2024. április 19. Péntek, Emma.
 

Az idén közel 500 ezer tonnányi almatermés várható a tavalyi több mint 900 ezer tonnával szemben. Az õszi alma árát piaci árusok nem merték megjósolni, azt viszont biztosra veszik, hogy idén a gyümölcsök a tavalyinál kisebbek lesznek.

Meleg volt az éjszaka, megdõlt mind az országos, mind a budapesti minimumrekord.

Lesz jégesõ? Megdõl a melegrekord? Mennyi csapadék várható? Lesz lehûlés? Hogyan vigyázzunk magunkra a kánikulában? Mennyit igyunk? Kiket veszélyeztet legjobban a kánikula? Kiket a hõingadozás?

Tartós hõség lesz ma is2015-07-22 11:43:10

A tartós hõség miatt az egész országra a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést adta ki szerdára az Országos Meteorológiai Szolgálat. A Balaton vize Siófoknál 29 Celsius-fokos. Az országos tiszti fõorvos a múlt péntektõl elrendelt hõségriadót péntek éjfélig meghosszabbította.

Ha rövidebb lesz a nyári szünet, még többet kell tanulniuk a gyerekeknek? – tette fel több szülõ is a kérdést, amikor kiderült, hogy a kormány hozzá akar nyúlni a nyári szünethez. Nem reprezentatív közvélemény-kutatásunk azt tükrözi, hogy a szülõk meg tudják oldani a gyerekek felügyeletét a két és fél hónapos nyári szünetben. Úgy tûnik, ragaszkodunk a vakáció idõtartamához.

Pénteken hajnalban életbe lépett a hétfõ délutánig elrendelt hõségriadó, országszerte rendkívüli intézkedések vannak érvényben: több vasútállomáson, a fõvárosban és vidéki nagyvárosokban vizet osztanak, több helyen párakapukat állítottak fel, továbbá locsolják a forgalmas közutakat.

Délelõtt ismét országszerte megindul a gomolyfelhõ-képzõdés. A felhõkbõl fõként délután az Északi-középhegységben és déli megyékben elszórtan zápor, zivatar is kialakul. A kezdetben változó irányú mérsékelt szél délnyugatira fordul, többfelé megélénkül, az ország északkeleti részén néhol meg is erõsödik.

Felfüggesztette a mostani hétvégére a kamionstopot a  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a várható hõhullám miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra Budapestre és az ország összes megyéjére másodfokú figyelmeztetést adott ki a tartós hõség miatt.

A hõség miatt négy megyére és a fõvárosra elsõfokú, három megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat szerdára. Emellett több területen heves zivatarra, felhõszakadásra kell készülni. Késõ este hidegfront érkezik.

Több keleti megyében kedden is várhatók heves esõzések, de ezzel együtt tartós hõségre is figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Tizennégy megyére és Budapestre a heves zivatarok és a felhõszakadás, másutt a hõség miatt adott ki figyelmeztetéseket hétfõre a meteorológiai szolgálat.

Fokozta a hõség miatt kiadott figyelmeztetéseket a meteorológiai szolgálat szombaton. Öt megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Emellett öt megyében és a fõvárosban továbbra is lehetnek heves esõzések.

A hétvégén is többfelé lehetnek záporok, pénteken is lehet felhõszakadás, viharos szél, illetve jégesõ, de ezzel együtt fokozatosan melegszik a levegõ. Több helyen még a leghidegebb órákban is 20 fok lesz, délután pedig akár 34 Celsius-fokig is emelkedhet a hõmérséklet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú elõrejelzésébõl.

Erõsen párás, meleg, fülledt idõnk lesz a hétvégén, és lehet, esõt is kaphatnak a nyakukba a campusolók – válaszolta kérdésünkre Pártai Lucia, meteorológus.

Így aludjon hõségben2014-07-23 14:43:43

Ne tévessze meg az esõ, mindjárt újra itt a hõség és az éjszakai szenvedés. Ha Ön sem bír aludni nagy melegben, gyorsan kattintson, szuper tanácsaink vannak!

Megnõtt az áramfogyasztás a hõség miatt; az idei nyár eddigi legnagyobb csúcsterhelése az elõzetes adatok alapján hétfõn várható, 6007 megawatt értékkel – tájékoztatott Hackl Mónika, a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. kommunikációs osztályvezetõje az MTI megkeresésére hétfõn.

A héten többször is lehetnek záporok, zivatarok, és némileg enyhül a kánikula, de továbbra is marad a nyárias (30 Celsius-fok körüli), meleg idõ – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez vasárnap eljuttatott országos, középtávú elõrejelzésében.

Hétfõre már nemcsak a hõség, hanem a várható heves zivatarok és a felhõszakadás veszélye miatt is figyelmeztetéseket adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Vasárnapra már az ország valamennyi megyéjére elsõ-, illetve másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a hõség miatt.

Az idõjárás alakulása miatt a következõ napokban a pollenkoncentráció emelkedésére kell számítani – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton az MTI-vel.

A nagy hõség miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat hét megyére és Budapestre adott ki másodfokú figyelmeztetést péntekre. Ezzel együtt viszont több megyében felhõszakadásra is figyelmeztetnek.

A hétvégén tartós hõségre kell készülni: nappal akár 33 Celsius-fok is lehet, s néhol éjszaka sem lesz 21 foknál hidegebb. Néhol megélénkülhet, megerõsödhet a szél, helyenként egy-egy zápor-zivatar hozhat rövid enyhülést – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú elõrejelzésébõl.

Éjszaka sem frissül fel a levegõ, párás, nyomott napok következnek.

Kedden a záporok, zivatarok enyhítik a hõséget – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-vel. Keddre a hõség miatt már csak a fõvárosra és nyolc megyére, a heves zivatarok és a felhõszakadás veszélye miatt az egész országra elsõ-, illetve másodfokú figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat.

« 1. oldal »  Következő »