2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

Szerdán lépnek életbe a reintegrációs õrizet szabályai, ennek lényege, hogy ha a bíró arra lehetõséget ad, akkor azok az elsõ bûntényesek, akiket kisebb súlyú cselekmények miatt ítéltek el, a szabadulásuk elõtti utolsó hónapokat akár a saját otthonukban is tölthetik.

Elsõ alkalommal március 11-tõl kell kockázati biztosítékot nyújtaniuk az erre kötelezett, kockázatos termékeket fuvarozó vállalkozásoknak. Ellenben azok a vállalkozások, amelyek szerepelnek a NAV köztartozásmentes adózói adatbázisában, mentesülnek a kockázati biztosíték fizetésének kötelezettsége alól - egyebek mellett ezt tartalmazzák az elektronikus közúti áruforgalom ellenõrzõ rendszerrel (ekáer) összefüggõ jogszabályok, amelyek vasárnap lépnek hatályba.

Március 1-jével átalakul számos egészségügyi háttérintézmény, az Emberi Erõforrások Minisztériumának egészségügyért felelõs államtitkársága szerint ezáltal átláthatóbb lesz és egyszerûsödik az ágazat háttérintézményi rendszere.

Vasárnap lép életbe az önálló bírósági végrehajtók ellenõrzésének részletszabályait rögzítõ kormányrendelet.

Március 1-jével átalakul a szociális támogatási rendszer; a változtatásokkal több segélyezési forma megszûnik, átalakul, új elnevezést kap vagy máshonnan lesz igényelhetõ, mint eddig. A változtatások után szociális támogatásokat két helyrõl kérhetnek majd az érintettek: egyrészt a járásoktól, másrészt a helyi önkormányzatoktól; elõbbiektõl a jövedelemkompenzáló, míg utóbbiaktól a kiadáskompenzáló támogatások igényelhetõk.

Az új év több változást is hozott. Az egyik legfontosabb, hogy módosulnak a táppénz szabályai, és a cafetériára vonatkozó elõírások is mások lesznek. Elindul a friss házasok adókedvezménye, és átalakul az autópálya rendszer is.

Július elsején lép hatályba Magyarország új regionális támogatási térképe, az a regionális besorolás, amely az európai uniós elõírások alapján behatárolja az adható állami támogatások arányát a 2014-2020-as idõszakra.

Július 1-jén lép hatályba az elektronikus anyakönyvezés bevezetéséhez szükséges kormányrendelet.

Az árubemutató utazásokra is alkalmazni kell az üzlethelyiségen kívül kötött szerzõdések szabályait – egyebek mellett ezt az elõírást is tartalmazza a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerzõdések részletes szabályairól szóló kormányrendelet, amely június 13-án, pénteken lép hatályba.

Az új hónap meglehetõsen sok új változást hoz. Több száz trafikosnak kell költöznie. Keservesebb lesz a honatyák élete. Több banknál kaphatóak lesznek a hosszabb távú lakossági állampapírok. Szigorodnak a fogyasztóvédelmi szabályok is.

Május 2-tõl kerül be a Büntetõ törvénykönyvbe (Btk.) a “Mezõ- és erdõgazdasági hasznosítású föld jogellenes megszerzése”, mint önálló bûncselekmény – a Btk. kiegészítését a zsebszerzõdéseket tiltó, februárban hozott törvény tartalmazza.

Hatszázalékos ehoteher a megtakarításokon, módosul a hegyközségi törvény, közhiteles hatósági nyilvántartásba kerülnek a rokkantak parkolókártyái, új közlekedéssel kapcsolatos bírságok, nõ a cégek távközlési adója.

 

Budapest, 2013. július 1., hétfõ (MTI) – Az állami szférában dolgozók – a közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban állók, továbbá a bírák, az ügyészek és a fegyveres szervek tagjai – nem kaphatnak nyugdíjat és fizetést is egyidejûleg júliustól.

Budapest, 2011. december 29., csütörtök (MTI) – Magánszemélyek az ügyleteikben egymás között legfeljebb a jegybanki alapkamat 24 százalékponttal növelt mértékét köthetik ki, a bank által magánszemélynek felszámítható hiteldíj is legfeljebb ennyi lehet – a kamatplafon szabályai január 1-tõl hatályosak.


Budapest, 2011. december 30., péntek (MTI) – Januártól lényegében minden zárt légterû helyen tilos lesz a dohányzás, így nem lehet rágyújtani a munkahelyeken és az éttermekben sem; csak a szabad levegõn, illetve a bejárat elõtt szabad dohányozni. Közoktatási, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézményekben, továbbá egészségügyi szolgáltatónál viszont szabadtéren sem jelölhetnek ki dohányzóhelyet.

« 1. oldal »