2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 

Megerõsíti a NATO a keleti végeket, amelyre az elmúlt évtizedben nemigen volt szükség, mert teljesen békés volt a biztonsági környezet, de ebben drámai változást hozott az orosz-ukrán konfliktus és erre valamilyen módon reagálni kell - mondta Hende Csaba Az Estében.

Megérkezett Litvániába annak a 140 fõnyi magyar honvédségi alakulatnak az elsõ csoportja, amely hadgyakorlatokon fog részt venni a walesi NATO-csúcstalálkozón a keleti szárny megerõsítése céljából elhatározott intézkedéseknek megfelelõen - közölte kedden honlapján a litván nemzetvédelmi minisztérium.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megbeszélést folytatott Adrian Bradshaw tábornokkal, a NATO európai fõparancsnok-helyettesével Budapesten.

A NATO tagjaként Magyarország kötelességei közé tartozik a globális biztonság kialakításában való részvétel "egy szabad és biztonságos holnap érdekében" - hangsúlyozta Hende Csaba honvédelmi miniszter kedden a budapesti amerikai nagyköveti rezidencián, a Magyarország NATO-csatlakozásának 15. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi fogadáson.

Megkezdõdött a medinai 3D-s NATO-radartorony mûszaki átadása, a létesítményt várhatóan márciusban adják át hivatalosan - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) sajtóosztálya csütörtökön az MTI-vel.

A NATO Charity Bazzar Alapítvány támogatásával Bemer- és mûtéti betegmelegítõ készüléket vásárolhattak.

Az elmúlt évek változásai rákényszerítik Európát és az Egyesült Államokat arra, hogy szorosabbra fogják együttmûködésüket - mondta Szemerkényi Réka, a miniszterelnök kül- és biztonságpolitikai fõtanácsadója egy szerdai budapesti külpolitikai konferencián. Kurt Volker, az Egyesült Államok korábbi NATO-nagykövete vitatkozott azzal a nézettel, hogy miközben Kína globális hatalommá válik, csökken Washingtonnak a világban betöltött szerepe.

A NATO továbbra is a biztonság záloga, minden idõk egyik legsikeresebb, legütõképesebb katonai szövetsége - mondta Kövér László, az Országgyûlés elnöke csütörtökön Budapesten, a XVII. Nemzetközi NATO-konferencia megnyitóján. Martonyi János külügyminiszter arról beszélt, az I. világháború kitörésének közelgõ századik évfordulója is arra emlékeztet, hogy a NATO legfontosabb feladata a béke szavatolása.

A Magyar Honvédség (MH) összesen mintegy száz katonával, AN 26-os szállító repülõgéppel és három Gripen vadászrepülõgéppel vesz részt a Észak-atlanti Szövetség (NATO) Steadfast Jazz 2013 nevû nemzetközi hadgyakorlatán Lengyelországban.

A NATO-tagállamok védelmi minisztereinek sikerült megállapodniuk az úgynevezett kapcsolt erõk kezdeményezés több kulcselemérõl - közölte kedd este Anders Fogh Rasmussen NATO-fõtitkár a tagországok védelmi minisztereinek megbeszéléseit követõen.

A NATO bejelentette szerdán, hogy a szövetség európai tagállamai további 600 oktatót ajánlottak fel az afgán hadsereg kiképzéséhez. James Appathurai NATO-szóvivõ elmondta, hogy a decemberben felajánlott 1000 fõvel együtt elérték a szükséges létszám felét.
« 1. oldal »