2024. április 16. Kedd, Csongor.
 

Az engedélyeztetés egyszerûsítésével könnyebben és gyorsabban épülhetnek majd a lakóházak, azonban az elõzetes kontroll nélkül megépülõ házak a szomszédoknak közvetlen károkat is okozhatnak. Az új szabályozás szerint három évig ingyenes az engedélyeztetés, azonban három év felett már fizetni kell a hatósági bizonyítványért, ha pedig tíz év alatt sem fejezik be a ház építését, akkor azt még el is kell bontani.

A Facebook külön figyelmeztetést ad, ha nem sima hackerek, hanem egy ország kormánya próbál meg hozzáférni adatainkhoz.

A kormány benyújtotta a deviza- és devizaalapú autó- és fogyasztási hitelek forintosításáról szóló törvényjavaslatot az Országgyûlésnek.

Május 31-ig lehet elkölteni a Szép-kártyákról a 2013-ban utalt összegeket, összesen még másfél milliárd forint van rajtuk. A kormány elmondja, hogyan lehet gyorsan megszabadulni a pénztõl.

A rendkívüli kormányzati intézkedések terhére 810 millió forintot különített el a pénteken a Magyar Közlönyben megjelent határozatában a kormány a 2015-ös költségvetésben a Magyar Görögkatolikus Metropólia megalakulásával kapcsolatos infrastruktúra kialakítása érdekében.

Elkészült az új felsõoktatási szakjegyzék tervezete. Az elõterjesztés szerint ismét osztatlan formában képezhetik majd a pszichológusokat és az elméleti közgazdászokat, és létrejön az ötéves agrármérnöki képzés. Alapképzésben és mesterképzésben sem szûnne meg a kommunikáció és médiatudomány szak, ugyanakkor a felsõoktatási szakképzésben és a szabad bölcsészet külön szakirányaként megszûnne ez a szak.

Gyógyszerek engedélyezés elõtti rendelését, fiókgyógyszertárak létesítését, a szakgyógyszerészi vizsgát, valamint a gyógyászati segédeszközök kölcsönzéséhez nyújtott támogatást is tartalmazza egyebek mellett az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról szóló, a kormány honlapján olvasható tervezet.

A miniszterelnök felkérte az emberi erõforrások miniszterét és a nemzetgazdasági minisztert: a jövõ hét elejére dolgozza ki azt a kormányhatározatot, amelynek révén Zombor Gábor, egészségügyért felelõs államtitkár számára lehetõvé válik, hogy a lehetõ leghamarabb megkezdje a konkrét egyeztetéseket a kórházakkal és a beszállítókkal a kórházak konszolidációjáról – tájékoztatta az Emberi Erõforrások Minisztériuma egészségügyért felelõs államtitkársága csütörtökön az MTI-t.

Huszonötmillió forint keretértékben könyvszakmai vállalkozások üzleti tevékenységének elõsegítésére pályázatot hirdet az Emberi Erõforrások Minisztériuma (Emmi) forgóeszközhitel felvételével kapcsolatos kamattámogatásra.

A Nemzeti Közlekedési Infrastruktúra-fejlesztési Stratégia keretében a kormány olyan alapvetõ célokat fogalmazott meg a 2014-2020 közötti idõszakra, mint a megyeszékhelyek bekötése a gyorsforgalmi úthálózatba, illetve az országhatárok elérése gyorsforgalmi utakon - ezek megvalósításának feltételeit határozatban tette közzé a kormány, a jogszabály a csütörtöki Magyar Közlönyben jelent meg.

A kormány több ponton módosította az érettségi vizsga szabályait tartalmazó kormányrendeletet. Az egyik változás értelmében a következõ tanévtõl írásbeli érettségire érkezõ diákoknak fél órával a vizsga elõtt meg kell jelenniük a teremben.

A kormány az elõzõ évinél 15-20 ezerrel több közfoglalkoztatottra számít idén annak köszönhetõen, hogy 2015-ben a tavalyi emelt összegnek számító 230 milliárd forintnál is 40 milliárd forinttal több áll rendelkezésre erre a célra - jelentette be Kovács Zoltán kormányszóvivõ csütörtökön, Budapesten, sajtótájékoztatón.

A magyar és az amerikai kormány között sok területen kiváló az együttmûködés, miközben vannak kihívások, amelyeket együtt kell megoldaniuk - jelezte az Egyesült Államok új magyarországi nagykövete az MTI-nek adott interjújában, hangsúlyozva: õ személy szerint minden téren hozzá szeretne járulni az amerikai-magyar kapcsolatok elmélyítéséhez.

Közel hetven egyházi intézmény megújulását támogatja a kormány határon innen és túl, összesen 1,3 milliárd forinttal - jelentette be Soltész Miklós, az Emberi Erõforrások Minisztériuma (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelõs államtitkára szerdán Budapesten.

Leszállították a fiatal gazdálkodók számára kiírt pályázatok ponthatárát.

A jövõben rágógumit, mentolos cukorkát, tömegközlekedési jegyeket is árulhatnak a dohányboltok, és a vásárlók a mobiltelefonjuk egyenlegét is feltölthetik majd ott az Országgyûlésnek hétfõn benyújtott törvényjavaslat szerint.

Visszavonja a kormány az alapítványi iskolák támogatásának 25 százalékos csökkentésére vonatkozó tervét – közölte az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete szombaton az MTI-vel, hivatkozva Balog Zoltánnak, az emberi erõforrások miniszterének tájékoztatására.

A kormány célja, hogy a vágyott gyermekek megszülethessenek és ezzel fenntartható demográfiai fordulat álljon be, ezért családtámogatási akcióprogramot indít – közölte Novák Katalin, az Emberi Erõforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelõs államtitkára pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján.

A jövõben az elõrecsomagolt élelmiszereken nagyobb betûmérettel és könnyebben észrevehetõ helyen lesznek olvashatók mindazok a kötelezõen feltüntetendõ adatok, amelyek a vásárlók könnyebb eligazodását segítik – az errõl szóló rendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.

Mintegy 700 millió forintot kaptak a bíróságok a devizahiteles perek intézésére – derül ki a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent egyik határozatból.

Az év végéig havi átlagban 200 ezer ember napi 8 órás közfoglalkoztatását kell biztosítani a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent kormányhatározat szerint.

Már csaknem 85 ezer online pénztárgép üzemel, szerdáig azonban további jelentõs emelkedésre számít az adóhivatal, akkor jár le ugyanis az állami támogatás igénybevételének határideje – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szombaton az MTI-vel. Újabb határidõ-hosszabbítást nem terveznek.

Egymilliárd forintot csoportosítanak át a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból. A cél a kkv-szektor hitelezésének az elõsegítése és a kezességvállalási díjak támogatásának a növelése – derül ki a kormány augusztus 12-re datált határozatából, amely hétfõn jelent meg a Magyar Közlönyben.

A kormány nem túl piacbarát módon avatkozna be a devizahitelesek szerzõdéseibe, ráadásul Orbán Viktor a különadók fenntartásáról is beszélt. A hét elején még stabil forint péntekre sokat veszített értékébõl.

Megint mentené a devizahiteleseket a kormány

A magyar gazdaság is felszabadulna egy óriási tehertételtõl, de a Fidesz is biztosabban nyerne – akár újra a mandátumok kétharmadával – 2014-ben, ha sikerül a kormánynak megtalálnia azt a formulát, amivel a devizahitelek ügyét véglegesen megoldhatná. Kormányzati oldalról azzal érvelnének a bankoknál, hogy a hitelszerzõdések megkötésekor az árfolyamkockázat nem volt elõre látható, azaz érvénybe lép a „dolgok jelenlegi állására szóló záradék”. A Hetek cikke.

« 1. oldal »  Következő »