2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

Tíz szén-monoxid-érzékelõ típus közül kilencrõl az derült ki, hogy nem látja el feladatát – ismertette a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) kabinetvezetõje kedden Budapesten.

A rugalmas munkarend szükséges, de nem elégséges feltétele annak, hogy a kisgyermekes anyák visszatérhessenek a munkahelyükre – derült ki a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) Vezetéstudományi Intézetének kutatásából, amelynek eredményeit eljuttatta az MTI-hez.

Bemutatták azt a harminc régi, részletes térképet, amelyek segítségével az interneten tanulmányozható a fõváros fejlõdése a 18. század elejétõl a 20. század közepéig.

Ismét drágulhat a cukor2014-10-06 10:26:35

Három hónapja tartó csökkenést követõen emelkedett a nyerscukor határidõs árfolyama, miután az aszály hatására a cukornád termelése jelentõsen visszaesett Brazília kulcsfontosságúnak számító középdéli régiójában. Az elõrejelzések szerint a kedvezõtlen feltételek egyhamar nem változnak, így a cukor tovább drágulhat – közölte a Conclude Befektetési Zrt. az MTI-vel.

Az almatermelõ gazdák megsegítése érdekében almafelvásárlásba kezd a Magyar Nemzeti Kereskedõház Zrt. – tájékoztatta Kurucz Éva kormányszóvivõ szombaton az MTI-t.

Pokorni Zoltán polgármester szerdán átvette Budapest elsõ, városüzemeltetési célokat szolgáló elektromos autóját, aki kipróbálta, azt mondta, kényelmes, és olyan, mint egy ûrhajó.

Bár a települési képviselõ-testületek, polgármesterek megválasztásában nemcsak a magyar és az uniós állampolgárok, hanem bevándorlók, letelepedõk és menekültek is részt vehetnek, ha van bejelentett magyarországi lakóhelyük, összességében mégis kevesebben voksolhatnak október 12-én, mint a parlamenti szavazáson.

Egy héttel a határidõ lejárta elõtt a választásra jogosultaknak alig 23 százaléka jelentkezett a német nemzetiségi önkormányzati választásra, a névjegyzékben mindössze 37 ezren szerepelnek. A Központi Statisztikai Hivatal 2011-es népszámlálásának adatai szerint ugyanakkor 161 ezer választókorú jelezte a német nemzetiséghez való tartozását.

Az adózók nagy része továbbra sem nyilatkozik az szja 1+1 százalékáról, a 2013. évi szja-ból csupán az elvi keret mindössze 52,2 százalékát ajánlották fel – derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adataiból.

A magánszemélyek tavaly 4 százalékkal magasabb jövedelmet szereztek az szja-bevallások alapján, mint a megelõzõ évben, adókötelezettségük ugyanakkor csaknem 3 százalékkal csökkent a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai szerint.

Hétfõtõl Budapest mellett három nagyvárosban, Debrecenben, Gyõrött és Szegeden ellenõrzik az autók környezetvédelmi állapotát – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) vasárnap az MTI-vel.

Több mint 500 települési nemzetiségi választás maradhat el októberben a Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu vasárnapi adatai szerint, négy évvel ezelõtt 21 nemzetiségi választás maradt el.

A nemzetiségi önkormányzati választáson a jelöltet, listát állító nemzetiségi szervezetek egyetlen választási bizottságba sem bízhatnak meg tagot.

A fiatal gazdák vállalkozás-indításának támogatását szolgáló keretösszeget 4,5 milliárdról 15 milliárd forintra emelte a kormány, így összesen 1270 ifjú gazda kaphat támogatást.

A hagyományos ablakok lecserélése jól záródóakra felerõsítette a nyílt égésterû kazánok és vízmelegítõk okozta szén-monoxid mérgezés lehetõségét, amely ellen riasztóval lehet védekezni, de tízbõl csak egy-kettõ megfelelõ.

A kormány szerdai ülésén elfogadta a bankok elszámoltatásáról szóló törvényjavaslatot – közölte az MTI-vel a kormányszóvivõ. Mivel a javaslat elfogadásához az Országgyûlés támogatására is szükség lesz, a kabinet azonnali egyeztetéseket kezd a kormánypárti frakciókkal – olvasható Kurucz Éva közleményében.

Legritkábban a legkisebb teljesítményû motorral szerelt személyautók okoznak a kötelezõ gépjármû felelõsségbiztosítás (kgfb) alapján térítendõ kárt, ugyanakkor esetükben az átlagosnál magasabb az egy kárra jutó kifizetés.

A beruházások volumene 21,2 százalékkal nõtt az idei év második negyedévében a múlt év azonos idõszakához képest, az elsõ negyedévi 22,6 százalékos ütem után – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A vállalkozások szeptember 1-jétõl már csak online pénztárgépet használhatnak, ami új irányt ad a pénztárgépes ellenõrzéseknek; jelenleg 163 700 kassza áll összeköttetésben az adóhatósággal – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI érdeklõdésére.

Sikeres szezon végéhez közeledik a nyári diákmunkaprogram, az idei vakáció hónapjaiban 23 ezer 500 fiatal vállalt valamilyen hivatalos elfoglaltságot, 7500-zal több, mint a tavalyi szezonban – áll az Nemzetgazdasági Minisztériumnak az MTI-hez eljuttatott tájékoztatójában. A dokumentum szerint a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból a diákfoglalkoztatás támogatására, az elmúlt évinél 200 millió forinttal nagyobb keret, 1,7 milliárd forint állt rendelkezésre.

A minisztérium minden intézkedést megtett annak érdekében, hogy augusztus 31-ig minden iskolába megérkezzenek a tankönyvek – jelentette ki a köznevelésért felelõs államtitkár szombaton újságíróknak Budapesten.

Szombaton hivatalosan megkezdõdött az októberi önkormányzati választás kampánya. A kampányidõszakában a jelölõszervezetek és a jelöltek engedély és bejelentés nélkül készíthetnek plakátot és a Kúria álláspontja szerint a plakátok elhelyezhetõk villanyoszlopokon is.

A bruttó átlagkeresetek 3, a nettó átlagkeresetek szintén 3 százalékkal haladták meg az idén január-júniusban az egy évvel korábbit – közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Három nagy gyógyszergyár környékén csaknem 250 ezer emberhez juthat el pillanatok alatt a híre annak, ha baj történt, például veszélyes anyag került a levegõbe. Ilyenkor felszólíthatják az ott lakókat, hogy zárkózzanak be, vagy azonnal hagyják el az otthonukat.

Virtuálisan is végighajózhatóvá válik a Duna a Google új projektjének köszönhetõen, ami jó hatással lehet Budapest idegenforgalmára is.

« Előző « 5. oldal »  Következő »