2024. április 23. Kedd, Béla.
 

Rogán Antal szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felkészült a forintosítással és az elszámoltatással kapcsolatos törvényekbõl adódó feladatok végrehajtására.

Magyarország úgy véli, még nem érett meg arra a gazdaságpolitikai harmonizáltsági fokra, hogy az eurózóna egységes monetáris politikájához csatlakozni tudjon - mondta szerdán a jegybank monetáris politikáért felelõs ügyvezetõ igazgatója az M1 Ma reggel címû mûsorában.

A devizahitelek forintosítása nyomán a jegybanknak mintegy 136 milliárd forintos nyeresége keletkezett, ebbõl 100 milliárd forintot a jövõ éveket terhelõ esetleges veszteségekre fordít, a fennmaradó összeggel a tervek szerint az eredménytartalékot emeli meg - közölte a Magyar Nemzeti Bank az MTI megkeresésére.

Március-április folyamán kapják meg a bankoktól az elszámolási értesítõket a devizahitelesek, míg a forinthitelesek és a hitelüket ténylegesen devizában törlesztõk csak augusztus-szeptemberben kapnak ilyen értesítõt - hívja fel a figyelmet hétfõi közleményében a Magyar Nemzeti Bank.

Az MNB részérõl hamarosan további kamatvágásra lehet számítani.

A devizahitelek forintosítása nyomán a jegybanknak mintegy 136 milliárd forintos nyeresége keletkezett, közölte honlapján kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a HírTv egy mûsorára reagálva.

A bankoknak érdeke, hogy megegyezzenek a svájci frankos autóhitelesekkel, mert ezeknél a fedezetek minõsége sokkal alacsonyabb, mint a jelzáloghiteleknél, így a bankok nagyot bukhatnak, ha az ügyfél nem képes törleszteni - mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezetõ igazgatója az MTI-nek.

A lakossági deviza alapú jelzáloghitelesek törlesztõrészlete már nem emelkedhet, a kormány, a jegybank és a hazai pénzügyi rendszer idõben felkészült az árfolyamkockázatok kezelésére azzal, hogy 2014 novemberében elõre rögzítette a deviza alapú fogyasztói jelzáloghitelek átváltási árfolyamát. Az intézkedés 700 milliárdos adósságnövekedéstõl mentette meg a devizahiteleseket - reagált az MNB a svájci frank jelentõs erõsödésére.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közzétette honlapján a pénzintézetek által alkalmazandó kamatváltoztatási, kamatfelár-változtatási mutatókat, valamint a különbözõ referenciakamatokat - közölte a jegybank szerdán az MTI-vel.

Nem tervez változtatást a forintcímletekben a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) megfogalmazta a „fair”, azaz etikus bankrendszerrõl szóló törvénnyel kapcsolatos kamat- és kamatfelár-változtatási mutatók kiszámításánál követendõ alapelveket, amelyeket a jegybank honlapján tett közzé szerdán.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) átveszi az MKB Bank irányítását és a leányvállalatokra is kiterjedõen újjászervezi a hitelintézetet - jelentette be a Pénzügyi Stabilitási Tanács döntése alapján csütörtökön a jegybank.

A hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások 2014 októberében 162, míg 2012 áprilisa és 2014 októbere között 180 412 árfolyamgát-szerzõdést kötöttek deviza alapú jelzáloghiteles ügyfeleikkel - tette közzé a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken a honlapján, egyúttal bejelentette: a forintosítás miatt ezután nem frissíti az adatokat.

Az ügyfelek érdekeinek védelmében, a közvéleményt haladéktalanul tájékoztatva járt el a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amikor 5 millióról 30,6 millió forintra emelte a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. által kifizethetõ betétek mértékét - hangsúlyozta a jegybank az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében, amelyben visszautasítja az ezzel ellentétes feltételezéseket.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) számításai szerint lesznek olyan ügyfelek, akiknek az adóssága - a teljesítõ svájci frank alapú jelzáloghitelek esetében - az elszámolás hatására csupán 0-5 százalékkal mérséklõdik, de olyanok is, akiké több mint 30 százalékkal.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 25 millió forintra bírságolt a CIB Bank Zrt-t, mivel a banknál kötelezettségszegést állapítottak meg - derül ki a jegybank határozatából.

A negyedik negyedévben 2072 lakóingatlant jelöltek ki kényszerértékesítésre a pénzügyi intézmények az elõzõ negyedévi 2775 után - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján közölt adatokból.

Az év végi ünnepekhez kötõdõ fogyasztási hitelfelvételek idején fogyasztóvédelmi témavizsgálatot és kommunikációs kampányt indított a jegybank - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön az MTI-vel.

A gépkocsi vásárlásához igényelhetõ hitel mértékét is az MNB jövõre hatályos adósság elõírásai szabályozzák, így a vonatkozó paragrafusok kikerülnek a kormány rendeletébõl, amelyben egy kötöttség maradna: a hétéves maximális futamidõ - derül ki a kormány honlapján megjelent tervezetbõl.

A gépkocsi vásárlásához igényelhetõ hitel mértékét is az MNB jövõre hatályos adósság elõírásai szabályozzák, így a vonatkozó paragrafusok kikerülnek a kormány rendeletébõl, amelyben egy kötöttség maradna: a hétéves maximális futamidõ - derül ki a kormány honlapján megjelent tervezetbõl.

Csökkent a háztartások hitelintézetekkel szemben fennálló tõketartozása az idei harmadik negyedévben – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján megjelent tájékoztatóból.

Csak kisebb szabálytalanságokat talált a Magyar Nemzeti Bank a biztosítók naptári évfordulós kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítási díjhirdetéseinek átvizsgálása során – tájékoztatott a jegybank szerdán.

Szigorúbb pénzmosás elleni szabályok lépnek életbe januártól, a vállalatoknak év végéig nyilatkozniuk kell tényleges tulajdonosukról számlavezetõ bankjuknál, ennek hiányában nem indíthatnak banki mûveleteket jövõre – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Bankszövetség szerdán az MTI-vel.

A Magyar Nemzeti Bank hamarosan felállítja azt az eszközkezelõt, amely a kereskedelmi bankok problémás kereskedelmi ingatlanhiteleit veszi majd át, a hivatalos nevén Magyar Reorganizációs és Követeléskezelõ Zrt. (MARK Zrt.) 100 százalékos tulajdonosa az MNB lesz – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsa által megvitatott és elfogadott novemberi pénzügyi jelentésbõl.

Megjelent a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elsõ rendelete arról, hogy a pénzügyi intézményeknek hogyan kell elszámolniuk ügyfeleikkel az árfolyamrés semmissége és az egyoldalú szerzõdésmódosítások miatt keletkezett túlfizetéseket. A rendelet a kihirdetését követõ napon lép hatályba.

« Előző « 3. oldal »  Következő »