2024. április 19. Péntek, Emma.
 

Pénteken hajnalban életbe lépett a hétfõ délutánig elrendelt hõségriadó, országszerte rendkívüli intézkedések vannak érvényben: több vasútállomáson, a fõvárosban és vidéki nagyvárosokban vizet osztanak, több helyen párakapukat állítottak fel, továbbá locsolják a forgalmas közutakat.

Délelõtt ismét országszerte megindul a gomolyfelhõ-képzõdés. A felhõkbõl fõként délután az Északi-középhegységben és déli megyékben elszórtan zápor, zivatar is kialakul. A kezdetben változó irányú mérsékelt szél délnyugatira fordul, többfelé megélénkül, az ország északkeleti részén néhol meg is erõsödik.

Felfüggesztette a mostani hétvégére a kamionstopot a  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a várható hõhullám miatt.

A tartós hõség miatt hétfõre az Országos Meteorológiai Szolgálat is kiadta a legmagasabb fokú - piros - figyelmeztetést az egész országra. A mentõknek a szokásosnál húsz százalékkal több beteget kellett ellátniuk a hétvégén a nagy meleg miatt.

Valószínûleg sokan várták már, hogy beköszöntsön az igazi nyár. A hétvégén és a jövõ hét elején várható kánikula azonban a szokásosnál is nagyobb megterhelést jelenthet a szervezetre. Még a teljesen egészséges embereknek is célszerû megtenniük néhány óvintézkedést, a betegeknek, különösen a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedõknek pedig a szokásosnál is jobban oda kell figyelniük egészségükre.

A szombattól érvényben lévõ hõségriadó miatt felfüggesztették a kamionstopot a hétvégére, egyes budapesti fürdõk tovább tartanak nyitva. Több helyen vizet osztanak majd az országban, a MÁV pedig pluszjáratokat indít a Balatonra. A földmûvelésügyi miniszter általános tûzgyújtási tilalmat rendelt el.

Az állatvédõk gyakran találkoznak a lakosság által rövid láncra kikötött, árnyéktól mentes helyen, megfelelõ mennyiségû – friss ivóvíz nélkül tartott kutyákkal. A nappali 30 foknál magasabb csúcshõmérséklet idején a rosszul tartott házi kedvencek rövid idõn belül hõgutát kaphatnak, mely hosszú távon pusztuláshoz vezet.

Szerdára már tizennégy megyére és Budapestre adott ki a hõség miatt citromsárga, vagyis elsõfokú figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat.

ÁNTSZ: szerdától másodfokú hõségriasztás

 

Mától másodfokú hõségriasztást rendel el az országos tiszti fõorvos a várható meleg idõ miatt – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) kedden az MTI-vel.


Budapest (MTI) - A jelenlegi elõrejelzések szerint csütörtökön vagy pénteken lehet az év legmelegebb napja - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa az MTI-vel.
Nem tágít a kánikula2010-07-15 09:40:30
« 1. oldal »