2024. április 24. Szerda, György.
 

Jogegységi eljárást kezdeményezett a devizahitelek érvényességének bírói gyakorlatban felmerült elvi kérdéseirõl Wellmann György, a Kúria polgári kollégiumának vezetõje, akinek indítványa a legfelsõbb bírói fórum honlapjára hétfõn került fel.

A Kúriára vár a kormány a devizahitelek egységes jogi rendezése ügyében - mondta Navracsics Tibor igazságügyi miniszter kedden Budapesten.

A Kúria átérzi a devizaperek társadalmi jelentõségét, ezért javasolta, hogy az értékhatár alatti perekben is lehessen felülvizsgálati eljárást kezdeményezni, ha jelentõs elvi kérdés merül fel - közölte a legfelsõbb bírói fórum kedden az MTI-vel.

Elkészült az a „recept”, amelynek alkalmazása az ezt kidolgozó jogász szerint a devizahiteleseknél megakaszthatja a végrehajtási folyamatot. Egyelõre más ügyvéd nem vállalkozott arra, hogy véleményezze az eljárást, a beadványokat.

2013. július 20. A jövõ héten lehetünk okosabbak abban, vajon milyen újabb segítséget nyújt a kormány a devizahiteleseknek. Közben email-ben forog egy olyan dokumentum, amibõl kiderül: az egyik bank lízingcégével az adósok akár a tartozás 80 százalékának elengedésében is megállapodhatnak. A dolog persze az eddigi tapasztalatok alapján nem annyira egyszerû.

2013. július 18. Bedobhatja a követ a Kúria nemrégiben közzétett döntése a munkabér-kifizetések mára kialakult pocsolyájába. Kimondták ugyanis, hogy a közalkalmazotti illetmények kifizetésével kapcsolatban felmerülõ banki többletköltségeket a munkáltatónak kell viselnie. Az ügy azonban jogászok szerint – ha nem is túl egyszerûen – szélesebb körre is kiterjeszthetõ.

Nem hajlandó általánosságban figyelembe venni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Kúria ítéletét, amelyben kimondta: nem minõsül üzletszerûnek a 2012. január 1. elõtt eladott ingóságok értékesítése, ha a kapott ellenérték nem haladta meg az áfatörvényben meghatározott alanyi adómentességi határt (2008-ig évi 4 millió, 2008-tól 5 millió forint árbevételig). A legmegdöbbentõbb, hogy az adóhatóság elnöke nem a Kúria konkrét ítélete, hanem a Kúria Sajtótitkársága által kiadott, az ítélet perdöntõ fontosságú részét figyelmen kívül hagyó, hiányos tájékoztatóra hivatkozva utasított el nemrégiben egy felügyeleti intézkedés iránti kérelmet. A Pénzcentrum.hu több ízben felhívta a figyelmet arra, hogy a Kúria hiányos állásfoglalást tett közzé, amely nem tartalmazza az alanyi adómentességi határig történõ ingó értékesítés megítélésére vonatkozó megállapításokat.

A devizahiteles perekben az adósok fõ célja megszabadulni a nagy terhet okozó kötelezettségek alól. Több jogász és érdekvédõ ennek lehetõségével kecsegteti az adósokat, akik ennek érdekében akár plusz költséget, terhet vállalnak és bírósághoz fordulnak - de a hitel irreálisan magas terheit még egy kedvezõ bírósági döntés sem képes enyhíteni.

« Előző « 2. oldal »