2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 

A kormány megküldte az Európai bizottságnak azokat az értesítéseket, amikben kérelmezi, hogy a már engedélyezett vagy engedélyezés alatt álló génmódosított kukoricák termesztési engedélye ne terjedjen ki Magyarországra. Az érintett vállalatok nem emeltek kifogást, a Bizottságnak így el kell fogadnia a kérelmeket.

A magyar kormánynak erõteljesebben kell képviselnie az ország mentességét a génmódosított növényektõl az Európai Unió (EU) és az Amerikai Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi tárgyalásokon - mondta Szabó Marcell, az alapvetõ jogok biztosa a jövõ nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettese hétfõn sajtótájékoztatón Budapesten.

Magyarország több fronton többször védte már meg GMO-mentes státuszát, de lehet, hogy most a legnehezebb feladata lesz, hiszen újabb ütközet elõtt áll a természetvédelem és a tõkeérdekek ügye. Civil szervezetek szerint ugyanis a nyilvánosság kizárásával az Európai Unió és az Egyesült Államok között zajló gazdasági tárgyalások utat nyitnának az amerikai génmódosított termékeknek.

Egy kérdésben visszalendült az inga és visszakapták csorbítatlan nemzeti hatáskörüket az Európai Unió tagállamai. A környezetvédelmi miniszterek tanácsa csütörtökön ugyanis ellenszavazat nélkül úgy döntött, Brüsszel többé nem adhat ki a közösség egészére érvényes engedélyt génmódosított növények, azaz GMO-k termesztésére. Ezzel egy hosszú vita zárult le, amelyben az Európai Bizottság, a nagy ipari növénynemesítõ cégek és a környezetvédõk is többször összecsaptak egymással, illetve a különbözõ kormányok között sem volt egyetértés a kérdésben.

Versenyhátrányt okoz a magyar méhészeknek az Európai Parlament múlt heti döntése.

Ha egyszer beengednénk egy ilyen fajtát, nem mondhatnánk el többé magunkról, hogy GMO-mentes ország vagyunk, a garancia elvesztése pedig nagyon komoly piacvesztéssel járna - mondta a 180 percben a VM fõosztályvezetõje.

Magyarország továbbra is mentes marad a génmódosított szervezetektõl, e tekintetben ugyanis fennmarad a zéró tolerancia - jelentette ki a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti ügyekért felelõs államtitkára.

« 1. oldal »