2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

Növekedéssel zárták a múlt évet az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségéhez tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak is. Az önkéntes nyugdíjkasszák összesített vagyona 6 százalékkal 1070 milliárd forintra nõtt, az egy tagra jutó vagyon pedig 8 százalékos növekedés eredményeként meghaladta az 1 millió forintot. Jól szerepeltek a Pénztárszövetséggel együttmûködõ egészségpénztárak is: taglétszámuk 2 százalékkal nõtt, és az összvagyonuk is emelkedett.

Az év végén minden befektetési tanács arról szólt, hogyan lehet optimalizálni a megtakarításokat az adóvonzat minimalizálása érdekében. Érdemes azonban hosszabb távra is átgondolni a megfelelõ befektetési stratégiát, mivel az idõ és ezzel együtt a kamatos kamatok minden adókedvezménynél jobban gyarapítják a megtakarítást.

A magyar munkavállalók 60 százaléka spórol többek között a nyugdíjas évekre is, ugyanakkor az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítással rendelkezõk aránya csak 22 százalékos, derült ki az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége januári kutatásából.

Sok minden olcsóbb vagy ingyenes lett, mikor a 2015-ös év 2016-ba fordult. Már csak 15 százalék a jövedelemadó, a bevallásokat majd a NAV készíti el. Emelkedett a nyugdíj és a minimálbér. Csökkent az új lakások és a sertéshúsok áfája. Egy sor okmányért és hatósági eljárásért már nem kell fizetni. Továbbra is lehet otthon pálinkát fõzni, de adózni kell utána. A megyematrica marad, de a rendszer kicsit változik.

A januártól érvényes 1,6 százalékos nyugdíjemelés hatására átlagosan 24 ezer forinttal nõnek éves szinten a nyugdíjak 2016-ban - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erõforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára vasárnap sajtótájékoztatón, Budapesten. Az emelés 2,6 millió nyugdíjast érint, amely után az átlagnyugdíj összege havi 120 825 forint lesz.

Két magyar nyugdíjas is kap akkora nyugdíjat havonta, amibõl többhetes tengerentúli utazás is kifizethetõ. Az átlagnyugdíj Magyarországon 117 ezer forint körül van. Novemberben összesen 2 millió 18 ezer 758 fõ kapott nyugellátást.

A saját, nyugdíj elõtti havi keresetének 83 százalékával lenne maradéktalanul elégedett nyugdíjjáradékként a magyarok többsége – derült ki az OTP Öngondoskodási Indexébõl. A legtöbben viszont nem számítanak arra, hogy ennyi nyugdíjuk lesz.

Jelentõsen csökkenek a nyugdíjak a következõ évtizedekben, ez derül ki a NN Biztosító új kalkulációiból. A mostani 132 ezer forintos átlagnyugdíj az utolsó fizetés 83 százaléka, 2050-re ez az összeg 104 ezer forintra csökkenhet.

Átlagosan 40%-kal magasabb nyugdíjat kapnak a férfiak, mint a nõk az EU-ban, míg ez az eltérés Magyarországon 15%. Nemcsak ez a meglepõ hazánkkal kapcsolatban, hanem az is, hogy a 28 tagállam közül Magyarország az élvonalban van, ha a 65 éves és annál idõsebbek rendelkezésre álló medián jövedelmét nézzük a 0-64 évesek jövedelméhez viszonyítva. Kiderült az is, hogy sokat dolgozunk a nyugdíjkor elérése után is, Magyarországon mintegy 40%-ot tesz ki az idõskorúak foglalkoztatási aránya. Ilyen adatokról szedtünk össze néhány ábrát az Európai Bizottság frissen megjelent tanulmányából.

A kormányzat nem aggódik a nyugdíjak miatt, demográfusok és a nyugdíjszakértõk viszont igen. A nyugdíjpénztári rendszert pedig azért bírálták a Pénztár-konferencián, mert nincs minõsítési rendszerük, és rengeteg infót zúdítanak a tagokra.

 

Újabb területeken kéne eltörölni a kötelezõ nyugdíjaztatást - vélik amerikai szakértõk. Magyarországon az utóbbi években inkább az ellenkezõ irányba haladtak a nyugdíjtörvények, pedig sokan szeretnének idõsebb korban is dolgozni. A magyar idõsebb korosztály azonban különösen rossz esélyekkel indul a munkaerõpiacon.

Nyugdíjcélra 2 millió szerzõdést kötöttek a magyar ügyfelek, és több mint 2 ezer milliárd forint a megtakarításuk.

Mintegy havi 50 ezer forint nyugdíjra számíthatnak azok a középkorú adózók, akik egész életükben minimálbérre voltak bejelentve, vagy kényszervállalkozóként dolgoztak ekkora jövedelem mellett, derül ki az Aegon Magyarország felmérésébõl.

Szakértõk szerint a férfiak 40 év munka utáni nyugdíjba vonulása helyett azt kellene számolgatni, hogy aki idõ elõtt visszavonul, annak mennyivel csökkenjen a nyugdíja. Több nyugat-európai államban már két évtizede arról gondolkodnak, hogyan tehetõ fenntarthatóvá a nyugdíjrendszer az elöregedõ társadalomban, Magyarországon eközben szinte csak visszalépés történt.

45 év múlva már csak 8 millióan leszünk Magyarországon, a társadalom elöregedése folytatódik, a nõk egyre késõbbre halasztják a gyermekvállalást vagy egyáltalán nem is vállalnak gyereket. Mindez pedig oda vezet, hogy 45 év múlva már két aktív korú magyarnak kell eltartania egy nyugdíjast. Azért nem kell félni a jövõtõl, jelenleg három olyan nyugdíj-megtakarítási termék is van a piacon, amely adókedvezménnyel egybekötve segít felkészülni a nyugdíjas évekre. Az alábbi cikkben az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíj-elõtakarékossági számla és a nyugdíjbiztosítás adta lehetõségeket mutatjuk be.

Problémás lesz a nyugdíj2015-07-14 14:06:50

Nem lesz egyszerû a magyar nyugdíjrendszer finanszírozása 2030 után. A nyugdíjasok aránya nõni fog, a gyerekek alacsony száma pedig azt mutatja, hogy egyre kevesebben lesznek a rövidesen munkaképes korúak. A KSH prognózisa szerint Magyarország lakossága 2080-ra 7 milliónál is kevesebb lesz.

A KSH becslései szerint ötven év múlva 7,9 millióra csökken Magyarország lélekszáma, a lakosság elöregedése miatt pedig muszáj lesz felemelni a nyugdíjkorhatárt.

A kedvezõtlen változások ellenére csak 2,3 százalékkal csökkentek az önkéntes nyugdíjpénztárakba befizetett munkáltatói hozzájárulások összege az elsõ negyedévében. A hozamok jók, a tagok ragaszkodnak a hosszú távú megtakarításukhoz, amelyet a saját jövedelmükbõl is gyarapítanak.

A jövõ évi költségvetés tervezetében 15,8 milliárd forint áll rendelkezésre az egészségügyben dolgozók béremelésére – jelentette be az emberi erõforrások minisztere csütörtökön Budapesten.

Mind a négy magánnyugdíjpénztárnál elérte a tagdíjfizetõk aránya a 70 százalékos minimumot áprilisban – derül ki a kasszák honlapján közzétett tájékoztatásokból.

Postai úton, soron kívül, március 16-án kapják kézhez nyugdíjukat azok, akiknek eddig a DRB bankcsoportnál vezetett számlára érkezett az ellátásuk - közölte a Magyar Posta Zrt. pénteken az MTI-vel.

A magyar lakosság 71 százaléka véli úgy, hogy az állami nyugdíj nem lesz elegendõ a megélhetéshez, ennek ellenére több mint 60 százaléka nem rendelkezik nyugdíjcélú megtakarítással, és nem is tervezi annak felhalmozását - közölte az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár csütörtökön az MTI-vel.

Postán kapják kézhez ellátásukat azok, akik eddig a DRB bankcsoportnál vezetett számlájukra kapták nyugdíjukat - közölte az MTI érdeklõdésére az Országos Nyugdíjbiztosítási Fõigazgatóság csütörtökön.

Múlt év elejétõl újra jár az üzleti biztosító társaságokkal kötött nyugdíjbiztosítások után az adókedvezmény, de a szerzõdõk ezt nem automatikusan kapják, hanem a biztosító igazolása alapján, a személyi jövedelemadó bevallásukban igényelhetik vissza - hívja fel az érintettek figyelmét az Union Biztosító.

Januártól 1,8 százalékkal emelkedik a nyugdíjak, illetve egyes járadékok összege a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint.

« 1. oldal »  Következő »