2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 

Az elmúlt napokban csapadékosra fordult idõjárás miatt kismértékben újra nõtt a belvízzel elöntött területek nagysága a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) mûködési területén annak ellenére, hogy napi másfél millió köbméter belvizet emelnek át a szivattyútelepek a befogadókba – tájékoztat a kedd reggeli állapotokról a vízügyi igazgatóság közleménye.

Melegebb és esõsebb volt a szokásosnál a téli idõszak, különösen a február, amikor az átlaghõmérséklet 5 Celsius-fokkal haladta meg a sokéves átlagot. A legtöbb esõ is februárban hullott, csaknem háromszor több, mint máskor – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-nek készített elemzésébõl.

Csütörtökön nyugat felõl újabb csapadékzóna érkezik, az északkeleti tájak kivételével sokfelé fog esni, a Dunántúlon ismét havazhat - írja az Idõkép friss elõrejelzésében.


Árvízvédelmi készültség a Tiszánál TiszacsegénélÁrvízvédelmi készültség a Tiszánál Tiszacsegénél - Fotó: Matey István
Hajdú-Bihar – Eddig a februári teljes havi csapadékátlagnak több mint kétszerese hullott le.

Folytatódik a lassú áradás a Hortobágy-Berettyó fõcsatornán.

Folyamatosan csökken a belvíz Hajdú-BiharbanA szerdai száraz idõ és a folyamatos szivattyúzás révén egy nap alatt 1500 hektárral csökkent a belvízzel elöntött terület nagysága a megyében.

Ennyi víz még a jószágoknak is sokDebrecen - Hajdú-Biharban már 5400 hektár vetés, szántó és legelõ van víz alatt. 18 szivattyútelep mûködik folyamatosan a földeken.

A talaj legfelsõ rétegének napi középhõmérséklete tartósan 10°C fölött volt.

Eget kémlelõ gazdák…2015-04-15 12:58:19

Korábban a hideg talaj, mostanság pedig már a száraz talaj okoz számukra fejtörést.

Sok csapadékkal és erõs, olykor viharos széllel kezdõdik a meteorológiai tavasz elsõ hete. Esõ lesz a jellemzõ, de többfelé hózápor, havazás is lehet. A hét elején még 10 Celsius-fok körüli meleg lesz, a hétvégén viszont néhol csak plusz 2 fokig melegszik a levegõ - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-vel.

A héten sokfelé kell esõre készülni, helyenként jelentõs mennyiségû csapadék is hullhat. Folytatódik viszont az enyhe idõ, néhol akár 16 Celsius-fokig is melegedhet a levegõ – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-vel.

A jövõ hét elején is legfeljebb a hegyekben várható havazás, másutt sok esõre lehet számítani. Jelentõs lehûlésre továbbra sem kell készülni, a hétvégén néhol akár 10 Celsius-fok is lehet.

A hétvégén párás és csapadékos lesz az idõ. Többfelé várható esõ, de a hegyekben havas esõ, havazás is lehet. Lehûlés egyelõre nem várható, néhol napközben 10 Celsius-foknál is melegebb lehet, s jellemzõen a leghidegebb órákban is fagypont felett alakul a hõmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú elõrejelzésébõl.

A héten többször is várható csapadék, s az esõ mellett helyenként már havazásra is készülni kell. A leghidegebb órákban többfelé fagypont alatt alakul a hõmérséklet, néhol akár mínusz 4 Celsius-fokig is hûlhet a levegõ – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-vel.

Éjszaka Magyarországot nyugat felõl markáns hidegfront éri el erõs lehûléssel, viharos széllel, jelentõs csapadékkal – közölte kedden az MTI-vel az Országos Meteorológiai Szolgálat, amely az egész országra adott ki különbözõ szintû – elsõ-, másod-, illetve harmadfokú – figyelmeztetéseket adott ki.

A héten többször is ködre kell számítani, de csapadék, lehûlés nem várható. A hétvégén akár 26 Celsius-fokig is melegedhet a levegõ – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat által az MTI-hez vasárnap eljuttatott országos középtávú elõrejelzésbõl.

A talajmunkákat még segítheti is az esõ, a kukoricának viszont nem hiányzik.

A hétvégén is folytatódik a borús, esõs idõ, több helyen jelentõs mennyiségû csapadékra kell készülni. Egyes keleti tájakon viszont kevesebb esõ várható, és melegebb, napsütéses idõ valószínû – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez csütörtökön eljuttatott országos, középtávú elõrejelzésébõl.

Több napon keresztül rendkívül csapadékos lesz az idõ – hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda délután az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az idei csapadékos nyár egyértelmûen hozzájárult a Budapest környéki erdõk megújulásához, noha a hirtelen lezúduló záporok és a tartósan párás idõ károkat is okozott – mondta Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdõ Zrt. szóvivõje az MTI-nek csütörtökön.

A meleg és csapadékos nyári idõjárás eltérõen érintette a növényi kultúrákat, az õszi búzára kedvezõtlen, míg a kukoricára és a napraforgóra kedvezõ hatással volt – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hétfõn az MTI érdeklõdésére.

Keddre felhõszakadás miatt az ország nagy részére ismét figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

A hétvégén is többfelé lehetnek záporok, pénteken is lehet felhõszakadás, viharos szél, illetve jégesõ, de ezzel együtt fokozatosan melegszik a levegõ. Több helyen még a leghidegebb órákban is 20 fok lesz, délután pedig akár 34 Celsius-fokig is emelkedhet a hõmérséklet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú elõrejelzésébõl.

Az elmúlt napok esõzései következtében az egész megyében nagy mennyiségû csapadék hullott.

Nyárias idõ uralkodott2014-07-09 16:30:30

Alapjában véve kedvezett az idõ a gabonafélék, a repce és a gyümölcsök érésének.

« 1. oldal »  Következő »