2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 

A legtöbben csak akkor kapnak észbe, hogy jó lett volna valahogyan megelõzni a megfázást, amikor már folyik az orruk, kapar a torkuk, tüsszögnek vagy borzonganak a láztól. Ám ha valaki mégis inkább felkészülne a szezonra, akkor jó, ha tudja: igenis létezik néhány trükk, amellyel legalább csökkenthetõ a megfázás esélye.

Az ÁNTSZ járványügyi fõosztályának volt vezetõje szerint már megszûnt betegségek fertõzhetnek ismét.

Malária, dengue-láz, nyugat-nílusi vírus, csak néhány azok közül a halálos betegségek közül, ami Magyarország kapuján kopogtat, vagy már be is lépett az éghajlatváltozás miatt.

A bárányhimlõ következményeinek megelõzésére figyelmeztet a „Védõoltással a Bárányhimlõ Ellen” program. A Házi Gyermekorvosok Egyesülete is támogatja a kampányt, melyben óvodapedagógusok és szülõk kapnak tájékoztatást a még ma is gyakran ártalmatlannak tartott betegségrõl.

Az embargó miatt hónapok óta amúgy sem lehet víziszárnyast exportálni Oroszországba.

Ez egy idõzített bomba2015-02-23 11:34:07

Az agyhártyagyulladás alattomosan terjed, gyors lefolyású, és súlyos szövõdményekkel jár.

Egyelõre nincs járvány2015-01-16 10:37:39

Influenza: még idõben van, aki védõoltást szeretne kérni.

Az influenza és a nátha környezeti kockázatainak csökkentése.

Alacsony a kockázata annak, hogy az ebolaláz kórokozója Magyarországra kerüljön.

Ebolás beteget vittek a fõvárosba Debrecenbõl – hívta fel a szerkesztõséget egy olvasónk kedden. Kis utánajárással kiderítettük, a déli órákban valóban átszállítottak egy lázas nigériai férfit a debreceni Kenézy kórházból a budapesti Egyesített Szent István és Szent László Kórház (ESzSzK) trópusi részlegére, az azonban még nem volt egyértelmû, hogy mi lehetett a baja.

Ebolás férfit szállítottak a klinikáról a fõvárosba – ezzel hívta fel a Naplót egy olvasónk. A Debreceni Egyetem a válaszadás elõl azzal tért ki, hogy ebola-ügyben az ÁNTSZ az illetékes. Idõközben más forrásból úgy értesültünk, hogy a beteget nem is a klinikáról, hanem a Kenézybõl vitték a Szent László kórház trópusi részlegére.

Elhagyta a debreceni Kenézy kórházat szerdán az a fiatal nõ, aki valószínûleg kukoricaföldön, patkányürüléktõl fertõzõdhetett meg – közölte a kórház szóvivõje az MTI érdeklõdésére szerda este.

Súlyos árat fizetett felelõtlenségéért az a tajvani diák, aki hat hónapon keresztül viselte megszakítás nélkül a kontaktlencsét. A 23 éves lány szemét a tisztítatlan lencsék miatt egy egysejtû amõbafaj szinte felfalta.

A lappangási idõket figyelembe véve már nem várhatók újabb megbetegedések a lépfenefertõzés miatt Tiszafüreden vagy a környezõ településeken – jelentette ki a Jász-Nagykun-Szolnok megyei tiszti fõorvos hétfõi sajtótájékoztatóján Szolnokon.

A lappangási idõket figyelembe véve már nem várhatók újabb megbetegedések a lépfenefertõzés miatt Tiszafüreden vagy a környezõ településeken – jelentette ki a Jász-Nagykun-Szolnok megyei tiszti fõorvos hétfõi sajtótájékoztatóján Szolnokon.

Vágóhídi alkalmazottak, valamint a bõrrel és szõrrel dolgozók veszélyeztetettek.

Jó általános állapotban vannak, várhatóan néhány napon belül elhagyhatják a kórházat a lépfenével fertõzött betegek – tájékoztatta a debreceni Kenézy Kórház infektológiai intézetének fõorvosa pénteken az MTI-t.

Javában tombol a nátha- és influenzaszezon, és a tömegközlekedési eszközökön, az üzletekben és a munkahelyeken, irodákban is felváltva tüsszögnek és krákognak az emberek. Az utóbbi években ugyanis egyre erõsödõ tendencia lett, hogy egy kis megfázással nem maradnak otthon a dolgozók, ennek azonban komoly következményei lehetnek nemcsak saját magukra, de a kollégáikra nézve is.

Az új - három gyógyszerbõl álló - kezelések az új, mással még nem kezelt betegek esetében 63-75 százalékos gyógyulást ígérnek, szemben a jelenlegi 40-50 százalékkal. Azt, hogy ki részesülhet elõször az új kezelésbõl, rászorultsági lista dönti el.

Szex útján terjed a kór2010-03-31 09:33:51
« 1. oldal »  Következő »