2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 

Megérkezett a számladrágulás!

2013. augusztus 29. Az újabb jegybanki csökkentés után már elképesztõen alacsony szintre esett a forintkamat. A hitelfelvételi kedv azonban mégsem támad fel. Úgy érzékeljük, emögött részben éppen az átláthatónak nevezett árazás miatti félelem állhat.

Tovább nõtt a kényszerértékesített lakások száma a harmadik negyedévben – derül ki a PSZÁF legfrissebb statisztikájából.
A PSZÁF korábbi vizsgálataiban érintett pénztárak és vagyonkezelõik közös döntése nyomán újabb, mintegy negyedmilliárd forintnyi többletköltség került vissza az önkéntes pénztári tagok számlájára - közölte a felügyelet. A 2010-ben indult felügyeleti fellépés nyomán négy magánnyugdíjpénztár tavalyig mintegy ötmilliárd forint indokolatlanul felszámított befektetési költséget írt jóvá a pénztártagoknak.

Augusztus 1-jétõl megváltozott a pénzügyi szervezetekre kivetett tranzakciós illeték mértéke, amelynek áthárítása révén a szerzõdésekben kikötött díjak, költségek mértéke emelkedhet - hívja fel a figyelmet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).

2013. augusztus 12. A pénzügyi felügyelet nyugdíjpénzzel kapcsolatos aggodalmát nem osztja a Stabilitás Pénztárszövetség. Mint elnöke, Lehoczky László az Azénpénzem.hu kérdésére hangsúlyozta: az idei elsõ félévben már nem veszteséggel mûködtek a kasszák. Igaz, ehhez a nem fizetõ tagok megtakarításainak „megcsapolása” kellett.

Veszélyben a nyugdíjpénz?2013-07-31 09:45:45

2013. július 31. Sok önkéntes nyugdíjpénztár teszi lehetõvé, hogy tagjai különbözõ összetételû befektetésben fialtassák megtakarításukat. A pénzügyi felügyelet (PSZÁF) azt akarja, a pénztárak hívják fel a tagok figyelmét: a nyugdíjpénzt ebben az esetben semmi sem védi. A pénztáraknak amúgy elképesztõ ismeretekkel kellene még felvértezniük tagjaikat.

A devizahiteles perekben az adósok fõ célja megszabadulni a nagy terhet okozó kötelezettségek alól. Több jogász és érdekvédõ ennek lehetõségével kecsegteti az adósokat, akik ennek érdekében akár plusz költséget, terhet vállalnak és bírósághoz fordulnak - de a hitel irreálisan magas terheit még egy kedvezõ bírósági döntés sem képes enyhíteni.

2013. július 3. Lenne még mit tenni az autóhitelesek érdekében, de legalább már megszületett az elsõ, a lízingcéget pénz visszafizetésére kötelezõ felügyeleti határozat. Mi több visszásságról is tudunk.

A KDB Bank után a Volksbankot is arra kötelezte a pénzügyi felügyelet (PSZÁF), hogy fizesse vissza ügyfeleinek a tranzakciós illeték jogosulatlan áthárítását. A két hitelintézettõl már több mint háromszázmillió forintot kapnak meg az érintettek, de – tudta meg az Azénpénzem.hu – még két-három esetben várható ilyen döntés.

A sokasodó bankellenes perek miatt aggódik a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. Szász Károly levélben kérte a Kúriát, hogy a társadalmi hatásokra is ügyeljen, mielõtt a devizahitelesek javára ítélne.

 

2013. június 7. A bankok nem számítanak arra, hogy az árfolyamgátra jelentkezés határidejének eltörlése komoly változást hoz. Az eddigi jelentkezõk aránya – tudta meg az Azénpénzem.hu – 16 százalék és 70 százalék között szóródik. A döbbenetes különbség érthetõnek tûnik, bár az ok valószínûleg nem az, mint amire elsõként gondolnánk.

Összevonás – Október elsejével a jegybank veszi át a PSZÁF-tól a pénzügyi szektor ellenõrzését

2013. június 6. A pénzügyi felügyelet (PSZÁF) szerint a befektetési arany forgalma az utóbbi idõben ütemesen növekszik, jelenleg mintegy 40-50 milliárd forintra becsülhetõ. Egyre többen esküsznek arra: az arany a legbiztosabb befektetés. Ez azonban nem feltétlenül van így.

2013. június 3. A számlák változatlanul folytatódó drágulása mellett már apróbb enyhítések is akadnak. A tranzakciós illeték elõtti kínálatra azonban lassan rá sem lehet ismerni: újabb számla- és kártyatípusok tûnnek ugyanis el a kínálatból.

Az egykori nyugdíjpénztári tagok nem kaptak vissza minden pénzt, ami nekik járt volna, az ombudsman szerint ez alkotmányos alapjogot sért. Az NGM máshogy látja: szerintük méltányos volt a vagyonátadás, például az adókedvezményt sem kérték vissza. Az állam pont azokat hozta hátrányos helyzetbe, akik plusz pénzt tettek volna félre a nyugdíjas éveikre. Utánajártunk mi lett a tagdíj-kiegészítések hozamával, úgy néz ki ezt a pénzt bukták azok a pénztártagok, akiknek járt volna.

2013 elsõ negyedévében 17 százalékkal több panasz érkezett a pénzügyi felügyelethez, mint elõzõ év végén. Az egy évvel korábbi idõszakhoz viszonyítva azonban kevesebb volt már a gond.

Közel száz célvizsgálatot és egyedi fogyasztóvédelmi beadvány nyomán indult eljárást folytatott le a PSZÁF eddig a fix árfolyamú végtörlesztéssel kapcsolatos problémák miatt.

Összesen 3811 fogyasztói beadvány érkezett a harmadik negyedévben a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF), az elõzõ negyedévi mintegy két és félszerese, az elõzõ év azonos idõszakában regisztráltnál pedig 63,6 százalékkal több – ismerteti a Világgazdaság csütörtöki számában.

Egyértelmû, hogy nem lehet devizában a devizahiteleket végtörleszteni, bár egyes bankok a végtörlesztéshez szükséges forrást nem forintból, hanem devizából szeretnék biztosítani - mondta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke szombaton Pécsett.

Budapest, 2011. szeptember 29., csütörtök (MTI) – A legsúlyosabb gondot továbbra is a lakossági devizahitelek jelentik a pénzügyi fogyasztóvédelemben; a lakossági hitelezés árazása továbbra sem átlátható, a referencia-kamatlábhoz kötött kamatozású lakossági hiteltermékek elterjedésével azonban csökkenhet az ügyfelek kiszolgáltatottsága és kockázata a felügyelet fogyasztóvédelmi kockázati jelentése szerint.

« 1. oldal »