2024. április 23. Kedd, Béla.
 

Karbantartás miatt csütörtök este 10 órától péntek reggel 6 óráig nem lesz elérhetõ a kormányzati portál és az ügyfélkapu alá tartozó honlapok és szolgáltatások, ez idõ alatt az elektronikus közúti áruforgalom ellenõrzõ rendszerben (ekáer) elsõdleges hozzáféréssel regisztrált felhasználók nem tudnak majd bejelentéseket tenni – olvasható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján.

Több szabálytalanságot is feltárt már az éles üzemben mûködõ Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenõrzõ Rendszer (ekáer) – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szombaton az MTI-vel.

Az érintett gazdálkodói kör észrevételei alapján 2015. április 1-jétõl tovább egyszerûsödött az Elektronikus Közúri Áruforgalom Ellenõrzõ Rendszer (EKÁER). Mától a nem kockázatos termékek esetében a gazdálkodók jelentõs része néhány adat megadásával egyszerûsített bejelentést tehet.

Tovább egyszerûsödött az elektronikus közúti áruforgalom ellenõrzõ rendszer (ekáer) április 1-jétõl, a nem kockázatos termékek esetében a gazdálkodók jelentõs része néhány adat megadásával egyszerûsített bejelentést tehet – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.

Olyan új termékek kerülhetnek az elektronikus közúti áruforgalom ellenõrzõ rendszer (ekáer) keretében a kockázatos termékek közé, amelyek jellemzõen érintettek az áfacsalásokban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenõrzési tapasztalata szerint - ezzel indokolja a nemzetgazdasági miniszter a kockázatos termékkör módosítását.

Egyszerûbben jutnak ekáer-számhoz áprilistól a legalább 50 milliárd forintos árbevételû fuvarozók, valamint az egyetemes postai szolgáltatók: mindössze három adat megadásával igényelhetik ezt az elektronikus közúti áruforgalom ellenõrzõ rendszerben (ekáer).

Elsõ alkalommal március 11-én kell kockázati biztosítékot nyújtaniuk az erre kötelezett, kockázatos termékeket fuvarozó vállalkozásoknak az elektronikus közúti áruforgalom ellenõrzõ rendszerrel (ekáer) összefüggõ jogszabályok szerint.

Ismét elérhetõ az ekáer-rendszer, amely kedd este néhány órán keresztül nem mûködött - derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján kedd éjszaka közzétett rendkívüli közleménybõl.

Elsõ alkalommal március 11-tõl kell kockázati biztosítékot nyújtaniuk az erre kötelezett, kockázatos termékeket fuvarozó vállalkozásoknak. Ellenben azok a vállalkozások, amelyek szerepelnek a NAV köztartozásmentes adózói adatbázisában, mentesülnek a kockázati biztosíték fizetésének kötelezettsége alól - egyebek mellett ezt tartalmazzák az elektronikus közúti áruforgalom ellenõrzõ rendszerrel (ekáer) összefüggõ jogszabályok, amelyek vasárnap lépnek hatályba.

Idõ kellene a felkészüléshez – állítja közleményében a szakmai szervezet.

Február 1-je helyett március 11-étõl kell elsõ alkalommal kockázati biztosítékot nyújtani az erre kötelezett, kockázatos termékeket fuvarozó vállalkozásoknak - döntött a parlament pénteken azzal, hogy elfogadta az adózás rendjérõl szóló törvénynek az elektronikus közúti áruforgalom ellenõrzõ rendszerrel (ekáer) összefüggõ módosítását.

A piaci igényeknek megfelelõen számtalan könnyítést javasol az elektronikus közúti áruforgalom ellenõrzõ rendszerrõl (ekáer) szóló törvény végrehajtási rendeletének tervezete, ezek között szerepel, hogy a kockázati biztosíték számításának ideje 60 napról 45 napra rövidül - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtökön az MTI-vel.

Március 1-jétõl módosulnak az elektronikus közúti áruforgalom ellenõrzõ rendszer (ekáer) szabályai, errõl nyújtott be törvényjavaslatot Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken az Országgyûlésnek, a részletek azonban nem ismertek, mivel azokat miniszteri rendelet tartalmazza majd.

Nem kell kockázati biztosítékot fizetniük a próbaüzem lejártát követõen március 1-je után élesben mûködõ elektronikus közúti áruforgalom ellenõrzõ rendszerben (ekáer) azoknak, akik január végéig kérik, hogy bekerüljenek a köztartozásmentes adózói adatbázisba - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.

Egyebek mellett áfacsalásra utaló jeleket, foglalkoztatási és bejelentési szabálytalanságokat kerestek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elektronikus közúti áruforgalom ellenõrzõ rendszeren (ekáer) alapuló háromnapos ellenõrzéssorozatán - közölte a hivatal szóvivõje kedden az MTI-vel.

Miután a nemzetgazdasági tárca február 28-ig meghosszabbította az elektronikus közúti áruforgalmi ellenõrzési rendszer (ekáer) próbaüzemét, azoknak, akik március 1-je után is mentesülni akarnak a kockázati biztosíték befizetése alól, még januárban kérniük kell felvételüket a köztartozásmentes adatbázisba - figyelmezteti az érintetteket a LeitnerLeitner adótanácsadó az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Március elsejéig meghosszabbította a kormány az elektronikus közúti áruforgalom ellenõrzõ rendszer (ekáer) próbaüzemét a piaci szereplõk javaslataira figyelemmel - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel csütörtökön.

EKÁER: van kiskapu bõven2015-01-23 09:56:23

A szakma szerint a jogszabály visszavonás lenne a megnyugtató megoldás.

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) és a Magyar Szállítmányozói és Logisztikai Szolgáltatók Szövetsége (MSZSZ) szerint az elektronikus közúti áruforgalom ellenõrzõ rendszer (ekáer) még nem alkalmas az éles üzemre, ezért a szakma javaslatot nyújtott be a Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM) a rendszer módosítására.

A NAV által üzemeltetett elektronikus árukövetõ rendszer hibája miatt átmenetileg nemcsak saját forgalmi adataikat tudták lekérni a felhasználók a rendszerbõl a nol.hu szerint, hanem a konkurenciáét is. Az adatok összesített formátumúak, csak egy cégnél volt adatletöltés, és a hibát már elhárították - erõsítette meg az állami adóhatóság az MTI-nek.

Ma indul az online árukövetési rendszer; január elsejétõl minden vállalkozásnak a közúti szállításhoz kapcsolódó adatokat egy központi elektronikus rendszerben kell rögzítenie még a fuvarozás megkezdése elõtt.

« 1. oldal »