2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 

Sok minden olcsóbb vagy ingyenes lett, mikor a 2015-ös év 2016-ba fordult. Már csak 15 százalék a jövedelemadó, a bevallásokat majd a NAV készíti el. Emelkedett a nyugdíj és a minimálbér. Csökkent az új lakások és a sertéshúsok áfája. Egy sor okmányért és hatósági eljárásért már nem kell fizetni. Továbbra is lehet otthon pálinkát fõzni, de adózni kell utána. A megyematrica marad, de a rendszer kicsit változik.

Nagyjából 10-12 milliárd forint értékben csökkentené a kormány a különbözõ eljárási díjakat, illetékeket – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivõ az M1 aktuális csatorna péntek reggeli mûsorában.

Év elejétõl kedvezményes mértékû illetékben részesülhet az, aki már új lakása vásárlásakor tudja, hogy a régit egy éven belül eladja és errõl a megvásárolt lakás illetékének kiszabásáig nyilatkozik.

Az idén már az ügyfél választásán múlik, hogy a közigazgatási hatósági eljárásban felmerülõ illetéket hogyan fizeti meg, illetékbélyeggel vagy banki átutalással - hívta el a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium vasárnap.

Így adózunk 2013-ban2013-01-20 17:49:17

Így adózunk 2013-ban
Budapest, 2013. január 20., vasárnap (MTI) – Ez évtõl változott a személyi jövedelemadó, a béren kívüli juttatások rendszere, a társadalombiztosítás, az illetékrendszer és az eljárási szabályok, ezek közül szemezget az adóhatóság honlapján közzétett tájékoztató.

Jobban teszik a lakásvásárlást tervezõk, ha összekapják magukat, és még idén nyélbe ütik az üzletet. Az új illetékszabályok a legtöbb esetben 80 ezer forinttal megdrágítják az adásvételt, egyedül a fiatal elsõ vásárlók és a szükségbõl kis lakásba költözõk járnak jobban jövõre. Õk viszont több százezer forintot nyerhetnek, ha nem rohannak a fészekrakással.

Eltörölné a kormány a lakásvásárlás után fizetett illeték alsó kulcsát, vagyis egységesen 4 százalék illetéket kellene fizetni jövõre, ha megszavazzák a törvényjavaslatot. Egy átlagos lakás vásárlása után 80 ezer forinttal kell majd többet fizetni. A kisebb lakásba költözõk és a fiatalok viszont jól járnak a változásokkal.

Budapest, 2011. november 17., csütörtök (MTI) – Hiába költözik valaki olcsóbb lakásba, hogy szabaduljon az adósságától, a két lakás árának különbségére illetéket kell fizetnie akkor is, ha a különbség negatív; azok sem mentesülnek majd ettõl a tehertõl, akik a Nemzeti Eszközkezelõtõl vásárolják vissza a lakásukat – írja az azenpenzem.hu pénzügyi portál.

« 1. oldal »