2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 

Az eurózóna gazdasága idén a tavalyit némiképp meghaladó ütemben bõvülhet, jóllehet a gazdasági fellendülést 2015-ben segítõ ciklikus hatások 2016-ban már nem támogatják olyan intenzíven a növekedést. Szerepüket átvehetik a strukturális reformok és az ezek nyomán javuló termelékenység – írják a Pioneer Investments londoni elemzõi 2016-os európai elõrejelzésükben.

Erõsebb forintra és a gazdaság jelenlegi teljesítményének folytatódására számítanak a legnagyobb hazai cégek, derült ki a K&H nagyvállalati növekedési index legfrissebb adataiból.

A szakma bízik abban, hogy továbbra is kitart a magánvásárlók visszatérése.

Amerika erõs gazdasága pénzt hozhat a magyarországi befektetõknek is.

A juhászat számára évek óta a támogatások jelentik a jövedelemtermelés meghatározó alapját, ami hosszú távon nem fenntartható, egészségtelen állapot.

A közvetítõk szerint egyelõre inkább a befektetõk vásárolnak.

A magánszemélyek tavaly 4 százalékkal magasabb jövedelmet szereztek az szja-bevallások alapján, mint a megelõzõ évben, adókötelezettségük ugyanakkor csaknem 3 százalékkal csökkent a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai szerint.

A beruházások volumene 21,2 százalékkal nõtt az idei év második negyedévében a múlt év azonos idõszakához képest, az elsõ negyedévi 22,6 százalékos ütem után – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az alacsony inflációnak köszönhetõen folytatódhat a reálbér-növekedés Magyarországon, ami támogatja a fogyasztás bõvülését az idei évben – mondta az MTI által megkérdezett elemzõ pénteken.

A bruttó átlagkeresetek 3, a nettó átlagkeresetek szintén 3 százalékkal haladták meg az idén január-júniusban az egy évvel korábbit – közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A Stabilitás Pénztárszövetséghez tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak összesített vagyona 971 milliárd forint volt az idei elsõ félév végén, ez éves összevetésben 12 százalékos növekedés, az elsõ negyedév végi összvagyont pedig 5 százalékkal haladja meg – közölte a szövetség az MTI-vel.

Akár duplájára is nõhet a magyar gombatermelés 2020-ig, a jelenlegi évi 25-30 ezer tonnás termelés – a mostani uniós költségvetési idõszak végére – 50-70 ezer tonnára bõvíthetõ – mondta Nagy László, a Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) gombatagozatának vezetõje az MTI érdeklõdésére.

Májusban 4,0 százalékkal nõttek a keresetek a közfoglalkoztatottak nélkül számolva az egy évvel korábbiakhoz képest. A béremelkedés a versenyszférában és a költségvetési szektorban gyakorlatilag kiegyenlített 4,1, illetve 3,9 százalékos volt – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Emeli bruttó 4-4 forinttal a gázolaj és a benzin literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt. – értesült piaci forrásokból szerdán az MTI.

Kelet-Közép-Európában a GDP-növekedés várhatóan 2,2 százalékra gyorsul 2014-ben (a 2013-ra becsült 0,9 százalékról), ami az eurózóna bõvülési ütemének kétszerese. A gazdasági növekedés hajtóerõi kiegyensúlyozottabbá válnak: a válság óta elsõ ízben bõvülnek a beruházások - mondják az Erste elemzõi.

Ki kapja az ingyen hitelt?2013-04-06 11:59:13

A jegybank növekedésösztönzõ programjának hasznát még nem lehet megítélni, de jó gazdaságpolitikával igazából szükség se lett volna rá.

Tovább nõttek az ingatlanpiaci különbségek Magyarországon az idei év folyamán - összegzi megállapításait az OTP Ingatlanpont legfrissebb ingatlanpiaci tájékoztatója.

Rezsi-stop helyett csak emelkedtek a háztartások kiadásai az elmúlt hónapokban - derül ki a Policy Agenda felmérésébõl.

 

Újra nõ az üzemanyagok ára
Budapest – 8 forinttal nõ a benzinár, 6 forinttal a gázolajár csütörtöktõl a hazai benzinkutakon – erõsítették meg a holtankoljak.hu értesülését piaci forrásokból.

 


Debrecen, 2012. április 24., kedd (MTI) – Berettyóújfalu pénzintézetekkel szembeni kötelezettsége a 2007 eleji 198 millió forintról a múlt év közepére 4,24 milliárdra nõtt; az önkormányzat likviditási gondjait növelték az EU-s pénzbõl megvalósult fejlesztések – derült ki az Állami Számvevõszék (ÁSZ) kedden közzétett jelentésébõl.

2006 óta mintegy 300 milliárd forinttal nõtt a magyar háztartások által felvett hitelek együttes kamatterhe, ami tavaly már elérte a GDP 3 százalékát.

Az elõzõ év azonos idõszakához viszonyítva 2011 augusztusában 4,4 százalékkal nõtt, míg munkanaphatástól megtisztítva 0,4 százalékkal csökkent a termelés.

Budapest, 2011. szeptember 28., szerda (MTI) – Az idén június-augusztusban 32 ezer fõvel, 0,8 százalékkal 3 millió 836 ezerre nõtt a foglalkoztatottak létszáma az elõzõ év azonos idõszakához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

Budapest, 2011. szeptember 27., kedd (MTI) – A családi kedvezményeket is figyelembe véve az elsõ féléves nettó átlagkereset 8,3 százalékkal, a reálkereset pedig 4,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

A 2012. évi Országvédelmi Költségvetés 1,5 százalékos GDP növekedésre épül, 2,5 százalékos államháztartási hiánycél mellett. Az államháztartás egyenlege 750 milliárd forinttal javul a bevételek 445-450 milliárddal nõnek, a kiadások pedig 300 milliárddal csökkennek - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a pénteki kormányszóvivõi tájékoztatón.

« 1. oldal »  Következő »