2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

Jogszerûtlenül emelték meg a fogyasztókat terhelõ díjakat és költségeket, a legnagyobb büntetést az AXA magyarországi fióktelepe kapta.

Május végén 22 800 olyan nyugdíjbiztosítási szerzõdés élt, amelyre ez év elejétõl jár a személyi jövedelemadó (szja) kedvezmény – nyilatkozta Binder István, az MNB felügyeleti szóvivõje hétfõn az MTI-nek.

A jegybank szerint ez az összeg nem veszélyezteti a bankrendszer stabilitását, "egyetlen banknak sem lesz szüksége számottevõ pótlólagos tõkeinjekcióra", de "hosszabb távon átalakulhat néhány bank piaci pozíciója" - írta az intézmény a Reuters hírügynökség kérdéseire küldött írásbeli válaszában.

A Monetáris Tanács mai ülésén 2,3 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. Ez hatással lesz a megtakarításainkra és a hitelünkre is. Meddig csökken a bankbetétek kamata? Megéri kiváltani a régi hitelemet?

Újra kamatot vágott az MNB2014-06-25 14:34:19

A kamatcsökkentés a várakozásoknak megfelelõ lépés volt, mint ahogyan a 10 bázispontos lépésköz sem okozott meglepetést, hiszen a megelõzõ három alkalommal is ekkora volt a lazítás mértéke.

A Magyar Nemzeti Bank június 16-án új elemekkel bõvíti monetáris politikai eszköztárát az ország külsõ sérülékenységének további mérséklése, illetve a gazdaság belsõ forrásokból történõ finanszírozásának erõsítése érdekében - közölte honlapján a jegybank.

Májusban 215 millió euróval, 36,273 milliárd euróra nõttek a jegybank devizatartalékai annak ellenére, hogy május 6-án egy félmilliárd angol font (605 millió euró) értékû tízéves kötvény visszafizetése vált esedékessé - derül ki a Magyar Nemzeti Bank pénteken közölt legfrissebb adataiból.

A tranzakciós illetéket a pénzforgalmi szolgáltatók gyakorlatilag teljes mértékben áthárították az ügyfelekre, a költségnövekedés azonban egyelõre nem gyakorolt jelentõs hatást a pénzforgalom szerkezetére - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014-es Jelentés a fizetési rendszerrõl címû kiadványa, amelyet a jegybank pénzügyi stabilitási tanácsa hagyott jóvá.

Tavaly az éves kártyadíjakat az átlagos 1700 forintról 3000 forintra emelték a bankok, a tranzakciós illetéket pedig több lépcsõben és teljes körûen áthárították az ügyfelekre – mondta Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója csütörtökön azon a sajtótájékoztatón, amelyen bemutatták a jegybank Jelentés a fizetési rendszerrõl címû kiadványát.

A szervezet szerint a jövedelemarányos törlesztõrészlet szabályozás 30 százalékkal csökkentheti az új lakossági hitelek kihelyezését.

Ajánlást adott ki a jegybank "az átlátható költségszerkezetû és konstrukciójú, értékálló, az ügyfeleknek elõnyös nyugdíjbiztosítási termékek hazai elterjedéséhez".

Újabb történelmi mélypontra, 0,10 százalékponttal 2,4 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot a monetáris tanács keddi ülésén.

A jegybank korábbi vezetéséhez képest az MNB jelenlegi irányítása lényegesen nagyobb szerepet vállalna a kultúra támogatásában – utalt rá Balog Ádám, az intézmény alelnöke a Kossuth Rádióban.

Az MTI által megkérdezett elemzõk szerint a bankok devizafinanszírozás megfelelési mutatójának keddi szigorítása miatt csökkenni fog a Magyar Nemzeti Bank devizatartaléka, így a költsége is. Ugyanakkor a bankoknak a rövid futamidejû devizaforrások hosszabb lejáratúakra cserélése többe fog kerülni, ami csökkenti a jövedelmezõségüket.

A pénzügyi szervezeteknek az eredetileg elõírt április 30. helyett – a felmerülõ problémák elhárításáig, a feladatok elvégzéséig, de – legkésõbb május 31-ig kell visszafizetniük a fogyasztóktól jogszerûtlen díj- és költségemelésekkel elvont összegeket.

Az összeg eléri a teljes kis- és középvállalkozói (kkv) hitelállomány 20 százalékát. Az nhp eddig összesen mintegy 10 000 vállalkozáshoz jutott el, a hitellel rendelkezõ kkv-k 22 százalékához

A 2. ütemben eddig 2300 vállalkozás mintegy 85 milliárd forint hitelhez jutott, ezek 98 százaléka új kölcsön.

A jegybank alelnöke az M1 reggeli mûsorában beszélt a nemzeti bank tavalyi eredményeirõl.

Londoni elemzõk értelmezése szerint a vártnál agresszívabb, 0,15 százalékpontos keddi kamatcsökkentés fõ üzenete a piac számára az volt, hogy a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) még nem aggasztja a forintárfolyam, és ez valamelyes további monetáris enyhítés lehetõségére vall.

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa 15 bázisponttal, 2,70 százalékra, újabb történelmi mélypontra csökkentette a jegybanki alapkamatot keddi ülésén. Elemzõk 10 bázispontos kamatcsökkentést vártak.

Londoni elemzõk értelmezése szerint a vártnál agresszívabb, 0,15 százalékpontos keddi kamatcsökkentés fõ üzenete a piac számára az volt, hogy a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) még nem aggasztja a forintárfolyam, és ez valamelyes további monetáris enyhítés lehetõségére vall.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) évi kétmilliárd forint ráfordítással olyan programot indít, amelynek középpontjában a mûvelõdés, az oktatás és a tudomány, fõként a közgazdaságtudomány támogatása és a pénzügyi kultúra fejlesztése áll.

A korábbi jegybanki vezetés 2012. decemberi prognózisában még 203 milliárd forintos veszteséget irányzott elõ.

A lakossági fogyasztás és a beruházások gyorsuló növekedésével számol a csütörtökön közzétett legfrissebb inflációs jelentésében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Elsõ fokon pert nyert a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Sberbankkal szemben az általa – jogsértõen – az ügyfelekre áthárított tranzakciós illeték ügyében - közölte az MNB kedden az MTI-vel.

« Előző « 5. oldal »  Következő »