2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 

Békét, biztonságot és jólétet kerestek Európában, mégis hazamentek. Csak az utóbbi pár hónapban több ezer iraki döntött úgy, hogy háta mögött hagyja az európai álmot, és visszatér szülõhazájába. Van, aki ehhez pénzt is kap a fogadó országtól, a legtöbben azonban önként vállalkoznak az útra, még akkor is, ha semmi nem várja õket. De miért?

A magyar gazdák hamarosan kemény versenyre számíthatnak Ukrajnából. 2016-tól keleti szomszédunk nem exportálhat mezõgazdasági termékeket és élelmiszereket Oroszországba, életbe lép viszont az Európai Unióval kötött kereskedelmi egyezmény, a vámok nagy része megszûnik. Ezzel eltûnik Magyarország egyetlen elõnye az uniós piacokon. Ukrajna legnagyobb mezõgazdasági exportcikke a gabona, épp, mint Magyarországé. Az ukrán ipar romokban hever, a mezõgazdaság viszont versenyképes, és rengeteg benne a fejlõdési potenciál.

17 pontos akciótervet fogadtak el a hétfõ hajnalban véget ért brüsszeli csúcstalálkozón, amelyen a nyugat-balkáni migráció által érintett országok vezetõi vettek részt. A tervek között szerepel százezer fõ befogadására alkalmas központok létesítése Görögországban és a Nyugat-Balkánon.

Az EU beintett a Facebooknak2015-10-06 18:12:25

Forrás: AFP/Daniel Roland Az Európai Bíróság döntött: megvédi az uniós állampolgárok adatait az amerikai Nagy Testvértõl. A felhasználókról Európában tárolt információk nagyobb védettséget élveznek. Az új szabályozás legjobban a Facebookra nézve lehet ártalmas.

Az Európai Unió a költségvetési hiány számítása során ne vegye figyelembe a migrációval kapcsolatos kiadásokat, mivel azok rendkívüli és egyszeri tételeknek tekintendõk – mondta felszólalásában Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Európai Unió gazdasági és pénzügyminisztereit tömörítõ Ecofin ülésén Luxembourgban.

Több tényezõ egybeesése kellett ahhoz, hogy Európa a II. világháború óta nem látott menekülthullámmal szembesüljön. Ezek azok.

Az átlagos magyar keveset sportol és elhízott, pedig a mozgásnak és a sportolásnak nemcsak az egészségre van jótékony hatása. Navracsics Tibor az elsõ Európai Sporthét megnyitóján arról beszélt, hogy a fizikailag inaktív emberek nem csupán az egészségügyi rendszert terhelik meg, de a gazdaságot is visszahúzzák. Az uniós biztos ezután pingpongütõt ragadt.

Problémás lesz a nyugdíj2015-07-14 14:06:50

Nem lesz egyszerû a magyar nyugdíjrendszer finanszírozása 2030 után. A nyugdíjasok aránya nõni fog, a gyerekek alacsony száma pedig azt mutatja, hogy egyre kevesebben lesznek a rövidesen munkaképes korúak. A KSH prognózisa szerint Magyarország lakossága 2080-ra 7 milliónál is kevesebb lesz.

Nyolcmillió eurót kap Magyarország az Európai Uniótól, hogy segítse a migrációs nyomás kezelését - jelentette be Budapesten az EU menekültügyi biztosa. Az még nem világos, hogy Magyarország ezt pontosan mire költi, de Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminisztert az is meglepte, hogy az EU Magyarország területén belül állítaná fel az ideiglenes regisztrációs központokat.

Úgy tûnik, egyelõre semmi sem állíthatja meg a magyarországi népességfogyást, ráadásul idén az elsõ két hónapban radikálisan megnõtt a halálozások száma. Nem vigasztalhat minket az sem, hogy az Európai unióban sem sokkal jobb helyzet. Ezzel egy idõben az országon belül nagyon komoly vándorlás zajlik. A legnagyobb nyertes Szeged, Gyõr és Nyíregyháza, míg a legtöbben az Alföld közepét hagyják el.

A mezõgazdasági kibocsátás mintegy tizenhárom százalékát a baromfiágazat adja.

Az érdeklõdõk információkat kaphattak az EU-val kapcsolatos kérdésekben, legyen szó oktatásról, munkavállalásról, utazásról azon az Európa-napi rendezvény, melyet szombaton tartottak Debrecenben az egyik nagy bevásárlóközpont elõtt.

A kormány rendkívüli mûködési támogatásban részesíti azokat az önkormányzatokat, amelyek 2008-2009-ben játszótérépítésre igényeltek támogatást, de az igényelt pénzeket az Európai Unió csalás elleni hivatala (OLAF) által feltárt szabálytalanságok miatt vissza kell fizetniük – közölte a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Több mint 160 millió euró (mintegy 48 milliárd forint) uniós támogatást hagyott jóvá csütörtökön magyarországi egészségügyi beruházásokra az Európai Bizottság.

A minisztériumi dolgozók annál több jutalmat kapnak, minél több pénzt sikerül lehívni.

Fõszabály szerint nem ellentétes az uniós joggal az a magyar szabályozás, amelynek alapján a tisztességtelen szerzõdési feltételek érvénytelenségének megállapítása iránt indított pereket át kell tenni a magyar törvényszékekhez - mondta ki csütörtökön közzétett ítéletében az Európai Unió luxembourgi székhelyû bírósága.

Életmentõ támogatások2015-02-03 11:23:20

Az állattartók sikerként értékelik a termeléshez kötött uniós támogatások megõrzését.

Továbbra is jelentõs igény van a kerékpárutak építésére megyénkben.

A lakosság kétharmada szigorítaná a bevándorlással kapcsolatos magyarországi szabályozást, emellett a többség szerint az Európai Unió nem tudja megvédeni az európai polgárokat egy a párizsi terrortámadáshoz hasonló merénylettõl - derül ki a Századvég közvélemény-kutatásából, amelynek megállapításait szerdán küldték el az MTI-nek.

A kezdeményezésben résztvevõ intézmények és gyermekek száma folyamatosan nõ.

Fõtér helyett gazdaság2014-11-21 11:56:43

Elsõsorban a magyar gazdaság erõsítését fogja támogatni a következõkben az EU.

Egyszerûsödik a kulturális célú EU-s támogatások igénylése 2014 és 2020 között az elõzõ EU-s költségvetési ciklushoz képest.

Középiskolás diákok jelentkezését várják a 4 for Europe címû versenyre, amelyen négy fõs csapatokban adhatnak számot az európai unióval kapcsolatos ismereteikrõl a tanulók.

Van, akit az alma révén, másokat a tej, vagy a hús kapcsán sújt az orosz embargó.

Szeptemberben folytatódnak a középiskolákban az Európai Unióhoz kapcsolódó iskolanapok, a program célja, hogy könnyed, játékos formában ismertesse meg a diákokkal az EU mûködését és az unió nyújtotta lehetõségeket.

« 1. oldal »  Következő »