2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 

Az idei költségvetésben negyvenmilliárd forint van a családi otthonteremtési támogatásra, és Lázár János a Kormányinfón megerõsítette, hogy ez az összeg nem a plafon, hanem a minimum. Máris megrohamozták a csokosok a bankokat. Szerzõdéskötés még alig volt, de egyre több hitelintézet lép be a piacra: mutatjuk, hol találhatók a legjobb feltételek.

December második felében és január elsõ napjaiban 64 százalékkal nõtt a magánszemélyek által feladott lakáshirdetések száma, ami elsõsorban a családok otthonteremtési kedvezményének kibõvítésével magyarázható. Budapesten a csoknak megfelelõ új lakások átlagos négyzetméterára 535 ezer forint, Székesfehérváron 380 ezer forint, Debrecenben pedig 345 ezer forint.

Több hitelt törlesztettek, mint amennyit felvettek a háztartások. A betéteket viszont szépen gyarapították novemberben.

Nem ezt várták az OTP-tõl2015-11-15 11:48:40

Bár a várakozásoknál erõsebb harmadik negyedéves egyszeri tételektõl tisztított adózott eredményt közölt az OTP péntek reggel, de egy váratlan korrekciós tétel veszteségbe taszította a korrigált adózott eredményt és a negyedik negyedévben újabb ukrán leírás várható.

Pénzügyi szakértõk eddig azt javasolták a csapdába került, azaz több hitelt egyszerre törlesztõ adósoknak, hogy a legnehezebb feladattal kezdjék, azaz minél elõbb tudják le a drágább hiteleket. Most azonban kiderült, hamarabb kimászhatunk az adósságspirálból, ha stratégiát váltunk.

A szabad felhasználású diákhitel kamata 4,9 százalékra csökkent július 1-jétõl, ez a legalacsonyabb kamat a diákhitel 14 évvel ezelõtti bevezetése óta - közölte a Diákhitel Központ vezérigazgatója.

A július elseje óta igényelhetõ Családok Otthonteremtési Kedvezménye az érdeklõdõ ügyfelek egyik legfõbb kérdése, hogy önerõnek számít-e a megújult „szocpol”, vagy mindenképpen fel kell mutatni legalább 20 százalék készpénzt a vásárláshoz. A Bankmonitor megkérdezte a támogatást már nyújtó bankokat és eltérõ válaszokat kapott.

Földre rázás helyett inkább ingyen osztják 31 városban közel 100 helyszínen csütörtöktõl szombatig a magyar meggyet.

Minden második volt devizahiteles kedvezõbbre cserélné az immár forintosított hitelét. Nem csoda, hiszen az erõs versenynek hála, a bankok egymásra licitálnak ajánlataikkal. A Bankmonitor megvizsgálta az ajánlatokat, és arra jutott, hogy az átlagos adós a hátralévõ futamidõ alatt akár 600 ezer forintos összeget is megtakaríthat. A legtöbb lakáshitelesnek még egy hónapja van, hogy lépjen.

A magyarok 40 százaléka tervezi idén, hogy növelni fogja kiadásait. Elsõsorban lakásfelújításra, háztartási gép- és bútorvásárlásra költenének. A lakáspiac és a vásárlási szándék növekedése miatt várhatóan több hitelt fognak felvenni az emberek.

Az elõzõ havi megingás után áprilisban ismét csökkentek a lakáscélú forinthitel szerzõdések átlagos kamatai, csakúgy mint a többi lakossági hitelkamat.

Ha valaki nem elégedett hitelének forintosítást követõ feltételeivel, a forintosítást követõ 60 napon belül felmondhatja a szerzõdést, ám ez esetben a felmondást követõ 90 napon belül meg kell fizetnie teljes tartozását.

Talán Bogár László közgazdász volt az elsõ, aki már évekkel ezelõtt figyelmeztetett, hogy minden anyagi konstrukció lelki, erkölcsi és bizalmi alapra épül, illetve ha nem épül, akkor menthetetlenül összeomlik. Ám hogy ennek az összeomlásnak a jeleit látjuk-e éppen, amikor sorozatban pattannak ki a pénzvilág botrányai, s durrannak el a pénzügyi lufik, azt egyelõre korai lenne bizonyossággal állítani. Matyasovszki József jegyzete.

Az idén márciusban a háztartások hitelállománya 680,4 milliárd forinttal csökkent a szezonális igazítás nélküli adatok szerint; a mérséklõdés a devizahitelek 3437,7 milliárd forintos csökkenésébõl, valamint a forinthitelek 2757,3 milliárd forintos növekedésébõl adódik – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján csütörtökön megjelent adatokból.

A K&H Bank a deviza alapú hitelek esetében 2015. június 15-ig köteles elszámolni ügyfeleivel, és ezen határidõig kell számukra kipostáznia az elszámolásról és forintosításról szóló leveleket, mivel a banknak a deviza alapú hitelek esetében az állammal szemben indított polgári peres eljárása felülvizsgálati eljárással fejezõdött be.

Központi, rendszerszintû forintosításra is sor kerülhet a devizaalapú autóhitelek és személyi kölcsönök esetében, ha nem sikerül rávenni a bankokat, hogy maguktól váltsák forintra a jelenleg jelentõs árfolyamkockázatnak kitett hiteleket – mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelõs ügyvezetõ igazgatója pénteken az M1 aktuális csatornának adott interjúban.

A megkérdezettek kétharmada hitelfelvétel esetén elsõ körben saját bankjához fordulna, bár azzal szinte mindenki egyetért, hogy érdemes körülnézni az ajánlatok között - derül ki a Cofidis és a BankRáció.hu közös felmérésébõl.

Március 31-re halasztotta a határozat kihirdetését a CIB Ingatlanlízing Zrt. magyar állam ellen indított forintalapú hitelszerzõdésekkel kapcsolatos perében a másodfokon eljáró Fõvárosi Ítélõtábla csütörtökön.

Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke szerint a jegybank eszközkezelõje már az idei második fél évben megkezdheti a rossz ingatlanhitelek felvásárlását.

Az Erste Bank az elszámolás és a forintosítás keretében több mint 400 ezer érintett kölcsön- és lízingszerzõdéséhez kapcsolódóan mintegy 50 féle értesítõlevelet küld ki ügyfeleinek - mondta Harmati László, a bank vezérigazgató-helyettese szerdán Budapesten, háttérbeszélgetésen.

Kezdõdik az elszámolás2015-02-24 11:35:45

Március 1-jén megkezdõdik a devizahitelesek és a bankok közötti egyeztetés.

Több ügyfélbarát módosítás is hatályba lépett a diákhitelekkel kapcsolatban februártól; a Diákhitel Központ MTI-hez eljuttatott hétfõi közleménye szerint változás egyebek között, hogy már 40 éves korig lehet kérni és folyósítani a diákhiteleket, akár 11 tanulmányi félévre.

Március-április folyamán kapják meg a bankoktól az elszámolási értesítõket a devizahitelesek, míg a forinthitelesek és a hitelüket ténylegesen devizában törlesztõk csak augusztus-szeptemberben kapnak ilyen értesítõt - hívja fel a figyelmet hétfõi közleményében a Magyar Nemzeti Bank.

A Növekedési Hitelprogramra továbbra is van kereslet a cégek részérõl.

A lízingkonstrukcióknál a következõ hónapokban várható elszámolás szerzõdésenként körülbelül 10 százalékos kompenzációt eredményez majd, ami ellensúlyozhatja a svájci frank árfolyamának mostani, jelentõs emelkedését - mondta Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség fõtitkára az MTI érdeklõdésére.

« 1. oldal »  Következő »