2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 


A szakképzést folytató középiskolák leválasztása a gimnáziumokról nem mindenhol fogja megszüntetni a gimnáziumi képzést, szakemberek szerint azonban azok a gyenge gimnáziumok megszûnhetnek, amelyeket az elmúlt idõben inkább kényszerûségbõl alapítottak. A kormány nem titkolt szándéka a gimnáziumi helyek szûkítése: csak az tanuljon ezekben, aki egyetemre akar menni. Legalább 20 ezer diákot inkább az érettségit és technikusi végzettséget is adó szakgimnáziumokba terelnének át.

Azok a banki ügyfelek, akik a devizahiteles elszámolás kapcsán elégedetlenek a bankoktól kapott értesítõ levelekben szereplõ elszámolással, elõször a bankjukhoz, majd a Pénzügyi Békéltetõ Testülethez forduljanak – mondta Balogh László, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügypolitikáért felelõs helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán pénteken este.

A személyi jövedelemadó (szja) kulcsának 1 százalékpontos csökkentésével párhuzamosan megemelik a családi adókedvezmény és az elsõ házasok kedvezményének összegét, így egy átlagkeresetû kétgyermekes családnak jövõre 116 ezer forinttal több jövedelme lesz – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI érdeklõdésére.

A bankszövetség és a bankok tájékoztatása szerint szerda estig 1 millió 600 ezer banki elszámolásról szóló levelet adtak át a postának – mondta Balogh László, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügypolitikáért felelõs helyettes államtitkára az M1 aktuális csatorna csütörtök délutáni mûsorában.

A kereskedelmet kiszolgáló tevékenység, közöttük az árufeltöltés vagy a takarítás nem tartozik a vasárnapi pihenõnapról szóló törvény hatálya alá – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI megkeresésére kedden.

Az ellenõrzött munkáltatók 82,8 százalékánál, mintegy 14 ezer foglalkoztatónál talált munkavédelmi szabálytalanságot tavaly a munkavédelmi hatóság, amely az ellenõrzés alá vont munkavállalók mintegy 62,1 százalékát, 210 ezer embert érintette - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeleti fõosztályának tájékoztatásából.

A jövõben kiszámíthatóan változnak majd az állami kamattámogatást élvezõ hitelek kamatai is, amelyekre külön jogszabályban meghatározott eltérésekkel vonatkoznak a fair bankokról szóló törvény rendelkezései, mivel azokat speciális feltételekkel nyújthatták, nyújthatják a hitelintézetek - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI megkeresésére.

Március elsejéig meghosszabbította a kormány az elektronikus közúti áruforgalom ellenõrzõ rendszer (ekáer) próbaüzemét a piaci szereplõk javaslataira figyelemmel - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel csütörtökön.

A magánnyugdíjpénztárakra vonatkozó új szabályozás hatálya nem lesz visszamenõleges - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI megkeresésére.

A korábban késedelembe esett devizahitelesek, ha az elszámolás után képesek törleszteni tartozásukat, akkor ugyanazon szabályok alapján dönthetnek a devizahitel megtartásáról, mint a rendesen fizetõ ügyfelek - válaszolta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI kérdésére.

A magánnyugdíjpénztárakról az Országgyûlésnek beterjesztett javaslat védi a korábban kötelezõen befizetett tagdíjakból származó, a jövõbeni nyugdíjjáradékok fedezetéül szolgáló vagyont – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium szombaton az MTI-vel.

Egyszerûsödhet az ingyenes készpénzfelvételi eljárás bankváltás esetén, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) rendelettervezete szerint aki az új bankjánál is élni akar a lehetõséggel, nem kell visszavonnia az elõzõ banknál tett ilyen nyilatkozatát, mivel az új nyilatkozat automatikusan érvényteleníti a korábbit – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken az MTI-vel.

NGM: sikeres a gyed extra2014-11-09 09:52:17

Sikeres a gyed extra, az intézkedés hatására ugyanis szeptemberben már csaknem 15 ezer édesanya dolgozott gyed vagy gyes mellett heti több mint 30 órában – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szombaton az MTI-vel.

Magyarország nyolc hónapja listavezetõ a nõi munkanélküliség csökkentésében – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium az Eurostat adatai alapján vasárnap az MTI-vel.

Magyarország jó példa arra, hogy akkor születik több gyermek, ha több nõ dolgozik, s ennek következtében nagyobb biztonságban érzik magukat a családok – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken az MTI-vel, reagálva a Központi Statisztikai Hivatal friss adataira.

Az európai uniós tagállamok közül Magyarországon nõtt a legjobban, 3,1 százalékkal a foglalkoztatás 2014 második negyedévében az elõzõ év azonos idõszakához képest – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szombaton az MTI-vel, reagálva az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat friss adataira.

A havi átlagos gyermekgondozási díj (gyed) 6,2 százalékkal nõtt 2012-2013-ban, ez a kisgyermeket nevelõ családok számára 2009 óta mintegy 20 ezer forinttal, a maximális juttatásra jogosultak esetében pedig csaknem 40 ezer forinttal magasabb juttatást jelent 2010-hez képest – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán az MTI-vel.

Összesen 415 millió forintot csoportosított át a kormány a kiemelkedõ turisztikai vonzerõvel rendelkezõ nyári könnyûzenei fesztiválok egyedi támogatására – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI érdeklõdésére szerdán.

Az Államadósság Kezelõ Központ (ÁKK) csütörtökön megkezdte az önkormányzatoktól idén átvállalt 403,6 milliárd forintnyi devizahitel mintegy egynegyedének, 107 milliárd forintnak az elõtörlesztését – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön az MTI-vel.

Heteken belül megszületik a döntés arról, hogy az IMF-hitel elõtörlesztését meglépje-e a kormány - mondta Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelõs államtitkára pénteken a Gazdasági Rádió A nap vendége címû mûsorában. Az államtitkár arról is beszélt, hogy a kormány foglalkozik majd a devizahiteles szerzõdésekkel is.

Az államtitkár szerint rugalmasabb lesz a munkahelyüktõl távol lakók támogatása, olyanok is kérhetik majd, akik nem feleltek meg az eddigi feltételeknek.

Új adók bevezetését nem tervezi a kormány, a rendszer finomhangolása folyik, de az áfa mértékét ez nem fogja érinteni. A devizahiteleseket segítõ további intézkedések várhatók - mondta egy interjúban az NGM pénzügy-politikai államtitkára.

Azok kaphatnak lakhatási támogatást, akiket a munkaügyi kirendeltségek legalább három hónapja álláskeresõként tartanak nyilván, azonban a pályakezdõknél és a csoportos létszámleépítésben érintetteknél ezt a feltételt nem vizsgálják - jelentette be Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelõs államtitkára a csütörtöki kormányszóvivõi tájékoztatón, Budapesten.

Felforgatja egy család életét, ha az egyik szülõ mindennap 200 kilométert utazik a munkába? Mire elég egy nap annak, aki négy órát ingázik a munkahelye és otthona között? A kormány jelentõs támogatást adna azoknak, akik hajlandóak utazni legalább 100 kilométert csak azért, hogy legyen munkájuk. A rutinosak szerint ezt megszokni nem lehet, aki csak teheti, az költözzön.

« 1. oldal »  Következő »