2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Másképp döntött a Kúria2015-07-04 10:20:31

Megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) a férfiak kedvezményes nyugdíjba vonulásával, az ingyenes gyermekétkeztetéssel és a hozzátartozói vagyonnyilatkozatok nyilvánosságával összefüggõ népszavazási kezdeményezésekre vonatkozó határozatát a Kúria a Magyar Közlöny legfrissebb száma szerint.

Miután a Kúria kedden elutasította az MSZP, valamint korábban a Munkáspárt vasárnapi boltzár elleni népszavazási kezdeményezésének felülvizsgálati kérelmét is, megnyílt a jogi lehetõség arra, hogy bárki újra benyújtsa kezdeményezését referendumra ugyanebben a témában. Nagy volt a tolongás, de az MSZP volt a leggyorsabb.

Elutasította, és nem terjeszti a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elé a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke Gaskó Istvánnak és Demján Sándornak a vasárnapi pihenõnappal kapcsolatos országos népszavazási kérdéseinek aláírásgyûjtõ íveit, mivel az Összefogás Párt elnöke már benyújtott egy azonos tárgyú kérdést, és abban még nem született jogerõs döntés.

Megtagadta az üzletek vasárnapi zárva tartásával kapcsolatos országos népszavazási kérdések aláírásgyûjtõ ívének hitelesítését pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke szerint indokolt a nyomtatott és az internetes sajtótermékeknek a választási kampányban betöltött szerepével kapcsolatos eddigieknél részletesebb szabályozása.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke szerint indokolt lenne, hogy ne a népszámlálás adataihoz kössék, mely településeken tartható nemzetiségi választás.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) vasárnap esti ülésén nem hitelesítette azt a népszavazási kezdeményezést, amely szerint bûntettet követne el az, aki prostituált szexuális szolgáltatását igénybe veszi és ezt fél évig terjedõ szabadságvesztéssel lehetne büntetni.

Újabb öt országos nemzetiségi listát vett nyilvántartásba hétfõi ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Tizenegy újabb jelölõszervezetet vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a keddi ülésén az október 12-i választásokra, ezek között hatot a helyi önkormányzati képviselõk és polgármesterek választására, ötöt pedig a nemzetiségi választásra.

Három jelölõszervezetet vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfõn a helyi önkormányzati képviselõk és polgármesterek választására, továbbá hét jelölõszervezetet a nemzetiségi választásra.

A nemzetiségi önkormányzati képviselõk október 12-i választásán a választók településenként kijelölt, úgynevezett nemzetiségi szavazókörben adhatják le voksukat, de lesz 12 olyan település, ahol több nemzetiségi szavazókört kellett kijelölni a választói jegyzékben szereplõk nagy száma miatt.

2715 településen lesz ilyen voksolás október 12-én.

Jogerõssé vált a májusi európai parlamenti (EP-) választás eredménye, miután a Kúria kedden elutasította a választás eredményét megállapító határozat ellen benyújtott egyetlen jogorvoslati kérelmet.

Csaknem 92 millió forint bírságot szabott ki a határidõig vissza nem vitt ajánlóívek miatt a Nemzeti Választási Bizottság. A testület pénteki ülésén 16 ügyben hozott határozatot, a szervezeteknek ívenként több mint 50 ezer forint bírságot kell befizetnie a Nemzeti Választási Iroda számlájára.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerint jogsértõ, ha valaki lefényképezi a szavazólapját, illetve kiviszi a szavazókörbõl. A testület errõl pénteki ülésén fogadott el iránymutatást.

Tizenkét újabb jelölõ szervezetet - nyolc pártot és négy nemzetiségi önkormányzatot - vett nyilvántartásba az április 6-ai országgyûlési képviselõ-választásra a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtökön, így a jelenlegi állás szerint 72 szervezet indulhat a választáson.

« 1. oldal »