitkára az M1 aktuális csatorna csütörtök délutáni mûsorában.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának döntése értelmében az MNB lehetõvé teszi a lakossági devizahitelek kivezetéséhez kapcsolódóan kötött banki devizaswap ügyletek lejárat elõtti, részleges lezárását.

A negyedik negyedévben 2072 lakóingatlant jelöltek ki kényszerértékesítésre a pénzügyi intézmények az elõzõ negyedévi 2775 után - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján közölt adatokból.

Vasárnap jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Nemzeti Bank, hogy a devizahitelesek érdekeinek védelméhez és a forint árfolyamának megóvásához szükséges megállapodásokat a kormány, a Nemzeti Bank és a bankszövetség megkötötte

A kormány ezen a héten tájékoztató kampányt indít a bankok elszámoltatása, valamint az újabb rezsicsökkentés ügyében – közölte Dömötör Csaba, a Kormányzati Információs Központ vezetõje az MTI-vel.

További két tucat bank és pénzintézet küldött keresetlevelet a devizahitelek kérdésében a bíróságra.

A bankok újabb 27 devizahiteles keresete érkezett a Fõvárosi Törvényszékre hétfõn, köztük az OTP Bank, az ERSTE Bank, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank, a K&H Bank, a Raiffeisen Bank, az MKB Bank és az UniCredit Bank beadványa – közölte a törvényszék honlapján.

A jegybank módszertani segítséget ajánl a fogyasztói kölcsönszerzõdéseknek az árfolyamrés semmissége miatti átszámításához. A munkát a jogszabály hatálybalépését követõ 90 napon belül kell elvégezniük a bankoknak.

Nagyjából tízezer, folyamatban lévõ devizahiteles pert függesztenek fel a bíróságok országszerte, olyanokat, amelyeket az adósok még a Kúria jogegységi döntése elõtt indítottak bankjukkal szemben. Mostantól a pénzintézeteknek kell bizonyítaniuk, hogy tisztességesen jártak el ügyfeleikkel, ehhez bírósági pert kell indítaniuk, amiket kiemeltek kezelnek a törvényszéken, az elsõ- és másodfokú ítéletekre is mindössze 30 napja lesz a bíróságoknak.

Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezetõ igazgatója a Reuters hírügynökségnek adott interjújában elmondta, hogy Magyarországon szeptemberre vagy októberre jöhet létre az úgynevezett "rossz bank".

Kihirdették a devizahiteleseket megsegítõ elsõ törvényt, amely semmisnek mondja ki az árfolyamrést, és tisztességtelennek az egyoldalú az egyoldalú kamat- és költségemelést. A bankoknak szombattól számítva 30 napjuk lesz arra, hogy pert kezdeményezzenek, ha nem akarják visszafizetni a törvény szerint jogtalanul beszedett pénzeket.

Jogszerûtlenül emelték meg a fogyasztókat terhelõ díjakat és költségeket, a legnagyobb büntetést az AXA magyarországi fióktelepe kapta.

A devizaalapú hitelek ügyében pénteken elfogadott új törvény potenciálisan magas járulékos költségei érdemi tõkeinjekciót tesznek szükségessé a magyarországi bankok külföldi anyabankjai részérõl a szabályozóknak megfelelõ tõkemegfelelési mutatók és a hitelkihelyezési kapacitás helyreállítása végett - jósolta keddi londoni helyzetértékelésében a Fitch Ratings.

A jegybanknak minden jelentõs hitelintézetre, befektetési vállalkozásra egyedi és csoport szintû szanálási tervet kell készítenie, ennek részleteit, valamint a szanálás folyamatát tartalmazza a pénzügyi közvetítõrendszer szereplõit érintõ törvénymódosítás

Az árfolyamrés alkalmazása önmagában is tisztességtelen, de sok esetben az egyoldalú szerzõdésváltoztatás is lehet tisztességtelen, ha a banki tájékoztatás nem volt teljes, érthetõ.

Létrehoznának Magyarországon egy ún. rossz bankot, amelybe a felhalmozódott bedõlt kereskedelmi (azaz nem lakossági) hiteleket tennék át. Ezzel tehermentesítenék a bankokat, amelyek új hiteleket tudnának nyújtani a gazdasági szereplõknek.

Az elmúlt fél év során többször felmerült, hogy a bankok az ügyfeleik hiteltartozásának egy részét, vagy egészét elengedik. Összeszedték, hogy milyen esetekben történhet ez meg.

Sok banki ügyfél számláján már április végéig több ezer, esetenként akár több tízezer forintot írt jóvá a bankja, megfelelve az MNB korábbi döntésének. De hogyan jutnak pénzükhöz azok, akik idõközben bankot váltottak vagy megszüntették számlájukat?

A pénzügyi szervezeteknek az eredetileg elõírt április 30. helyett – a felmerülõ problémák elhárításáig, a feladatok elvégzéséig, de – legkésõbb május 31-ig kell visszafizetniük a fogyasztóktól jogszerûtlen díj- és költségemelésekkel elvont összegeket.

Ha lakásvásárlást tervezünk, akkor önerõre is lesz szükségünk. Vannak trükkök, amikkel ez elkerülhetõ, azonban jóval kevesebb pénzt hagyhatunk a pénzintézeteknél, ha az önrészünk legalább a minimálisan elérhetõ 20 százalékot eléri.

Itthon is rengeteg pénzkiadón fut a Windows XP, amely április 8-án világszerte nyugdíjba megy. A pénzfelvétel körül rémhírek terjedtek el.

« 1. oldal »  Következő »