2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

Százan sem kérték eddig a magáncsõdöt. Ez elképesztõen alacsony szám a rendszerre költött 626 millió forinthoz képest. De érthetetlen azért is, mert 140 ezren lehetnek azok, akik nem fizetik banki tartozásukat. A bankszövetség a jelentkezéshez szükséges papírmunkát okolja, de a kormányzat szerint csak türelem, ki kell várni, amíg döntenek a családok.

A lakossági deviza alapú jelzáloghitelesek törlesztõrészlete már nem emelkedhet, a kormány, a jegybank és a hazai pénzügyi rendszer idõben felkészült az árfolyamkockázatok kezelésére azzal, hogy 2014 novemberében elõre rögzítette a deviza alapú fogyasztói jelzáloghitelek átváltási árfolyamát. Az intézkedés 700 milliárdos adósságnövekedéstõl mentette meg a devizahiteleseket - reagált az MNB a svájci frank jelentõs erõsödésére.

Az Európai Tanács és az Európai Parlament elfogadta a jelzáloghitel-piac szabályozásáról szóló tervezetet, amely elsõsorban a jelzáloghitel-felvevõket védi. Jobb tájékoztatás, rugalmasabb feltételeket és a nagyobb védelmet élvezhetnek majd a jelzáloghitelesek - írja a Bruxinfo .

A takarékszövetkezeti szektor több mint 53, az OTP 47, a Fundamenta-Lakáskassza pedig 24 milliárd forintnyi jelzáloghitelt folyósított az idei év elsõ negyedében. Ezzel a végtörlesztési hitelek miatt átmenetileg fellendülõ hazai jelzáloghitel-piac közel 60%-át adta ez a három szereplõ - derül ki a rendelkezésre álló nyilvános adatokból. A végtörlesztési célú hitelek folyósítását tekintve hasonló arányt kaphatunk.

Ugrásszerûen nõtt az árfolyamgát iránt érdeklõdõk száma a kereskedelmi bankoknál az elmúlt hetekben, miután a nem közszférában dolgozó devizahitelesek is benyújthatják igényeiket.

Budapest, 2011. december 30., péntek (MTI) – Új és használt lakás vásárlására, korszerûsítésre, késedelmes vagy felmondott jelzáloghitellel terhelt lakás vásárlására, a hátralékos adós általi kisebb lakás vásárlására, illetve a deviza jelzáloghitel kiváltására felvett kölcsönök után vehetõ igénybe a jövõben az otthonteremtési kamattámogatás – az errõl szóló kormányrendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

« 1. oldal »