2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Tartós hõség lesz ma is2015-07-22 11:43:10

A tartós hõség miatt az egész országra a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést adta ki szerdára az Országos Meteorológiai Szolgálat. A Balaton vize Siófoknál 29 Celsius-fokos. Az országos tiszti fõorvos a múlt péntektõl elrendelt hõségriadót péntek éjfélig meghosszabbította.

Ha rövidebb lesz a nyári szünet, még többet kell tanulniuk a gyerekeknek? – tette fel több szülõ is a kérdést, amikor kiderült, hogy a kormány hozzá akar nyúlni a nyári szünethez. Nem reprezentatív közvélemény-kutatásunk azt tükrözi, hogy a szülõk meg tudják oldani a gyerekek felügyeletét a két és fél hónapos nyári szünetben. Úgy tûnik, ragaszkodunk a vakáció idõtartamához.

Délelõtt ismét országszerte megindul a gomolyfelhõ-képzõdés. A felhõkbõl fõként délután az Északi-középhegységben és déli megyékben elszórtan zápor, zivatar is kialakul. A kezdetben változó irányú mérsékelt szél délnyugatira fordul, többfelé megélénkül, az ország északkeleti részén néhol meg is erõsödik.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra Budapestre és az ország összes megyéjére másodfokú figyelmeztetést adott ki a tartós hõség miatt.

Valószínûleg sokan várták már, hogy beköszöntsön az igazi nyár. A hétvégén és a jövõ hét elején várható kánikula azonban a szokásosnál is nagyobb megterhelést jelenthet a szervezetre. Még a teljesen egészséges embereknek is célszerû megtenniük néhány óvintézkedést, a betegeknek, különösen a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedõknek pedig a szokásosnál is jobban oda kell figyelniük egészségükre.

A szombattól érvényben lévõ hõségriadó miatt felfüggesztették a kamionstopot a hétvégére, egyes budapesti fürdõk tovább tartanak nyitva. Több helyen vizet osztanak majd az országban, a MÁV pedig pluszjáratokat indít a Balatonra. A földmûvelésügyi miniszter általános tûzgyújtási tilalmat rendelt el.

Óvatosan a kánikulában!2015-06-12 12:42:46



A tartós hõhullám megviseli az emberi szervezetet. A hõségben a közlekedés résztvevõinek is nagyobb figyelemre és türelemre van szüksége.

Kutyameleg lesz a péntek2015-06-12 10:08:29

Megnõtt az áramfogyasztás a hõség miatt; az idei nyár eddigi legnagyobb csúcsterhelése az elõzetes adatok alapján hétfõn várható, 6007 megawatt értékkel – tájékoztatott Hackl Mónika, a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. kommunikációs osztályvezetõje az MTI megkeresésére hétfõn.

A héten többször is lehetnek záporok, zivatarok, és némileg enyhül a kánikula, de továbbra is marad a nyárias (30 Celsius-fok körüli), meleg idõ – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez vasárnap eljuttatott országos, középtávú elõrejelzésében.

Hétfõre már nemcsak a hõség, hanem a várható heves zivatarok és a felhõszakadás veszélye miatt is figyelmeztetéseket adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A nagy hõség miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat hét megyére és Budapestre adott ki másodfokú figyelmeztetést péntekre. Ezzel együtt viszont több megyében felhõszakadásra is figyelmeztetnek.

Éjszaka sem frissül fel a levegõ, párás, nyomott napok következnek.

Az elmúlt napok esõzései következtében az egész megyében nagy mennyiségû csapadék hullott.

A hét elsõ napjaiban folytatódik a kánikula, akár 34 Celsius-fok is lehet, helyenként viszont záporok, zivatarok, többször erõs széllökések enyhíthetik a meleget. A hét végére némileg mérséklõdik a nappali felmelegedés – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap.

Három megye kivételével az egész országra figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat a hõség miatt. Hét megyében és Budapesten másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

A héten többfelé lehet kisebb esõ, zápor. A kánikula nem tér vissza: a nappali maximumok várhatóan egész héten 30 Celsius-fok alatt maradnak – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú elõrejelzésébõl.

A hosszan tartó hõség nem csak a kisgyermekeknek és az idõs embereknek okozhat problémákat, hanem az egészséges emberi szervezetet is próbára teszi.

A hõségben a fõ veszély a túlhevülés, íme, néhány tipp, amivel elviselhetõbbé tehetjük a forró napokat. A kellemes meleg idõnek egyébként vannak pozitív élettani hatásai is.

Megérkezett az év elsõ hõséghulláma, Hajdú-Bihar megyében napok óta 30 Celsius-fok feletti a nappali csúcshõmérséklet. Minden szakember hangsúlyozza a megfelelõ mennyiségû folyadékbevitel fontosságát, ami szükséges egészségünk megõrzéséhez, mégis érdemes megjegyezni, hogy nem tanácsos átesni a ló túlsó oldalára, a túlzott folyadékfogyasztás ugyanis veszélyes is lehet.

Megszenvedték a növények, állatok is a kánikulát az elmúlt három hétben. Máris drágul a hús, viszont az aprónak maradt gyümölcs olcsóbb lehet.

ÁNTSZ: szerdától másodfokú hõségriasztás

 

Mától másodfokú hõségriasztást rendel el az országos tiszti fõorvos a várható meleg idõ miatt – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) kedden az MTI-vel.

 

Budapest, 2013. július 22., hétfõ (MTI) – Általános tûzgyújtási tilalmat rendelt el a vidékfejlesztési miniszter hétfõtõl, átmeneti idõre – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) hétfõn.
Kánikulai hetünk lesz2013-07-08 09:47:37

Hajdú-Bihar – Ha nem is legvadabb arcával, de vendégünk marad a kánikula végig a héten. Néhány fokos enyhülésre csak a hétvégén van kilátás – derül ki az EWS elõrejelzésébõl

Pár napja még 40 fokot mértük, ám a hétvégén már csak 25 fokig melegszik majd a levegõ hõmérséklete Hajdú-Bihar és Debrecen térségében is.

« 1. oldal »  Következő »