2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 

Újabb tévhitet döntenének meg a tudósok, rehabilitálnák a zsírt és a vajat. A sütéshez használt növényi olajokból szerintük olyan mérgezõ anyagok szabadulnak fel, amelyek rákos és egyéb komoly megbetegedésekhez köthetõk.

Magyarországon egyedülálló, közel kétszáz sírból álló gepida temetõt találtak régészek Berettyóújfalunál, egy útépítést megelõzõ feltárás során. A régészeti feltárást a debreceni Déri Múzeum megbízásából jelenleg is zajlik.

A legtöbb munkaadó óvatos2015-05-10 05:52:38

A kis- és középvállalkozások többsége nem tervez létszámbõvítést.

A fizetési késedelem növekedése felerõsödõ üzleti kockázatot is jelent.

A Dél-Karolinai Egyetem kutatási igazgatója a Debreceni Egyetem agrárkarán tartott elõadást a géntérképezéssel kapcsolatos kutatásairól.

Csúcson az idegenellenesek aránya Magyarországon – állapította meg a Tárki az 1992 óta végzett kutatásának 2015 áprilisi adatai alapján.

Annak ellenére, hogy a magyar vásárlók több mint fele nyitott arra, hogy online vegyen napi fogyasztási cikket, a lakosság 62 százaléka – ami a globális átlagnál egy százalékkal magasabb – fontosnak tartja, hogy élelmiszerboltban szerezze be a szükséges termékeket – derült ki a piackutató Nielsen szerdán közzétett kutatásából.

Fél a gazda, mégsem teszi2015-04-28 14:52:14

Meglepõ és egyben elgondolkodtató számokat tartalmaz az a friss kutatás, amely szerint bár a növénytermesztõk ötvenhét százaléka kifejezetten tart valamilyen növénykár bekövetkezésétõl, ötvenegy százalékuk mégsem tesz semmit a joggal rettegett kárveszély csökkentése érdekében.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kutatása szerint a 2001 és 2011 közötti idõszakban csökkent a középrétegek társadalmon belüli aránya – közölte az errõl szóló elemzés szerkesztõje a kutatás eredményeit bemutató tanácskozáson csütörtökön, Budapesten.

Az utóbbi évek idõjárása segítette a vérszívók, elsõsorban a szúnyogok és a kullancsok elszaporodását Magyarországon – állapította meg a Magyar Kullancsszövetség Közhasznú Egyesület nemrégiben végzett kutatásában, amelynek eredményérõl az egyik velük együttmûködõ gyógyszerforgalmazó társaság tájékoztatta szerdán az MTI-t.

A pénzügyi tudatosság egyáltalán nem jellemzõ a magyar lakosságra, amelynek kevesebb mint fele venné a fáradtságot arra, hogy hitelfelvétel esetén legalább online összehasonlítsa a piacon fellelhetõ ajánlatokat - derül ki a Cofidis Hitel Monitor felmérésébõl.

Úgy tûnik, a férfi fogamzásgátlók ideje még nem jött el, de néhány éven belül rátalálhatnak a megoldásra.

Ettõl az évtõl már egy brazíliai egyetemen is lehet magyarul tanulni.

Több mint 1,3 millió eurót (404 millió forint) nyert három, magyar intézmény által koordinált kutatási pályázat az unió Horizont 2020 kutatási és innovációs keretprogramjának "kiválóság terjesztése és a részvétel szélesítése" elnevezésû alprogramjában - derül ki a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) közleményébõl.

Titkos szerelmek a neten2015-02-01 12:18:55

Másfél millió titkos üzenetet váltottak egymással szerelemre vágyók.

Tizenöt-húsz év múlva akár a daganatok terápiájában használt gyógyszerek is készülhetnek a Debreceni Egyetem onkológiai kutatásaira alapozva.

A szervezet védekezõ sejthálózatainak megismerésén keresztül az immunrendszert érintõ betegségben szenvedõk hatékonyabb diagnosztizálását és gyógyítását teszi lehetõvé a Debreceni Egyetem VÉD-ELEM kutatóhálózata által életre hívott „Az emberi szervezet védelmét biztosító sejthálózatok rendszerszemléletû vizsgálata” címû alapkutatási projekt, amely 2012. október 1-én indult.

A kutatás igazolja, hogy nem elegendõ ahhoz pusztán a szerencse, hogy valaki kibonthassa a tehetségét.

Változott a magyar társadalomban annak megítélése, hogy ki számít jó magyar állampolgárnak, míg napjainkban a törvényeket és az adózási fegyelmet betartó emberrõl gondolják ezt, tíz éve a társadalmi aktivitás volt az egyik legfontosabb szempont – derül ki a Társadalomkutatási Intézet Zrt. (Tárki) idei és 2004-es adatainak összevetésébõl.

A magyar kormány a 2014-2020 közötti európai uniós költségvetési idõszakban 700 milliárd forint uniós forrást biztosít a kutatás, fejlesztés innováció támogatására - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára pénteken Debrecenben.

Az ipari cégeknél és a középvállalkozásoknál kevésbé hagyott alá a hajlandóság.

A Tárki júliusi kutatása nem mutat változást a pártpreferenciákban: júliusban – júniushoz képest – egyik párt sem erõsödött vagy gyengült számottevõ mértékben, csupán a baloldalon belül történt némi átrendezõdés.

Az állatjóléti intézkedéseket is elõrelendítheti az az új tanulmány, amely arra kereste a választ, hogy a borjakat érõ kedvezõtlen fizikai és érzelmi hatások milyen változásokat idézhetnek elõ az állatokban.

Közel kétmillió háztartás intézné számláit az interneten 500 ezer helyett.

A tüneti kezelésen túl az oki terápia megtalálását is célozza az egyetem 150 ösztöndíjasának kutatása a Nemzeti Kiválóság Programban.

« 1. oldal »  Következő »