2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 

Demonstráltak a tanárok, az egészségügyisek és a közalkalmazottak szervezetei. Sztrájkra készülnek a BKV-sok és a volánosok. Panaszkodnak a vízügyisek. A MÁV-osok elégedetlenek a vasúttársaság bérajánlatával. Lázár János azt mondta, a kormány szinte minden közszolgáltatást államosítana. Tarlós Istvánék beterjesztették Budapest költségvetését, amely szerint a fõváros egyebek mellett a rezsicsökkentés miatt van bajban. Szépen nõtt a GDP decemberben, és jól állt a költségvetés januárban. Rogán Antal minisztériuma pluszpénzt kapott. Új rendelet jelent meg a csokhoz. Több külföldi jött Magyarországra nyaralni, és több magyar ment Horvátországba. Ez volt a héten a gazdaságban.

Az új családi otthonteremtési kedvezmény, azaz a csok néhány tizeddel a gazdasági növekedésre is jótékony hatással lehet elemzõk szerint. A Concorde Értékpapírnál 2016-ra körülbelül 2 százalékos növekedést és a mostaninál erõsebb forintot várnak.

A GKI Gazdaságkutató elõrejelzése szerint lassul a magyar gazdaság növekedése, idén 2,7, jövõre 2 százalékkal bõvül a GDP. Lassabban fog nõni az ipar, a beruházások pedig csökkenni fognak. Már a versenyszférában is több lett a munkahely, a munkanélküliség további csökkenésére számítanak. A bérek tovább fognak nõni. A forint tovább gyengül, 2016-ban 320 forint körüli átlagos euróárfolyam várható.

Magyarország bruttó hazai terméke 2,7 százalékkal nõtt a második negyedévben. Az elsõ negyedévi 3,5 százalékoshoz képest mérséklõdõ növekedési ütem hátterében elsõsorban a mezõgazdaság teljesítményének csökkenése áll - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

2015-ben pedig akár a befektetésre ajánlott kategóriába is felkerülhet a magyar gazdaság, amely mostanra bebizonyította, hogy annak idején jó utat választott - mondta a Nézõpont Intézet gazdasági elemzõje a Ma reggelben.

A kormány által az Európai Bizottságnak megküldött aktualizált konvergenciaprogram szerint jövõre 2,5 százalékos, 2017-ben 3,1 százalékos, 2018-ban pedig 2,9 százalékos GDP-növekedés várható - derül ki a dokumentumból, amit a Nemzetgazdasági Minisztérium küldött meg az MTI-nek.

A nemzetközi gazdasági konjunktúra kibontakozása kedvezõ hatással járhat a magyar gazdasági növekedés külsõ feltételrendszerére, javíthatja a jelenlegi, nemzetközi mércével is magas magyar gazdasági növekedés fenntarthatóságát - kommentálta a Nemzetgazdasági Minisztérium a Nemzetközi Valutaalap legfrissebb jelentését.

A nemzetközi gazdasági konjunktúra kibontakozása kedvezõ hatással járhat a magyar gazdasági növekedés külsõ feltételrendszerére, javíthatja a jelenlegi, nemzetközi mércével is magas magyar gazdasági növekedés fenntarthatóságát - kommentálta a Nemzetgazdasági Minisztérium a Nemzetközi Valutaalap legfrissebb jelentését.

Tavaly 3,6%-kal nõtt a GDP2015-03-09 10:06:24

A KSH elsõ becslésében 3,5 százalékos adatot közölt. A negyedik negyedévben mind a feldolgozóipar, mind az építõipar, de a mezõgazdaság teljesítménye is jelentõsen javult.

Magyarországon a gazdasági növekedés stabillá és erõssé vált, ezt bizonyítják a GDP tavalyi adatai is - mondta a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály hangsúlyozta: a GDP 3 és fél százalékos bõvülése az elemzõk és a kormány várakozását is felülmúlta. „Továbbra is stabil és erõs a gazdasági növekedés Magyarországon. És a várakozásoktól eltérõen ez a növekedés nem lassul” - így kommentálta a friss GDP adatokat a nemzetgazdasági miniszter.

Vezetõ közgazdászok szerint a gazdaságunk önerõbõl évi két százalékkal képes növekedni.

A bruttó hazai termék 3,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit az idei harmadik negyedévben. A GDP a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 0,5 százalékkal nõtt az elõzõ negyedévhez viszonyítva - erõsítette meg részletes jelentésében az elõzetes adatokat szerdán a Központi Statisztikai Hivatal.

A harmadik negyedéves adat alaposan túlszárnyalta az elemzõk várakozását. A növekedést az ipar és a mezõgazdaság teljesítménye húzta.

A mezõgazdaság és a szolgáltató szektor teljesítménye alakulhatott a becsültnél kedvezõbben. Londoni pénzügyi elemzõk is jóval alacsonyabb ütemet prognosztizálta, csütörtökön közölt elõzetes növekedési becslésükben 2,3 százalékos harmadik negyedévi bõvülésre számítottak éves összevetésben.

2014-ben eredetileg 2 százalékos növekedéssel kalkulált a kormányzat, ehhez képest azt látjuk, hogy 3 százalék feletti növekedés várható, bízunk benne, hogy jövõ évi 2,5 növekedést is meghaladhatja a tényszám - mondta Banai Péter Benõ.

2014-ben eredetileg 2 százalékos növekedéssel kalkulált a kormányzat, ehhez képest azt látjuk, hogy 3 százalék feletti növekedés várható, bízunk benne, hogy jövõ évi 2,5 növekedést is meghaladhatja a tényszám - mondta Banai Péter Benõ.

A második negyedévben 3,8, az elsõ félévben 3,2 százalékos volt a kormányzati szektor GDP-arányos hiánya - jelentette a nemzeti számlák rendszere (ESA2010) szerint összeállított elõzetes adatok alapján a statisztikai hivatal.

Az idei év elsõ felében a termékadók egyenlege 0,5 százalékponttal járult hozzá a 3,8 százalékos növekedéshez, és az "új" adók, többek közt a tranzakciós illeték is segítette a bõvülést - írja a Világgazdaság.

Bár a vártnál nagyobb a bruttó hazai termék (GDP) második negyedéves 3,9 százalékos bõvülése, az MTI által megkérdezett elemzõk szerint az éves növekedés 3,3 százalék lesz, mivel a második fél évben nagy valószínûséggel mérséklõdni fog a növekedés.

A kormány és az elemzõk várakozása szerint is három százalék felett lehet az idei éves bõvülés. Valószínûleg az elemzõházak is módosítják elõrejelzéseiket.

Mindezt azok után közölte a nemzetgazdasági minisztérium, hogy múlt héten minden elemzõi várakozást felülmúlt a második negyedéves GDP-adat. Közben a nemzeti bank adatai szerint nyár közepére 85% fölé emelkedett az államadósság. Elemzõk szerint ez fõleg szezonális hatás miatt van, és év végére visszasüllyedhet 80% alá.

3,9 százalékkal nõtt a GDP a második negyedévben 2013 azonos idõszakához képest. A majdnem 4 százalékos adat jóval meghaladja az elemzõk és a nemzetközi szervezetek várakozásait. Elsõsorban az ipar és az építõipar erõsödésének köszönhetõ a jelentõs GDP-emelkedés.

A magyar gazdaság teljesítménye 2014-ben jóval a nemzetközi szervezetek (EU, IMF) által korábban elõre jelzett 2-2,3 százalékos növekedési érték felett van, és a bizalomindexek, valamint a rendelésállományi adatok alapján az idei növekedés minden bizonnyal meghaladja a 3 százalékot - jelentette ki az MTI-nek Orbán Gábor a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelõs államtitkára a KSH korábban kiadott jelentését kommentálva. Hozzátette: európai összehasonlításban is kiemelkedõ a magyar gazdasági növekedés második negyedévi üteme.

Magyarország bruttó hazai terméke nyolc éve példátlan ütemben, 3,9 százalékkal nõtt az idei második negyedévben az elõzõ év azonos idõszakához viszonyítva - közölte elsõ gyorsbecslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

A várakozásokat meghaladóan nõtt a bruttó hazai termék az idén a második negyedévben az MTI-nek nyilatkozó elemzõk szerint, akik egyaránt úgy látják, hogy a korábbi prognózisaikban várt, éves átlagos 3 százaléknál gyorsabban bõvülhet a GDP az év egészében.

« 1. oldal »  Következő »