2024. április 19. Péntek, Emma.
 

Nagy az érdeklõdés a csok-kal kapcsolatban a Takarékbank szerint. A kedvezményes hitel miatt lakáshitelbõl is többet veszünk fel.

Az idei költségvetésben negyvenmilliárd forint van a családi otthonteremtési támogatásra, és Lázár János a Kormányinfón megerõsítette, hogy ez az összeg nem a plafon, hanem a minimum. Máris megrohamozták a csokosok a bankokat. Szerzõdéskötés még alig volt, de egyre több hitelintézet lép be a piacra: mutatjuk, hol találhatók a legjobb feltételek.

Százan sem kérték eddig a magáncsõdöt. Ez elképesztõen alacsony szám a rendszerre költött 626 millió forinthoz képest. De érthetetlen azért is, mert 140 ezren lehetnek azok, akik nem fizetik banki tartozásukat. A bankszövetség a jelentkezéshez szükséges papírmunkát okolja, de a kormányzat szerint csak türelem, ki kell várni, amíg döntenek a családok.

Felpörgött a lakáshitelpiac a nyári hónapokban, utoljára 2008-ban helyeztek ki hasonló volumenû lakáskölcsönt Magyarországon. Õsszel további felfutás várható, hiszen a kamatok mértéke sem hátráltatja már a hitelfelvételt, a bankok szigorú feltételei azonban akadályt jelenthetnek.

Az idei év a devizahitelek forintosításától (volt) hangos. Ennek köszönhetõen közel 300 ezer forintban felvett lakáshitel helyzete szorult háttérbe, miközben a kamatcsökkentések és a bankpiaci verseny fokozódása hatalmas változásokat hozott. A Bankmonitor.hu oldal számításai szerint az átlag hitelfelvevõ egy jó döntés eredményeként 900 ezer forintot spórolhat meg. Mutatjuk hogyan!

A július elseje óta igényelhetõ Családok Otthonteremtési Kedvezménye az érdeklõdõ ügyfelek egyik legfõbb kérdése, hogy önerõnek számít-e a megújult „szocpol”, vagy mindenképpen fel kell mutatni legalább 20 százalék készpénzt a vásárláshoz. A Bankmonitor megkérdezte a támogatást már nyújtó bankokat és eltérõ válaszokat kapott.

Lakhatási támogatást is kaphatnak a rendvédelmi dolgozók a júliustól induló többlépcsõs béremelés-sorozat mellett – számolt be az M1 aktuális csatorna Híradója szombaton.

Több mint 700 ezer lakáshitelesen segíthet a lakáscafeteria, vagyis az, hogy a cégek 5 millió forintig adómentesen támogathatják dolgozóik lakáshitel-törlesztését, vagy lakásvásárlását - hívja fel a figyelmet keddi, MTI-hez eljuttatott közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A foglalkoztatók egy része továbbra is meglehetõsen tart az új támogatástól.

A növekedési hitelprogram mintájára 2,5 százalékos fix kamatú, forintalapú lakáshitelt, az új lakásoknál - minden számlával igazolt költségre - áfa-visszaigénylést és négyzetméterenként 30 ezer forintos energetikai támogatást javasol a Magyar Építõanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) a lakásépítések élénkítésére.

A törvényjavaslat egyik sarokpontja a 3 éven keresztül változatlan kamat.


Rendkívül olcsóvá váltak a lakáshitelek, de az igazán vonzó ajánlatok nem mindenkire érvényesek. Egyre jobban terjed, hogy a kölcsön olcsóbb akkor, ha a kért hitel nagyobb összegre rúg, és az igénylõnek jelentõsebb bér érkezik minden hónapban a számlájára.

Megugrott azok száma, akik régi, forintalapú lakáshitelüket újra cserélnék. Az alapkamat folyamatos csökkenése miatt ugyanis ma már jóval kedvezõbb feltételekkel lehet lakáskölcsönhöz jutni, mint akár két-három évvel ezelõtt.

Hatályba lépett pénteken az a miniszteri rendelet, amely lehetõvé teszi, hogy a cégek 5 millió forintig adó- és járulékmentesen támogathatják dolgozóik lakáshitel-törlesztését vagy lakásvásárlását - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel pénteken.

Napokon belül igényelhetõ a lakáshitelre fordítható, adómentes cafeteria. Értéke legfeljebb öt millió forint lehet majd, és csak méltányolható lakásigény esetén lesz adható, luxuslakásra nem.

Az erõteljes kamatcsökkentésnek köszönhetõen mára a forint alapon felvett lakáshitelek teljeshiteldíj-mutatója elérte a svájci frank alapú hitelek válságot megelõzõ, 2006-os szintjét - derül ki a Bankmonitor.hu legfrissebb elemzésébõl. Elemzõk szerint a folyamatosan csökkenõ kamat növelheti a hitelfelvételi kedvet, ez pedig lakásvásárlásra ösztönözheti az embereket.

Hatalmas változásokat hozott a lakáshitelek piacán az MNB kamatcsökkentési sorozata. Ma már az árfolyam kockázat nélkül, azaz forint alapon felvett hitelek törlesztõrészlete kisebb lehet, mint a 2006-2007-ben a svájci frank alapon elérhetõ hiteleké volt.

Ma már számos kedvezõ ajánlat közül válogathatunk, ha hitelfelvételre szánjuk el magunkat. Az államilag támogatott hitelek esetében 5 vagy 20 évig is élvezhetjük az alacsonyabb törlesztõrészlet elõnyeit.

Támogatott hitelprogram segítségével vásárolhatnak lakást a közszolgák a kormány tervezett új otthonteremtési programja szerint.

Rekordalacsonyra kúszott júniusra a felvett lakáshitelek kamata és hitelköltsége is - írja az mfor.hu.

A kamattámogatott hitelek kedvezõ feltételeket biztosítanak, az elemzõk mindenesetre nem ajánlják a 10 évnél hosszabb futamidejû megoldásokat.

"A devizahiteleket ki kell vezetni a magyar hitelpiacról, de a forinthitelt választók nem járhatnak rosszabbul, mintha a hitelfelvételkor devizakölcsönt vettek volna fel" - mondta a szerdai kormányülés után Varga Mihály Nemzetgazdasági Miniszter. A Pénzcentrum.hu számításai szerint a kijelentés csak akkor teljesülhet, ha a forinthitelesek kapnak egy bizonyos pénzösszeget ajándékba vagy a devizahiteleket a mainál kedvezõtlenebb feltételek mellett forintosítják, amitõl valójában nõnének a devizahitelesek terhei.

A támogatott lakáshitelek iránti érdeklõdõk gyakran nem tudják megállapítani, hogy jelenlegi otthonteremtési vagy korszerûsítési elképzeléseikhez melyik támogatási forma áll rendelkezésre; illetve a rendelkezésre álló támogatási formákhoz milyen hitelcélokat érdemes kitûzni. A nyáron bevezetett új kamattámogatási rendszerû hitelek kapcsán informálódók egy részérõl az is kiderült a banki szakértõkkel folytatott online, telefonos vagy bankfióki konzultációkkor, hogy akár a korábban és jelenleg is rendelkezésre álló, a 20 éves futamidõ során államilag kamattámogatott lakáshitelt is igényelhetik

Élénkülhet a lakáshitelezés az MNB szerint, elsõsorban az állami kamattámogatás miatt.

Ugrásszerûen nõtt az árfolyamgát iránt érdeklõdõk száma a kereskedelmi bankoknál az elmúlt hetekben, miután a nem közszférában dolgozó devizahitelesek is benyújthatják igényeiket.

« 1. oldal »  Következő »