2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 

Szerda reggel a keddi késõ esti értékekehez képest lényegesen nem változott a forint árfolyama az euróhoz, a dollárhoz és a svájci frankhoz viszonyítva sem. A forint belátható idõn belül inkább csak a külföldi fejlemények hatására mozdulhat, mivel a hazai alapkamat pályája az egyöntetû hazai és nemzetközi várakozásoknak megfelelõen alakul.

Budapest  (MTI) - Enyhén erõsödött kedd reggelre a forint a legfontosabb devizákkal szemben a bankközi piacon.

Budapest (MTI) - Az amerikai államadósság-limitrõl folyó alkudozás kényszeríti kockázatkerülõ magatartásra a befektetõket a nemzetközi értékpapír- és devizapiacokon. A forint árfolyama szûk tartományban mozgott a hét végén, a forint árfolyama hétfõn kora reggel a 267-es euró jegyzés közelében állt a vasárnap esti 267,54 forint után, nem sokkal nyolc óra elõtt 268,25 forinton jegyezték az eurót.

Felemásan szerepelt a forint csütörtökön. Reggelre erõsödött a magyar deviza, majd gyengült, késõbb, az euró görög mentõcsomagról szóló hírek megjelenése utáni látványos erõsödésével párhuzamosan erõsödött.  nemzetközi piacokon bekövetkezett  forint a bankközi devizapiacon a dollárhoz és a svájci frankhoz képest is, délelõtt azonban veszített értékébõl a forint. Az eurózóna pénzügyi csoportjának vezetõje, Jean-Claude Juncker csütörtökön azt nyilatkozta, nem zárható ki a részleges görög csõd, ezután az euró gyengült. Késõbb azonban erõre kapott az euró, és ezzel párhuzamosan a forint is erõsödött.

Éves mélyponton a forint2010-07-20 10:19:36
Ingadozott a forint2010-06-09 12:09:01
Szeszélyeskedik a forint2010-06-07 12:49:10

Semmit nem tudni az új kormány várható gazdaságpolitikájáról, egyelõre hiányoznak a bejelentések, teljes a bizonytalanság. Ami mégis kiolvasható volt az eddigi nyilatkozatokból, az az, hogy a Fidesz nem feltétlenül akar törõdni az EU és a piac elvárásaival – ennek köszönhetõ, hogy Kósa Lajos tegnapi, államcsõdöt vizionáló, tartalmában egyébként teljesen alaptalan nyilatkozata megrengethette a forintot.

Péntek délelõtt fél tizenkettõkor 298,25 forintig gyengült az euró forintárfolyama a budapesti bankközi kereskedelemben. A dollár jegyzése elérte a 230,50 forintot. Az árfolyam-gyengítõ eladási nyomás az egész régiót terheli, de a forinttal szemben erõteljesebbnek tûnik a kereskedõk beszámolója szerint. A piac hullámokban próbálgatja az ellenállási határt. A svájci frank jegyzése 200 forint felett van a tegnap délutáni 194 forint körüli szint után, 100 japán jenért pedig 258 forintot kértek a csütörtök délutáni 246 forint után.

Jelentõs gyengülésen ment keresztül a magyar deviza árfolyama az elmúlt napokban, az euró jegyzése több mint 15 forinttal erõsödött, ennek eredményeként kedd délelõtt 284 forint felett is járt a jegyzés. A gyengülésben külföldi és belföldi tényezõk egyaránt szerepet játszottak. Az IMF-felülvizsgálattal kapcsolatos pletykák mellett az magyar ipar kiábrándító teljesítménye és technikai okokkal is magyarázható a forint mélyrepülése, amely százalékos mértékben nem is tûnik olyan drasztikusnak.

A forint izgalmas évet zárt. Volt példa komoly erõsödésre, és jelentõs gyengülésre, az euró árfolyama 230 forint alatt és 280 forint felett is járt. Azt egyelõre nehéz megmondani, hogy a jelenlegi bizonytalan piaci helyzetben hogyan alakul az árfolyam a jövõben. A szakértõk 2009 december végére 264 forintos kurzust valószínûsítenek

Pénteken a térségi valuták egy ideig tovább gyengültek, miközben a befektetõk igyekeztek szabadulni az eurótól is, hogy az újabban menedéknek vélt amerikai és japán államadósság-papírokat vásárolhassák - ez erõsíti most a dollárt és a jent. Estére viszont minden térségi valuta javult: a korábbi olcsóbbodás gyors bevásárlást ösztönzött. A forint árfolyama 274 euró közelébe erõsödött péntek estére a londoni bankközi piacon. Az euró viszont kétéves negatív rekordokat döntött a dollárral szemben, 1,2552 dollár/eurós szintet is regisztráltak ugyanis.

Továbbra sem hajlandó visszakúszni a forint a 260 alatti sávba, sõt a reggeli kereskedés során 274-275 forint közelébe ért az euró. A négy napos ünnepnek sokan örülnek, mert pihenhetnek, de a hazai valutáért aggódók több kockázatot is látnak a hosszú hétvégében.

« Előző 1 ... 10 « 11. oldal »