2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

Olajtök termesztésbe és olajsajtolásba kezd a település a közmunkaprogram jóvoltából ebben az évben, tudtuk meg Kecskés Gyula polgármestertõl.

Belvíz a 33-as út mellett Hortobágy közelébenHajdú-Bihar – Újabb jelentõs csapadék áztatta Kelet-Magyarország térségét, fokozva a belvízhelyzetet. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjából.

A hajdúszoboszlói Bocskai Múzeum ezen a pénteken 16 órakor nyitja meg a Pásztorkodás – az élõ hagyomány címû vándorkiállítást.

2015 decemberében nagyon megugrott a burgonya termelõi ára 2014 decemberéhez képest, bár az egész évet tekintve alig emelkedett. 2015-ben a növényi termékek árai nõttek, az állati termékek árai csökkentek.

Többen érezték saját pozíciójukat stabilabbnak a munkahelyükön tavaly az utolsó negyedévben, mint egy évvel korábban, ugyanakkor negyedéves összevetésben kissé pesszimistábbak lettek a munkavállalók - derül ki a BNP Paribas Cardif biztosító és a Medián munkaerõpiaci stabilitási indexébõl.

A magyar gazdák hamarosan kemény versenyre számíthatnak Ukrajnából. 2016-tól keleti szomszédunk nem exportálhat mezõgazdasági termékeket és élelmiszereket Oroszországba, életbe lép viszont az Európai Unióval kötött kereskedelmi egyezmény, a vámok nagy része megszûnik. Ezzel eltûnik Magyarország egyetlen elõnye az uniós piacokon. Ukrajna legnagyobb mezõgazdasági exportcikke a gabona, épp, mint Magyarországé. Az ukrán ipar romokban hever, a mezõgazdaság viszont versenyképes, és rengeteg benne a fejlõdési potenciál.

Egy most benyújtott Fideszes törvénymódosító javaslat szerint, amennyiben azt elfogadja az Országgyûlés, lehetõvé válik a földhaszonbérletek esetében a haszonbér idõszakonkénti felülvizsgálata.

Az egekbe emelkedhet jövõre a kávé és a csokoládé ára: klímakutatók a következõ években rég nem látott erõsségû El Nino jelenségre számítanak, ami tönkreteheti a kávé- és kakaótermést Dél-Kelet-Ázsiában. A szárazság miatt pusztuló afrikai teatermés viszont megmenekülhet az El Nino okozta esõzések miatt.

Az agrár-környezetgazdálkodási kifizetés és az ökológiai gazdálkodásra történõ áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása címmel jelentek a felhívások. Az aktív mezõgazdasági termelõk pályázhatnak.

A magyar mezõgazdaságban az állattenyésztési ágazat fejlesztésére 150 milliárd forintot fordítanak a 2014-2020 közötti idõszakban, ennek körülbelül felét az EU állja.

Az idei volt a valaha mért legmelegebb elsõ félév a Földön. Az eddigi 15 legmelegebb évbõl pedig 13 a 2000 óta eltelt másfél évtizedre esik. Hamarosan mindenki számára nyilvánvalóvá válik majd, hogy az éghajlatváltozás immár nem a jövõ problémája, hanem a mindennapjainké. Különösen sok kihívással néz szembe a mezõgazdaság, ahol minden milliméter lehullott csapadék, minden napsütéses óra jelentõs hatást gyakorol a termés mennyiségére és minõségére. A Magro.hu szervezésében sorra kerülõ 2. Gazdag Gazda Konferenciasorozat a téma kérdéseit járja körbe, amire minden agrárszereplõnek helyes válaszokat kell adnia.

A vizsgált cégek többségénél találtak szabálytalanságot, a munkások több mint felét szabálytalanul alkalmazták, leginkább a feketefoglalkoztatás jellemzõ.

Budapest, 2015. június 22., hétfõ (MTI) – Alacsony a meggy felvásárlási ára Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében, ezért a termelõk akár a fán is hagyhatják a termést – tájékoztatta egy helyi õstermelõ a kialakult helyzetrõl az MTI-t.

Az egyetem kutatója szerint a másodvetésû cékla több polifenolt és flavonoidot tartalmaz, emiatt jobb a növény szabadgyök-fogó képessége.

Meghosszabbították a gazdálkodóknak az egységes kérelem benyújtási határidejét, akik így egy héttel tovább, május 22-ig nyújthatják be szankciómentesen a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztés Hivatalhoz (MVH) az idei kérelmeiket – mondta Gyuricza Csaba, az MVH elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

A mezõgazdasági kibocsátás mintegy tizenhárom százalékát a baromfiágazat adja.

Változtak a agrárkár-enyhítési feltételek ez évtõl a korábbi évekhez képest – közölte a Csongrád Megyei Kormányhivatal hétfõn az MTI-vel.

Egy-két kiadósabb esõ, és máris átfordult a határ képe; aggasztóról biztatóra.

Mintegy 2 milliárd forint átutalása kezdõdõdött meg több mint 5 ezer gazdálkodónak az anyajuhtartás és az anyajuh de minimis támogatás keretében – közölte a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) az MTI-vel.

A csökkenõ támogatás a termelõt érzékenyen érinti, mert a felvásárlási árak estek.

Fél a gazda, mégsem teszi2015-04-28 14:52:14

Meglepõ és egyben elgondolkodtató számokat tartalmaz az a friss kutatás, amely szerint bár a növénytermesztõk ötvenhét százaléka kifejezetten tart valamilyen növénykár bekövetkezésétõl, ötvenegy százalékuk mégsem tesz semmit a joggal rettegett kárveszély csökkentése érdekében.

A tervezett intézkedés a feketegazdaság visszaszorításához is hozzájárulna.

Összesen 35 milliárd forint vidékfejlesztési forrásra lehet pályázni a 2007-2013 között még fel nem használt keret terhére, így Magyarország várhatóan 100 százalékosan felhasználhatja az elõzõ uniós költségvetési ciklusban e területen rendelkezésre álló forrásokat – közölte a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelõs államtitkára hétfõn Budapesten sajtótájékoztatón.

Jegyzet: A magyar ugaron2015-04-21 11:36:10

Nem lennék most Váncsod környéki állattartó. Vagy azért szívnám a fogamat, mert veszítettem a földpályázaton, vagy mert nyertem és ez másoknak szúrja a szemét. Vékony Zsolt írása.

Támadhat a sárgarozsda2015-04-21 10:29:44

Idén is megjelent az elsõsorban kalászosokat fertõzõ sárgarozsda a hazai szántõföldeken. A gombabetegség egyelõre csak szórványosan fordul elõ, de ha az idõjárás csapadékos és hûvös lesz, könnyen elterjedhet.

« 1. oldal »  ... 8 Következő »