2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 

Nehéz kiszámítani, mibõl mennyi fogy az ünnepi lakomákon, mennyire lesz szükség, ha berobbannak a rokonok, barátok. Nem kell kétségbeesni, ha a sáskahad levonulása után eláraszt bennünket a maradék. Isteni fogásokat varázsolhatunk a madárlátta sültekbõl, süteményekbõl is.

Mikor a töltött káposztáról gondolkozunk, egyszeriben négyéves gyerekké válunk, aki egyre csak kérdez. Ez esszenciális étel, alaprecept nélkül. Hogyan igazodjunk el az irányzatok között?

Utolsó pillanatban van: megy az õrült rohanás, még nem tudja, kinek mit adjon, mit fõzzön-süssön, vagy hogyan lehet egy fura formájú ajándékot szépen becsomagolni? Ha december 24-én már nem volt ideje, segít a modern technológia, az appok tele vannak hasznos tanácsokkal.

Ahogy változik az ünnephez való viszonyunk, úgy alakulnak át a hagyományos fogások. Keverednek a paraszti és polgári konyhák receptjei, múltidézõ ízek és újkori trendek. Amióta nem hápog annyi kacsa, és egyszerûbb a fagyasztóból elõhalászni egy darab szárnyas testrészt, azóta sok helyen - amerikai mintára - a pulykák vették át a fõszerepet a karácsonyi asztalon. Az ünnepi fehér asztal izgalmas, olykor a családban is sok vitát kiváltó ötvözete a tájegységeknek, konyháknak, kultúráknak.

A karácsony nem csak rántott pontyból áll, bár tudjuk, karácsonykor halat kell, halat szokás enni. A pultokban egyre nagyobb a választék, érdemes eltávolodni a megszokottól.

Azt már tudjuk, hogy nincs karácsony Kevin nélkül - de mikor üljünk a tévé elé az ünnepek alatt, ha nem akarunk lemaradni idén sem a Reszkessetek betörõk-rõl? És mit nézzünk a hosszúra nyúlt téli estéken, ha egy kis kikapcsolódásra vágyunk? Összeszedtük, mivel készülnek a csatornák az ünnepekre, mikor érdemes besüppedni a kanapéba és a távirányító után nyúlni.

Kimaradt valaki a karácsonyi listából? Elköltöttük a pénzünket a magunk ajándékára? Nézzünk körül a konyhában: a hûtõ, a fiókok mélye kincseket rejt, amivel feldobhatjuk az ünnepet és kedves, de filléres ajándékokat dobhatunk össze pofonegyszerûen. Maradék tojásfehérje, parafadugó, spárga, magok, narancshéj: megmutatjuk, mit, miért nem kell kidobni!

Hosszú boltzár jön2015-12-21 15:58:41

Vége a vasárnapi vásárlásoknak ismét. A karácsonyi ünnepek után december 27-én vasárnap sem nyit ki a boltok többsége.

Találják ki, mi az: elõtte stresszelünk, utána depresszióba esünk, a kettõ között pedig túladagoljuk magunkat felesleges kalóriával és a hátunk közepére sem kívánt rokonokkal. Persze, hogy a karácsony. Az ugyan téves riasztás, hogy karácsonykor megnõ az öngyilkosságok száma, az viszont tény, hogy a felfokozott, irracionális várakozás után elkerülhetetlen a csalódás.

Nem csak az ajándékok, de a karácsonyi menü, a két ünnep közötti családlátogatások és a szilveszteri buli is nyomot hagy a családi költségvetésben – derül ki a Cofidis decemberben végzett, saját kutatásából.

A december hagyományosan erõs forgalmat jelent a kiskereskedelemben, a háztartások az átlagos havi költésüknél 20 százalékkal többet fordítanak ilyenkor élelmiszerre és háztartási vegyi árura. A karácsonyi ajánlatok és a széles árukínálat a hipermarketeknek hoznak a legtöbbet, ugyanakkor a többi csatorna forgalmára is jó hatással vannak az adventi elõkészületek.

A magyar karácsony abban a lényeges dologban különbözik sok más nép ünnepétõl, hogy a fenyõfájáról nem hiányozhat a fénylõ sztaniolba burkolt szaloncukor.

Közeledik az év vége, és ez azt jelenti a pénzügyi világ számára, hogy indul a bevásárlási szezon. A Fekete Péntek már hazánkban is megjelent a nagy leértékeléseivel, azonban egyes vállalatok még így is hatalmas profitokat keresnek a termékeiken. Néhány esetében nagyon látványos a túlárazás, amelyre a befektetõknek is érdemes lehet odafigyelniük.

A magyar háztartások átlagosan 43 ezer forintot szánnak karácsonyi kiadásokra idén, ebbõl 29 ezer forintot terveznek ajándékokra költeni, hitelt csak kevesen vennének fel, derült ki a Cofidis hitelmonitor legfrissebb felmérésébõl.

Január 6-án, vízkeresztkor befejezõdött a karácsonyi ünnepkör az ortodox vallásúaknál.

A karácsonyi jókívánságokat egyre inkább az online és a közösségi média felületein küldik egymásnak az emberek, a korábbi évek tendenciájának megfelelõen, de annál visszafogottabban csökkent a karácsonykor küldött SMS-ek száma, viszont ugrásszerûen nõtt az adatforgalom az ünnepek három napja alatt - derül ki a mobilszolgáltatók statisztikájából.

Álláskeresés év végén?2014-12-30 09:23:54

Akinek maradt még szabadsága, igyekszik ilyenkor kivenni. Vannak azonban olyanok, akik saját döntésükbõl vagy elbocsátás miatt éppen ebben az idõszakban keresnének állást.

Idõsek karácsonya2014-12-29 19:03:08

A helyi idõsek otthonának dolgozói, lakói és a meghívottak a hagyomány szerint idén is közös karácsonyváró délutánnal készültek az év legnagyobb ünnepére.

A nyírségi település görögkatolikus templomát december 24-én este idén is hívek népes serege töltötte meg.

Ebédet osztott az MSZP Hajdú-Bihar Megyei Területi Szövetség Nõ- és Karitatív Tagozata a hátrányos helyzetû emberek részére december 26-án a déli órákban Debrecen fõterén.

A hagyományokhoz híven ebben az évben is a Hajdúdorogi Görögkatolikus Egyházközség december 24-én délután 15 órától megrendezte a Szállást keres a Szent család elnevezésû körmenetet.

Karácsonyi ünnepséget rendezett a Nemcsak a húszéveseké a világ Nyugdíjas Klub december 20-án az idõsek otthonában. A klubtagok és a falu vezetõi vettek részt a meghitt, családias hangulatú délutánon.

A településen minden évben megrendezik a falukarácsonyt, december 23-án egész nap várták a látogatókat a szervezõk.

Jó helyen a cipõsdobozok2014-12-27 18:43:34

A gyermekvédelmi törvény a családban való nevelést preferálja, de ha ez nem megy...

« 1. oldal »  Következő »