2021. november 29. Hétfő, Taksony.
 

A második fél évben a dollár erõsödése erõteljesen lenyomta az olajárakat.

Lapunk értesülései szerint jelentõsen drágulnak az üzemanyagok péntektõl. A benzin a hét utolsó munkanapjától négy, a gázolaj pedig 7 forinttal kerül többe, mint eddig. Ennek megfelelõen számításaink szerint a benzinért 427, a gázolajért 435 forintot kérhetnek átlagosan literenként a kutaknál.

Az iráni és a venezuelai olajminiszter is úgy véli, hogy az OPEC tagországoknak rendkívüli ülésen kellene megvitatniuk a kõolaj termelési kvóták változtatását, mivel az olaj árfolyama tavaly nyár óta elõször süllyedt a 100 dolláros szint alá. Több tényezõ is arra utal véleményünk szerint, hogy ettõl függetlenül nem lesz elõrehozott találkozó és majd csak a május 31-én esedékes rendes ülés keretein belül születhet döntés.

Nyáron az üzemanyagok ára a Bajnai-kormány adóemelései miatt nagyjából 15 forinttal emelkedik, és ehhez jó eséllyel hozzáadódik a kõolaj drágulása és a forint gyengülése is. Van olyan szakember, aki szerint a nemzetközi hatások inkább lefele viszik majd a benzin árát, de a számok alapján érdemes lehet felkészülni a 300 forint feletti benzinárakra.
« 1. oldal »