2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 

2015-ben tovább javult a bankrendszerrel és a banki szolgáltatásokkal kapcsolatos attitûd. Csúcsközelben a hitelfelvételi, abszolút csúcson a fogyasztással és megtakarítással kapcsolatos optimizmus, azonban tovább nyílt a társadalmi olló. A magyar banki ügyfél még mindig nem tudatosan válogat a szolgáltatások közül, messze még a digitális átállás – derül ki a Deloitte-Scale BankIndex kutatás legfrissebb kiadásából.

A pénzügyi tudatosság egyáltalán nem jellemzõ a magyar lakosságra, amelynek kevesebb mint fele venné a fáradtságot arra, hogy hitelfelvétel esetén legalább online összehasonlítsa a piacon fellelhetõ ajánlatokat - derül ki a Cofidis Hitel Monitor felmérésébõl.

Az év végi ünnepekhez kötõdõ fogyasztási hitelfelvételek idején fogyasztóvédelmi témavizsgálatot és kommunikációs kampányt indított a jegybank - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön az MTI-vel.

Az elszámolás hatásait figyelembe véve azok, akik 2008-ban vettek fel devizahitelt, ugyanolyan helyzetben lesznek, mintha forintban adósodtak volna el, a 2005-2007 között hitelt felvevõk pedig a forinthitelesekhez képest átlagosan egy jó használt autó árával lesznek elõnyösebb helyzetben – mondta Becsei András alelnök, a bankszövetség keddi háttérbeszélgetésén.

A jövõ januártól élõ jövedelemarányostörlesztõrészlet-mutató (JTM) és a hitelfedezeti mutató (HFM) alkalmazásával a túlzott lakossági eladósodást és a devizahitelezés újbóli felfutását akadályozná meg a jegybank.

Rendkívül olcsóvá váltak a lakáshitelek, de az igazán vonzó ajánlatok nem mindenkire érvényesek. Egyre jobban terjed, hogy a kölcsön olcsóbb akkor, ha a kért hitel nagyobb összegre rúg, és az igénylõnek jelentõsebb bér érkezik minden hónapban a számlájára.

Nehezebb ingatlan, vagy autóhitelhez jutni hétfõtõl egy új kormányrendelet miatt. A legnépszerûbb, svájci frank alapú lakáshitelekhez például 50 százalék önerõ szükséges.
Folytatódik a Klímabarát Otthon Program 948 db pályázat támogatásáról döntött eddig a Klímabarát Otthon panel alprogramjában a zöldtárca, összesen 15,2 milliárd forint értékben.
« 1. oldal »