2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

Megállíthatatlannak tûnõ demográfiai katasztrófa zajlik Magyarország több járásában, 2051-re a népességük megfelezõdhet. Budapest környékén nõhet a népesség, míg fõleg az északkeleti régióban jelentõs visszaesés jöhet. Németh Zsolt, a KSH elnökhelyettese szerint figyelni kellene arra, hogy oszágon belül ne alakuljanak ki túl nagy demográfiai és gazdasági különbségek.

Úgy tûnik, egyelõre semmi sem állíthatja meg a magyarországi népességfogyást, ráadásul idén az elsõ két hónapban radikálisan megnõtt a halálozások száma. Nem vigasztalhat minket az sem, hogy az Európai unióban sem sokkal jobb helyzet. Ezzel egy idõben az országon belül nagyon komoly vándorlás zajlik. A legnagyobb nyertes Szeged, Gyõr és Nyíregyháza, míg a legtöbben az Alföld közepét hagyják el.

2015 elsõ négy hónapjában 29 184 gyermek született, 3 százalékkal több, mint az elõzõ év azonos idõszakában. A halálozások száma 48 929 volt, ami 2014. január–áprilishoz viszonyítva különösen nagymértékben, 12 százalékkal emelkedett. A természetes fogyás 19 745 fõ volt, 4518-cal több az egy évvel korábbinál – közölte a KSH.

A kormányzat a következõ években mindent meg kíván tenni azért, hogy a tervezett gyermekek megszülessenek, és így megálljon a népesség három évtizede tartó csökkenése - mondta az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelõs államtitkára a PromoBox Kft. fõnõvér és szülésznõ konferenciáján.

« 1. oldal »