2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 

Hónapról hónapra folyamatos a bõvülés, most a 2008-as válság mélypontja óta a legmagasabb szinten van a negyedéves és a havi ipari termelés egyaránt.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán nyilvánosságra hozott elsõ gyorsbecslése szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,8 százalékkal nõtt a múlt év azonos hónapjához képest, a naptárhatástól megtisztított növekedés 0,3 százalékos volt.

Mérséklõdött az infláció, a júniusi 1,9 százalékos éves árnövekedés után júliusban a fogyasztói árak 1,8 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, az elõzõ hónaphoz képest átlagosan 0,3 százalékkal csökkentek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
A KSH úttörõ elemezése alapján 2012-ben a bruttó hozzáadott érték és a nemzetgazdasági beruházások csaknem fele a piaci szolgáltatásokból származott. A szektor cégei az összes foglalkoztatott 42 százalékának adnak munkát.

A magyar és az uniós statisztikai hivatal is mérte a magyarországi lakossági áram- és gázárak változását, de eltérõ eredményeket kaptak.

A válság kitörése elõtti közvetlen idõszak és a mostani között öt év telt el. Az elsõ negyedév foglalkoztatottsági adatai alapján eddig talán kevésbé boncolgatott érdekességekre bukkanhatunk. Ilyen például, hogy a válság elõttihez képest az alkalmazott munkavállalók száma már közel azonos, a foglalkoztatottak számában az elmaradás az önfoglalkoztatók között érhetõ tetten. Egy másik pedig, hogy egyre nagyobb teret hódít a részmunkaidõs foglalkoztatás, ami úgy tûnik, csak kényszerû munkahelymentõ.


Az elõzõ népszámlálás óta Erdélyben kétszázezerrel csökkent a magukat magyarnak vallók száma, a Kárpát-medencében összesen 10,4 millióan vallották magukat magyarnak a KSH adatai szerint.

2013 elsõ negyedévében mindösszesen 1123 új lakás használatba vételét regisztrálta a Központi Statisztikai Hivatala (KSH). 54 százalékkal (!) kevesebbet, mint egy évvel korábban. Elemzõk, piaci szakértõk tucatjai kapnak a szívükhöz, amikor meglátják a legfrissebb számokat. Cél a nulla?

Több mint 50 százalékkal esett vissza a lakásépítések száma egy év alatt, a legtöbb magyarországi megyében még 100 építési engedélyt sem adtak ki 3 hónap alatt - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön publikált számaiból.

Budapest, 2013. április 24., szerda (MTI) – A magyar háztartások fogyasztási kiadásai havonta fejenként 65 790 forintra rúgtak tavaly, ez a 2011. évinél 2,1 százalékkal alacsonyabb – áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Statisztikai tükör címû szerdai kiadványában.

 

Csaknem 6 százalékos volt a visszaesés tavaly az építõiparban, az ágazat teljesítményét jórészt a lakásépítések elmaradása húzta le. A szerzõdésállományok növekedése alapján jövõre akár javulhat is a helyzet.

Tavaly novemberben az építõipari termelés volumene - kiigazítatlan adatok szerint és munkanaptényezõvel kiigazítva egyaránt - 11,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi, magasabb bázisadattól, az elõzõ havinál szezonálisan kiigazítva 3,7 százalékkal kisebb volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Novemberben 18,5 százalékkal nõttek a mezõgazdasági termelõi árak, a legmeredekebben - majdnem 88 százalékkal - a burgonya drágult. A január-novemberi áremelkedés valamivel kisebb, 15,4 százalékos volt.

Hiába csökkent nagyot Magyarországon a fogyasztói árindex mértéke novemberben, a legfrissebb adatok szerint ezzel változatlanul õrizzük az éllovas szerepét az Unión belül.

2012 elsõ hét hónapjában éves alapon 0,2 százalékkal növekedett az élelmiszer és élelmiszer jellegû termékek értékesítése. Az év hetedik hónapjában az elõzõ havi emelkedés után ugyanakkor 2,4 százalékos visszaesést könyvelhetett el ez a kiskereskedelmi alágazat az elõzõ év azonos idõszakához képest – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.

Júliusban a növényi termékek ára az év eleje óta tartó csökkenés után 5,3 százalékkal emelkedett, míg az élõ állatok és állati termékek ára 9,3 százalékkal nõtt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A zöldségek 23,2 százalékkal drágultak, a tavaszi fagykár hatása már jelentkezik a gyümölcsök árában is.

Budapest, 2012. június 14., csütörtök (MTI) – Egyes mezõgazdasági termékek ára csökkent, másoké nõtt, de a legdrasztikusabb a tyúktojás ára, ami 63,4 százalékos növekedést mutat – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Szárnyal az építõipar?2012-05-10 09:30:34

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az elsõ negyedévben Hajdú-Bihar megyében annyi lakást adtak át, mint a fõvárosban.

Durván drágult az élet2012-03-13 12:52:05


Budapest, 2012. március 13., kedd (MTI) – Egekbe szöktek az energia- és élelmiszerárak egy év alatt. Hogy mennyire, arról a legfrissebb adatok tanúskodnak. Íme, így szabadult el az infláció.

A vártnál magasabb, 5,5 százalékos lett a januári infláció. Az áremelkedésben szerepet játszott az áfaemelés mellett a gyenge forint is.

Az üzemanyagok drágulása miatt emelkedett a magyarországi infláció, novemberben 4,3 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint egy évvel korábban.

Az elõzõ év azonos idõszakához viszonyítva 2011 augusztusában 4,4 százalékkal nõtt, míg munkanaphatástól megtisztítva 0,4 százalékkal csökkent a termelés.

Budapest, 2011. szeptember 28., szerda (MTI) – Az idén június-augusztusban 32 ezer fõvel, 0,8 százalékkal 3 millió 836 ezerre nõtt a foglalkoztatottak létszáma az elõzõ év azonos idõszakához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

Budapest, 2011. szeptember 27., kedd (MTI) – A családi kedvezményeket is figyelembe véve az elsõ féléves nettó átlagkereset 8,3 százalékkal, a reálkereset pedig 4,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

2009-ben 56 ezer lakáshitelt engedélyeztek, 323 milliárd forint értékben. Az elõzõ évhez képest az engedélyezett hitelek számában 62, összegében 66 százalékos csökkenés következett be.

« Előző « 6. oldal »  Következő »