2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 

A brit ingatlanpiacon nem szokatlanok az egymillió font (350 millió forint) feletti adásvételek, ugyanakkor egy 1,25 millió fontról (440 millió forintról) szóló hirdetés kapcsán sokan egy vidéki kastélyra, vagy egy városi luxusingatlanra gondolnának, de ez esetben nem így van.

Szakértõk szerint egyre sürgetõbb a társasházi bejegyzést megelõzõ idõszak szabályozása. A sokszor évekig elhúzódó eljárás alatt az üzemeltetéssel és mûködtetéssel megbízott "kvázi" képviselet eszköztelen a nem fizetõkkel szemben, ezért az új építésû társasházak negyede már a megalakulás elõtt eladósodik. Ráadásul az újlakás-vásárlók nincsenek tisztában azzal, hogy a válság hatásai miatt nehéz helyzetbe jutott beruházók a birtokba lépés pillanatától, akár teljes mértékben rájuk terhelhetik a még eladatlan lakásokra esõ közösköltség-hányadot is, ezzel a szokásos összeg többszörösére növelve a már beköltözött lakók rezsikiadásait.

Ezt állítja a kormány, miután szerdai döntése szerint csak a pénzügyi felügyelet ellenõrzése mellett, és az APEH engedélyével árverezhetnek ingatlanokat.
Többen kerestek magasabb fedezeti értékig biztonságot nyújtó lakásbiztosításokat 2009-ben, a 2008-as évhez viszonyítva. A piac mennyiségét tekintve stagnál, a biztosítók új konstrukciókkal próbálkoznak.
A kinti súlyos mínuszok ellenére már szenvednek a melegtõl a szegedi Retek utcai panellakók. Mióta hõszigetelték a 10 emeletes házat, kicserélték a nyílászárókat, éjszakánként körülbelül 28-30 fok van a lakásokban.

Idén, valószínûleg még az elsõ félévben tetõzhet az eladatlan készlet a budapesti újlakás-piacon az Otthon Centrum felmérése szerint. A vevõknek a most általánosan jó alkupozíció, ...

Továbbra is élénk a kereslet a lakáspiacon - azonban sok vevõ számára az önerõ hiánya miatt egyelõre csak terv maradhat a lakásvásárlás. Míg korábban akár 0 forint kezdõtõkével is lehetett ingatlant vásárolni, a válság következtében átalakult banki finanszírozási gyakorlatnak köszönhetõen 20% önerõ alatt kevés az esély lakáshitelre. Mit tehet, aki költözne, de nincs pénze?

A 2008-as évet mindenképpen trendfordulóként értékelhetjük a lakáspiacon - állapítja meg az Otthon Centrum hétfõn nyilvánosságra hozott elemzése.

Ünnepi lakáshangoló2008-12-23 09:38:20
Fontos, hogy lakásunkat is felkészítsük a közelgõ ünnepre. Sokan nagytakarítást rendeznek karácsony elõtt, és díszekkel varázsolnak ünnepi hangulatot az otthonukban, ami fontos része az ünnepre hangolódásunknak. A dekorálás adventkor megkezdõdik a legtöbb lakásban, de még mindig nem késõ.
« Előző « 4. oldal »