2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 

Van, akit az alma révén, másokat a tej, vagy a hús kapcsán sújt az orosz embargó.

Jövõ évtõl 2020-ig évente 60 milliárd forint fordítható meghatározott növények termelésére, kertészeti ágazatok és a fehérjenövények termesztésének támogatására – mondta a Földmûvelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelõs helyettes államtitkára csütörtökön Bábolnán, a Gabonatermesztõk Országos Szövetségének konferenciáján.

A magyar gazdaság nõtt a leggyorsabban az egész unióban - ezt erõsítették meg a részletes GDP adatok is. A második negyedévben 3,9 százalék volt a bõvülés 2013 azonos idõszakához képest - ez az adat egyébként megegyezik az augusztus közepén megjelent becsléssel. A 3,9 százalék jelenleg a legjobb növekedési szám az Európai Unióban, és itthon is legutóbb 8 éve volt példa hasonlóra.

Egyelõre közepesen fáj2014-08-27 09:36:43

A teljes magyar gazdaságot nem dönti romba az orosz importstop, de cégeket „kiüthet”.

Az élmezõnyben van Magyarország a 2007-2013-as európai uniós támogatási ciklus forrásainak lekötésében, a kifizetések üteme alapján pedig a középmezõnyhöz tartozik a KPMG legfrissebb jelentésében vizsgált 11 kelet-közép-európai állam közül.

A helyettes államtitkár szerint az aszfaltkeverõ üzemek kapcsán kivethetõ uniós bírság a 600 milliárd forintos projektállomány legfeljebb 20 százaléka lehet. Ez mintegy 70-90 milliárd forint, ennyit kell a korábbi projektekbõl kivonni, és ennyiért kell új, 2015-ig szóló tendereket kiírni - mondta Csepreghy Nándor.

Magyarország számára fontos, hogy jó szabadkereskedelmi megállapodás szülessen az USA és az EU között, a tárgyalásokon nyugalomra, türelemre és megfontoltságra van szükség, semmit sem szabad elkapkodni - jelentette ki Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken sajtótájékoztatón.

A hatályos uniós roaming rendeletnek megfelelõen július 1-jétõl tovább csökkennek az Európai Unió, valamint Izland, Norvégia és Lichtenstein területén a mobiltelefonálás és adatküldés roamingdíjai, amelyeket a magyarországi mobilszolgáltatóknak is alkalmazniuk kell.

Jó, hogy az EU elismerte Albánia eredményeit a tagjelölti státus megadásával, de nem lehet megállni - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium EU-ügyekért felelõs államtitkára egy sajtóbeszélgetésen.

Tovább csökkennek az Európai Unió, valamint Izland, Norvégia és Lichtenstein területén július 1-jétõl a mobiltelefonálás, az SMS-küldés és a mobilinternetezés díjai, amelyeket a magyarországi mobilszolgáltatóknak is alkalmazniuk kell – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szerdán.

Brüsszelben közzétették az európai parlamenti (EP-) választások frissített, de még mindig nem végleges eredményét, amely szerint az Európai Néppárt szerezte a legtöbb mandátumot az uniós törvényhozásban. Ennek ellenére még hosszas egyeztetésre lesz szükség ahhoz, hogy egyrészt az európai pártok, másrészt a tagállamok kormányai megállapodjanak az Európai Unió intézményeinek új vezetõirõl.

Az Európai Bizottság a nyaralási szezon kezdete elõtt listát állított össze olyan tanácsokból, amelyekkel segíteni akar a több millió útra kelõ európai polgárnak.

Hajdúhadház polgármestere vegyes érzelmekkel tekint az elmúlt évtizedre.

Még két napig, péntek 16 óráig kérhetik a Magyarországon lakóhellyel rendelkezõ, nem magyar állampolgárságú európai uniós polgárok, hogy vegyék fel õket a május 25-i európai parlamenti (EP-) választás névjegyzékébe.

EUVOX 2014 néven ingyenes alkalmazást fejlesztett ki három választási kutatóintézet, amely segíthet az európai polgároknak a döntésben a májusi európai parlamenti választáson - közölte az EP magyarországi tájékoztató irodája az MTI-vel.

Egy uniós jogszabály miatt meg kell várni, amíg az összes tagállamban befejezõdik a voksolás, Olaszországban pedig 23 óráig lesznek nyitva a szavazóhelyiségek.

Megyénkben legalább 1,4 millió liter tiszta víz kerülhetett a csatornába a lajtos kocsikból.

Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot, hogy biztosítson védelmet a polgárok számára a szálló por okozta szennyezettség ellen – ismertették pénteken Brüsszelben az uniós intézmény egyes tagállamokkal szembeni kötelezettségszegési eljárások keretében megtett legutóbbi lépéseit.

A jövõ héten véglegesíti a kormány a 2014-2020 között érkezõ uniós források felhasználásának keretét jelentõ dokumentumot. A gazdaságstratégiáért felelõs államtitkár szerint az elsõ pályázatok az év második felében írhatók ki.

Semmissé tenné a rezsicsökkentés eredményeit a Brüsszel által szorgalmazott, központilag nem szabályozott szabadáras energia. Ráadásul az intézkedés azonnali, kétszámjegyû áremelkedést okozna és újra kiszolgáltatottá tenné Magyarországot a külföldi tulajdonban lévõ energiacégeknek - ezt mondták a híradó által megkérdezett szakértõk. Szerintük az unióban sem a technikai, sem a jogszabályi lehetõségek nem adottak ahhoz, hogy felszámolják a központi árszabályozást, amire például az uniós állampolgárok eltérõ életszínvonala miatt is szükség van.

Azt szeretné elérni az európai Bizottság, hogy idõvel minden tagállam vállalja, fokozatosan kivezeti a kiskereskedelmi energiaárak központi szabályozását.

Egységes laptoptöltõhöz készített mûszaki specifikációkat a Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság (IEC), abban bízva, hogy a mobiltelefonok után a hordozható számítógépek is csereszabatosak lesznek. Mint az köztudott, az a mobilok és tabletek nagy része nagyjából 2009 óta micro usb csatlakozóval tölthetõ, és ugyanezzel a porttal köthetjük össze a kütyüket a számítógépünkkel. Már csak az uniós képviselõket kell meggyõzni arról, hogy muszáj lenne rákényszeríteni a laptopgyártókat is az egységesítésre, hogy ne termeljünk több elektronikai hulladékot.

Az Európai Unió 28 pénzügyminisztere megállapodott szerda este a bankunió következõ elemérõl, az egységes bankszanálási mechanizmusról (SRM) - jelentették be hivatalos források.

Csepreghy Nándor szerint minden félnek meg kell értenie, hogy nincs sikeres Európa sikeres Magyarország nélkül, és nincs sikeres Magyarország sikeres Európai Unió nélkül.

Néhány év leforgása alatt hatalmas összegtõl eshetett el a magyar költségvetés amiatt, mert átvette az unió adószabályait: a Magyar Okleveles Adószakértõk Egyesületének kimutatása 1177 milliárd forintra teszi azt a veszteséget, amely 2004-2011 között érhette a büdzsét a társasági adóval kapcsolatos uniós rendelkezések alkalmazása miatt - írta a Magyar Nemzet csütörtökön.
« Előző « 2. oldal »  Következő »