2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 

Megkezdte a törvényalkotást az új parlament. Elsõként a kilakoltatási moratórium határidõ nélküli meghosszabbításáról szavazhattak a képviselõk. Ennek értelmében addig nem lehet kiköltöztetni egyetlen devizaadóst sem, míg a törvényhozás nem rendezi véglegesen a devizaszerzõdések ügyét. Gulyás Gergely, az Országgyûlés alelnöke, a törvényalkotási bizottság elnöke azt mondta: ahogy a Kúria végleges döntést hoz, néhány héten belül megoldják a devizaadósok problémáját. Az ellenzéki pártok mindegyike – bár támogatja a moratórium meghosszabbítását –, nem tartja azt elégséges megoldásnak.

Az árfolyamgát megnyitásáról és a kilakoltatási moratórium meghosszabbításáról döntött az Országgyûlés kedden a Fidesz javaslatára.

Kilábalásra nincs sok remény: az idén még több lakást jelölhetnek ki árverésre.

 

A Magyar Bankszövetség hibás eszköznek tartja a kilakoltatási moratórium tavaszi/nyári fenntartásának lebegtetését; a sajtóban bejelentett egyoldalú kezdeményezés ellentmond a kormánnyal kötött korábbi megállapodásnak, a gazdasági kiszámíthatóságot csökkenti, ezért a bankszövetség nem támogatja - közölte a szervezet kedden.

Ma ismét életbe lép a kilakoltatási moratórium, így lakóingatlant március 1-jéig bizonyos esetek kivételével tilos kiüríttetni.

A kilakoltatási moratórium 2011 március elsejéig történõ meghosszabbítását kezdeményezte a kormány. A bírósági végrehajtásról szóló törvény módosításáról benyújtott elõterjesztés szerint nem csak december elsejétõl, hanem már a kilakoltatást elrendelõ bírósági végzés kézhezvételét követõ naptól - legkorábban így a törvény hatálybalépését követõ naptól - el kellene halasztani a lakáskiürítést a következõ év március elsejéig.

« 1. oldal »