2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 

Az Észak-alföldi régióban 15 pályázó összesen 6,24 milliárd forint támogatást nyert a Észak-Alföldi Regionális Operatív Program keretében kiírt "Települési bel- és külterületi vízrendezés" pályázat elsõ fordulójában -tájékoztatott a Regionális Fejlesztési Ügynökség.

A forint izgalmas évet zárt. Volt példa komoly erõsödésre, és jelentõs gyengülésre, az euró árfolyama 230 forint alatt és 280 forint felett is járt. Azt egyelõre nehéz megmondani, hogy a jelenlegi bizonytalan piaci helyzetben hogyan alakul az árfolyam a jövõben. A szakértõk 2009 december végére 264 forintos kurzust valószínûsítenek

Hazánkban a minimálbért minden évben a kormány állapítja meg, amit természetesen hónapokig húzódó tárgyalások elõznek meg a munkaadó és munkavállalói oldal érdekképviseleteivel.

Csütörtökön Európa-szerte kamatcsökkentésekbe kezdtek a központi bankok. Mindez a svájci frankban eladósodott magyarokat is érintheti, ezúttal akár pozitívan is, hiszen a törlesztõrészletek csökkenésnek indulhatnak az elmúlt hetek felfelé ugrásai után.

Továbbra sem hajlandó visszakúszni a forint a 260 alatti sávba, sõt a reggeli kereskedés során 274-275 forint közelébe ért az euró. A négy napos ünnepnek sokan örülnek, mert pihenhetnek, de a hazai valutáért aggódók több kockázatot is látnak a hosszú hétvégében.

A magyarországi pénzintézetek és az állami intézmények (MNB, PSZÁF) nem számítanak az Amerikában és Nyugat-Európában történt bankbukásokra a hazai piacon, amelyet stabilnak tartanak. Emellett a források drágulását és a kamatszint emelkedését várják. Arról eltérõek a nézeteik, hogy a kamatok mekkora emelkedése várható és mennyire esik vissza a hitelek iránti kereslet. Abban pedig végkép különböznek a vélemények, hogy a betétállomány nõ vagy csökken az események hatására.

Euró 2012-tõl itthon is?2008-09-23 13:17:10

Egyes, óvatos vélemények szerint akár már 2012-ben euróval lehet fizetni Magyarországon is. Londoni elemzõk ugyanis azt mondják: az hogy Szlovákiában már januárban bevezetik az eurót, felgyorsíthatja a többi térségbeli ország csatlakozását is az euróövezethez - adta hírül a Világgazdaság.

A mostani pénzpiaci krízis a korábbiakkal összevetve már-már ellenõrzött folyamatnak tûnik, az amerikai kormány, de a piaci szereplõk is tanultak az elõzõ összeomlásokból. A jegybankok szinte rutinszerûen pumpálják a dollár tíz-és százmilliárdokat a piacokra a likviditás fenntartása érdekében, a talpon maradók pedig nem hagyják sorsukra bajba jutott társaikat. Nem jár persze olyan jól mindenki, mint a Lehman, vagy az AIG, úgy tûnik, odaát is vannak egyenlõbb társaságok. Hét év alatt tízszeresére nõtt a listavezetõ bukás értéke. Egy kis csõdtörténelem az elmúlt nyolc évtizedbõl.

"Az elmúlt héten több olyan 10 000 forintos bankjegy került tévedésbõl, a tervezettnél korábban forgalomba, amelyek egy új bankjegysorozat darabjai" - közölte a Magyar Nemzeti Bank az [origo]-val, hangsúlyozva, hogy a régi és az új pénzek egyaránt törvényes fizetõeszköznek minõsülnek.

« Előző « 5. oldal »