2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 

A héten megjelenik a két rendelet, amely a használt és az új lakásokra vonatkozó családi otthonteremtési kedvezmény részleteit foglalja össze.

A nyugalmas ingatlanpiacot szétcsapta a csok. Még a panellakások ára is 5-7 százalékkal drágult december óta. Az albérletlufi kipukkadt, már nem emelkednek tovább az albérletárak. A Kika megemelte dolgozói bérét, hogy ne menjenek el, az IKEA pedig megmutatta a 2017-ben átadandó új áruháza látványterveit. Az OTP új bankot vett, Zuckerbergrõl, a Facebook alapítójáról pedig kiderült, hogy már a világ negyedik leggazdagabbja. Ibolya Tibor fõvárosi fõügyész ismertette a Quaestor-ügy 1548 oldalas vádiratának lényegét. Kiderült, hogy akár 25 évre is leültethetik Tarsoly Csabát a Quaestor-vezért.

Egy szándéknyilatkozat megalkotását kéri a kormánytól a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület. Azt mondják, szerencsés lenne, ha a családokat nem terhelné a gyermek elõre vállalásának nyomása. Azt javasolják, a kormány vállalja a kiforrott csokrendelet fenntartását legalább 10 évig.

Hét pontba gyûjtötték a családok otthonteremtési kedvezményérõl szóló legfontosabb infomációkat a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet honlapján. Hangsúlyozzák, hogy csak hitelintézeti elbírálás után állapítható meg, hogy valaki jogosult-e valamely támogatási formára.

December második felében és január elsõ napjaiban 64 százalékkal nõtt a magánszemélyek által feladott lakáshirdetések száma, ami elsõsorban a családok otthonteremtési kedvezményének kibõvítésével magyarázható. Budapesten a csoknak megfelelõ új lakások átlagos négyzetméterára 535 ezer forint, Székesfehérváron 380 ezer forint, Debrecenben pedig 345 ezer forint.

A július elseje óta igényelhetõ Családok Otthonteremtési Kedvezménye az érdeklõdõ ügyfelek egyik legfõbb kérdése, hogy önerõnek számít-e a megújult „szocpol”, vagy mindenképpen fel kell mutatni legalább 20 százalék készpénzt a vásárláshoz. A Bankmonitor megkérdezte a támogatást már nyújtó bankokat és eltérõ válaszokat kapott.

Mától érvényes a csok2015-07-01 10:50:53

Több jogszabálymódosítás is életbe lép ma. Július elsejétõl például használt lakás vásárlására is jár a korábban szocpolnak nevezett vissza nem térítendõ állami támogatás, indul a mosógépcsere-program, a munkahelyvédelmi akcióterv kiterjesztésével a munkaadók adókedvezményt kapnak a mezõgazdasági foglalkoztatottak után és a magyar autósok adatai kiadhatók lesznek a külföldi szabálysértési hatóságnak.

« 1. oldal »